“-Ät dessa magiska grönsaker och ge mig dina pengar!”

Gluten- kolhydrat- stärkelse- gift- socker- och (snudd på) kalorifri frukost, luch och middag. Mums! Men betala en bantningsguru först för denna info. It ain’t for free!

God kväller, fina ni. Ursäkta så massor för en syrlig rubrik men jag bara måste kräkas lite på när folk säger åt andra att de ska banta ner sig på konstiga dieter och att de sedan har mage att ta betalt för att säga exakt vilka grönsaker/frön/magiska “detox”-drycker man ska “leva” på.

Alltså, gluten/socker/bröd/fett/potatis/grönsaker med stärkelse i osv är inte giftigt. Man behöver heller inte prenumerera på (läs: betala dyra pengar för) någon hemlig information som liksom genom ett mirakel ska göra en smal, frisk, snygg, berömd, lycklig och älskad av universum.

Vill man minska på midjeomfånget kan man göra smarta val (som att kanske inte dricka en 2-liters cola varje dag) och fokusera på hälsa istället. Bantning fungerar bara inte. I bästa fall går du ner i vikt med hälsan i behåll och stannar där, om du tillhör den lilla procenten som lyckas med det, i värsta fall når du inte ditt mål men gör kroppen sjuk och skaffar dig en ätstörning på köpet. Been there, done that. Sånt kan man få dras med hela livet, btw.

Låter det som om någon vill sälja något med löften om superenkel och turbosnabb viktnedgång, spring åt andra hållet. Lyssna inte på de som vill tuta i er att vanliga enkla livsmedel eller beståndsdelar av livsmedel, är farligt eller giftigt. Det cirkulerar så himla mycket BS nu på internet där man fokuserar på vår inlärda längtan att vara så smala som möjligt, det är supersvårt att stå emot men det är faktiskt helt möjligt att dissa bantningsindustrin och alla deras skumma (och oftast dyra) dieter och scams. Men man måste vara beredd på att lova sig själv att aldrig mer banta. Aldrig mer gå på en bantningskur, en “detox” eller följa en meny någon annan knåpat ihop åt en för att man ska gå ner. Däremot kan man lova sig själv att ta hand om sig, och att äta bra. Äta tillräckligt och snällt för kroppen. Vad det är, det vet man bäst själv.

Så, ville bara skriva av mig lite när jag nu såg ytterligare en vän på FB bli rekommenderad av någon annan att följa någon magisk superdiet som tar bort alla sjukdomar från kroppen (till och med dödliga sådana!) och gör en smal på rekordtid. Det är jedra hemskt egentligen, och ja, jag blir sur som en citron. Alla dessa värderingar vi lägger i maten och våra kroppar (och alla dessa pengar som hamnar i bantningsindustrins fickor), kan det inte bara ta slut?

Har ni dumpat bantning/dieter för gott? Hur gjorde/gör ni?

2 reaktioner till ““-Ät dessa magiska grönsaker och ge mig dina pengar!””

  1. Så himla bra skrivet, tycker det blivit en sån hysteri kring dieter nu för tiden! Själv tror jag absolut inte på dieter och att dela in mat i "får äta" och "får inte äta"-kategorier. Själv äter jag både grönsaker och godis och ser till att få in mycket vardagsmotion bara genom att gå och det är ett koncept som fungerar för mig 🙂

  2. Tack <3 Ja, jag är så urbota trött på det här jag med. Det enda mina bantningskurer har gett mig är ätstörning, dåligt självförtroende och ännu högre vikt än när jag började för en massa år sedan. Så sjukt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge