Vad jag tittar på när jag hittar en ny bloggHej på er! Totalt ego inlägg såhär på kvällskröken, men då jag själv bloggar (uppenbarligen!) så tänkte jag att det kanske kunde hjälpa någon annan bloggare därute att få en annan läsares syn på saken? Tror att man lätt blir lite "hemmablind" så att säga och glömmer att liksom tänka igenom sina egna önskemål som läsare, när man kör igång en blogg.

Men vad väntar vi på då? Let's begin.

Så, när jag hamnar hos en annan bloggare så är designen det första jag reagerar på. Jag må vara överdrivet ytlig eller så men är en blogg låt säga en blogspot som har en av deras första mallar (ni som minns, ni minns) så klickar jag mig bort illa kvickt, och hinner då inte upptäcka det möjligtvis briljanta innehållet. Samma gäller med allmänt röriga designs med blinkande banners (huga) eller 7 olika typsnitt i texten. Text med starka färger eller konstiga typ handskrivna typsnitt i brödtexten ryker också bort för mig.

Sen kollar jag nog direkt på själva personen bakom. Jag vill helst se en bild. Även om personen då är anonym så har man ändå ett ansikte på honom eller henne, liksom.
Likaså vill jag ha en presentation, om än väldigt kortfattad. Bättre med något kort och rakt på sak än ingenting alls. På tal om presentation så kan jag tycka att en presentationstext skriven i tredje person kan vara rätt cheesy i fel sammanhang. Särskilt när det inte är någon kändis eller något företag osv bakom bloggen, utan en helt vanlig vardagsbloggare, typ. Varför inte skriva "jag gillar..." istället för "Maggan gillar ditt och datt...." när det uppenbarligen är Maggan själv som skrivit presentationen?

Så innehållet.. Här blir jag galen på om raderna knappt har något mellanrum eller om bloggaren skriver allt i en enda mening eller ett enda stycke. Något som skaver redigt i ögonen är när det är skrivet i bara stora bokstäver. HUR KUL ÄR DET ATT LÄSA ETT INLÄGG SOM BARA ÄR ETT ENDA "SKRIK"?
Givetvis finns det de som har svårt att skriva/stava och så, och givetvis ska alla få blogga! Jag menar inte så. Man märker rätt snabbt när det handlar om slarv och då känns det inte intressant att läsa vidare när det inte är lätt att läsa.

Till nästa sak, jag vill gärna läsa personliga bloggar. Inte nödvändigtvis privat, men även en jättesnygg supertylad blogg faller faktiskt bort för mig när man inte får ens en antydan till bild av människan där bakom kulisserna. Det enda som kan behålla mitt intresse då är ett himla fascinerande innehåll. Som Georgia Lou Studios, t ex. Totalt anonym blogg men det hon skriver om (bloggande) är något som intresserar mig och jag lär mig av det hon postar.

En himla massa svordomar. Jag erkänner att jag är en potty mouth och det kommer in en och annan fuling även i mina texter, men när bloggare har med diverse svordomar och könsord i var och varannan mening så hej då. Det här är ju rätt extremt och inget man råkar ut för särskilt ofta. Förmodligen finns det de som stör sig även på mina grodor och det förstår jag, men jag tror att om man håller det liksom till, tja, sparsamt användande, så tror jag att man har större chans att behålla läsare.

Ointressant innehåll. Jag har ramlat över bloggar med typ 20+ kommentarer på vart och vartannat inlägg och undrat hur i hela friden...? När det bara är en bild, eller en reklamlänk, kanske en grynig selfie med en mening eller två under. Vill inte folk läsa bloggar? Numera kanske det är ett framgångstips, skriv inte för mycket utan satsa på bilder istället. Gör bloggen till en online bilderbok istället, typ.
Men, för mig är det inte ett dugg intressant, så därför hamnar det på listan. Jag kanske är för gammal bara, helt enkelt? ;)

Jag tror listan har blivit lång nog nu, jag tror att jag fick med det viktigaste i alla fall. Dags för mig att själv kolla igenom mina egna råd, kanske.. :)

Är jag för kräsen, tro? Vad får er att fastna för en blogg, resp. klicka er bort illa kvickt?

5 kommentarer

 1. Håller verkligen med om designen! Även om min egen inte alls är snygg eller ser proffsig ut så är det en stilren layout som får mig att stanna, åtminstone till en början :)

  SvaraRadera
 2. Jättebra inlägg! och jag tar gärna emot konstruktiv kritik från dig om det är något särskilt jag bör tänka på i min blogg. KRAM!

  SvaraRadera
 3. Åh, håller med om alla punkter och skulle kunna lägga till tusen till, haha! Ett bild och ett namn på bloggaren är jätteviktigt för mig, centrerad text i mer än två rader går fetbort och återanvändning av samma bild flera gånger (eller typ outfits som fotograferats på samma plats, ur samma vinkel) uppskattas inte heller hos mig, haha. Listan kan bli hur lång som helst, men jag är också extremt kräsen och följer typ bara tio bloggar också ;)

  SvaraRadera
 4. Fantastiskt inlägg, och jag kan inte annat än att hålla med. Fick till och med mig ett litet skratt där angående vad Maggan gillar och inte gillar, haha. Håller med till 110% - hatar folk som skriver sin presentation i tredje person. Det viktiga föra mig när det kommer till designen är att det inte är för mycket moment som stör själva läsupplevelsen. Blinkade saker, massa smågrejer, färger som sticker i ögonen och radavstånd som du skriver. Men jag har också svårt när folk skriver centrerat, alltså WHY?! Det är en trend bland äldre bloggande kvinnor märker jag att ha 58 radbyten efter varje litet stycke, och alltid skriva allt centrerat. Det stör min läsning så att jag till slut slutar läsa. Jag håller i alla fall helt med dig på alla punkter.

  (jag måste bara säga en grej; innan jag kunde få posta den här kommentaren var jag tvungen att göra 5st såna där "klicka på den bild som innehåller en..." för att bekräfta att jag inte var robot. Förstår om du inte kan göra något åt det, men tyckte bara att 5 stycken var rätt många, haha)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du sa det där om kommentarsfältet, kan ju inte stänga av det tyvärr men däremot funderar jag på att byta till Disqus. Är inte helt hundra på det än men många föredrar det framför Bloggers egna kommentarssystem. Ska fundera på det, det ska ju inte vara knöligt att kommentera. :)

   Radera