Att ha en narcissist för nära inpå


Här kommer jag med ett föga upplyftande inlägg, men jag behöver skriva av mig lite frustration och tja, det var ju främst därför jag startade bloggen. För att ha ett sätt att få ut det jag behöver säga, att sätta ord på det.
Så.. Vart ska man börja. Vi kan ju starta med en snabb förklaring till vad narcissism är för något. Själv har jag haft en sådan i min närhet i 2 olika omgångar, och båda gångerna har det jäklar anamma sugit livskraften ur mig. De var helt olika människor, i olika typer av relationer till mig, men samtidigt är de extremt lika varandra.

Bekräftelsebehovet som dessa människor har (eller snarare det regelrätta kravet på att alltid vara universums mitt) påverkar alla. Det spelar ingen roll vad man gör, hur mycket distans man försöker få, en sådan människa försöker alltid att blanda sig i och påverka, eftersom h*n alltid vet bäst och alla ska leva enligt hans eller hennes tycke. Man kan liksom försöka att fly, men you can run, but you can't hide. En sådan lyckas alltid sprida sin negativa, giftiga energi överallt.

Jag vet helt ärligt inte vad man kan göra åt sådana här människor, om de ens kan förändras. Jag tror tyvärr inte det. De är alldeles för förälskade i sig själva för att se annat än den egna betydelsen (den första narcissisten jag träffade trodde enligt egen utsago att han var typ en profet, det säger väl allt.. den andra är inte lika extrem på det sättet, men hon har sina taktiker för att söndra och härska..), oavsett hur mycket de trampar på nära och kära. Man kan dessvärre inte alltid "göra slut" med dem heller, beroende på vem det är. En kompis; visst. En släkting blir såklart svårare. Ibland är den enda lösningen att skapa fysiskt avstånd och hoppas på det bästa. Att se till att ha redig distans. Kan man inte sätta andra typer av gränser (alla accepterar ju inte det, eftersom de är universums mittpunkt som sagt) så är det nog det enda som kan hjälpa.

Ett råd jag vill ge, som kommer av alldeles för lång erfarenhet av detta, är att sätta stopp för det tidigt. Märker du att du mår dåligt av en relation, oavsett om det handlar om en vän, partner, släkting, så sätt ner foten innan det går för långt. Man ska inte behöva gå runt och må dåligt, och ständigt trippa på tå, för att en annan människa inte kan bete sig som folk och respektera andra.
Om personen inte accepterar det, så är det dennes problem. Men man ska inte behöva ta att bli behandlad som skräp, punkt. Sen kan den där självförhärligande människan sitta där ensam på sin inbillade piedestal och tycka synd om sig själv. För det är typiskt för den här sortens människor; de är alltid offret, oavsett. Det spelar ingen större roll vad de själva gjort, det är alltid någon annans fel och det är alltid alla andra som är elaka. Sitter man på något vis fast med den här människan så får man försöka se till att sätta stopp för det hela inom sig själv, att man bestämmer sig för att inte låta sig påverkas. Det är supersvårt, jag vet, men ibland kan det vara enda lösningen tills man kan sätta punkt för relationen.

Jag önskar ingen att råka ut för det här, men det är nog vanligare än man tror. Hur som så är det viktigt att man inte tummar på sina principer och sin rätt, och inte låter det här giftet förstöra en. För innan man vet ordet av så kan en annan människa ha påverkat en så pass negativt att det är svårt att ta sig upp igen.

Kom ihåg att det inte är din skyldighet att ta skit från någon annan. 

1 kommentar

  1. Jag har en person som inte är i min direkta närhet, men som är släkt med en person som är mig väldigt, väldigt nära. Det är så oerhört frustrerande för den här personen är så sjuk... Jag tror att enda sättet för dem att bli friska är genom terapi. Men då måste de också inse sina egna problem och jag tror att det är där problemet ligger - de ser inte själva sin problematik... Det är mer en psykos än neuros, de är inte mottagliga liksom. Det är fruktansvärt, verkligen.

    SvaraRadera