Snygga till din BloggerJag skrev ju några rader förut om vad jag själv tittar på hos andra bloggar, men nu ville jag rikta mig mer specifikt till oss som håller till hos Blogger/Blogspot.
Bloggar du på Blogger/Blogspot.com och känner att din blogg behöver ett litet lyft? Det här är en superbra plattform att blogga på, men deras design kan vara lite tråkig. Visserligen har vi fått tillgång till en ny uppsättning templates, men de faller ju inte alla i smaken samtidigt som man kanske vill att ens gamla template ska se lite proffsigare ut, man kanske helt enkelt vill att det inte ska skrika Blogspot.com om ens blogg, utan att man för den sakens skull ska behöva byta hela utseendet.

Vill man inte hålla på med att ändra detaljer utan hellre vill ha en hel makeover så kan man alltid ladda ner en helt ny template, men annars så läs vidare, för här kommer lite tips på hur man kan städa upp sin Blogger lite och anpassa så att den får en personligare touch, och ser lite proffsigare ut.


Domännamn 

Första och viktigaste tycker i alla fall jag är att köpa ett domännamn. "Blabla.blogspot.com" är ju kilometerlångt. Skaffa ett hos exempelvis Binero (därifrån köpte jag, tutorial om hur det funkar kommer snart), koppla ihop till din blogg och NJUT av en snyggare adress på internätet!

Inaktivera navbar

På delad förstaplats med domännamnet hamnar att inaktivera Bloggers navbar längst upp. Den tar upp plats och fyller ingen annan funktion än att kunna ta dina läsare därifrån till någon annan blogg så fort det bara går. Plus att den ofta rent utseendemässigt skär sig med övriga designen.
Den inaktiveras från kontrollpanelen, gå till Layout och hitta "navbar" längst upp. Klicka på redigera och "av" i rutan som kommer upp. Sådärja, då var den ur vägen!

Anpassa meddelanderutan om cookies

När du kommer in på en blogg här hos Blogger/Blogspot så får du upp en meddelanderemsa längst upp på skärmen, om att tillåta cookies. Den är okej i sig, problemet är när man har en meny längst upp t ex, då kan den här meddelanderutan lägga sig bakom ens meny och man kan då inte stänga den. Inte så snyggt! För att ändra utseendet eller positionen på den här rutan, följ instruktionerna här.

Favicon

Få bort det orangea "B"-et genom att använda en egen favicon. Numera kan man ladda upp en via layout i kontrollpanelen, så det är bara att köra på. Gå till Favicon.cc och ladda upp en bild du gillar, så omvandlar sidan den till en favicon som du sen bara kan ladda upp. Hur enkelt som helst!

Städa upp i sidomenyn

Se över dina widgets. En hel del av dessa är riktigt omoderna, och skriker BLOGSPOT. Japp, jag tittar på er, followers widget, arkivet och labels. Alla egentligen. Sååå omoderna. Särskilt arkivet om man vill ha en stilren rullgardinsmeny, men får nöja sig med nån gammalmodig liten variant som sitter åt ena kanten i sidomenyn.
Hur mycket man vill ändra beror såklart på hur bekväm man är med att ändra i koderna, men tar man en backup på sin design innan (detta gör man genom att klicka Tema -> Säkerhetskopiera/återställ längst upp till höger) så är det ingen fara. Jag har i alla fall hittills aldrig lyckats sabba ett tema.
Hur som, vill man ändra looken på arkivet så finns en idé här, och färger osv kan man såklart anpassa som man vill. Vill man hellre ha en rullgardinsmeny så kan man minsann få en snyggare sådan också!

Till kategorierna då, eller labels/etiketter, som det heter hos Blogger. Här kan man välja mellan en vanlig, basic lista eller etikettmoln. Beroende på hur många kategorier man har så är etikettmoln ibland en väldigt dålig idé. Har man för många så plottrar det ner hela sidomenyn och det blir svårt för läsare att hitta bland alla etiketter. En god idé är att från början bara hålla sig till en handfull kategorier, eller att i efterhand välja vilka som ska synas. Detta gör man från layout -> sen klicka i vilka som ska vara synliga.
På den här sidan finns flera olika alternativ för en snyggare labels widget och de är lätta att följa.

Sökrutan som google tillhandahåller är kanske också något man inte vill ha i sin tjusiga blogg, en trevligare variant finns här.

Vill du att dina läsare ska få mail när du uppdaterar, så kanske det vore bra att lägga till "följ via epost"-widgeten. Tycker man att den borde se poppigare ut så kan man hitta en stilren och lätt att anpassa variant här.

Gör det lättare att kommentera

Antingen kan man lägga till en utomstående kommentarstjänst som Disqus, eller så kan man åtmistone göra det smidigare för läsare att lämna kommentarer. Själv fick jag det påpekat för mig att det var sån där superstörig captcha i kommentarssystemet i min blogg man var tvungen att fylla i för att bevisa att man inte är en robot, jag testade och fick snällt bevisa två gånger för att skicka en endaste kommentar. Så är det inte roligt att ge feedback och det kan nog avskräcka läsare.
Tack och lov kan man enkelt ta bort detta genom att ändra i inställningarna. Gå till Inställningar -> Inlägg, kommentarer och delning, och välj nej för "Visa ordverifiering".

Rensa!

Sen ett sista tips; kör gärna lite minimalistiskt hellre i sidomenyn, än en massa blinkande banners, awards och badges som inte matchar varandra och designen, och ligger huller om buller. Det förvirrar och det kan bli jobbigt att läsa. Har man massor med awards och så vidare så kan det vara en bra idé att lägga dem på en egen sida, och sedan länka till dem. Reklam är helt okej tycker jag (har det ju själv!) sålänge det inte skär sig med övriga designen, är så mycket/stort att det blir jobbigt att läsa eller, ve och fasa, är blinkande sådan. Ju enklare, desto bättre.
Läs mer här om tips för att städa upp i bloggen och göra den mer lättläst och trevlig.

Slutligen så är det här som med allt annat; bara en smaksak. Jag har alltid känt att Blogger ligger efter lite utseendemässigt, men det är en väldigt bra och pålitlig plattform att blogga på, plus att man faktiskt har i stort sett full kontroll över utseendet och funktionerna, vilket är rätt ovanligt för en gratis bloggplattform.

Ta det här bara som tips, inte kritik eller måsten. Oavsett vad man gör med sin blogg, så ska man trivas med den, det är ju det viktigaste.

Happy blogging! :)

6 kommentarer

 1. Jätte bra inlägg! Kul med såna tips! Det var lite därför jag bytte från blogspot till blogg.se för det var lite trist med design och så

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3 Jag har också lämnat Blogger ett antal gånger men det slutar ändå alltid med att jag kommer tillbaks. :)

   Radera
 2. Men du, om du skaffar wordpress så kan du verkligen göra prick exakt vad du vill med din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är sant. Men då är det ju inte gratis längre och det är en av Bloggers alla fördelar :) Känner mig riktigt nöjd med bloggens utseende och funktioner just nu, men i framtiden kanske det blir "eget" med Wordpress. Får se. :)

   Radera
 3. Jättebra tips :) Har själv bloggat på Blogger i många år och gillar plattformen. Men kände mig lite less på den (trots ny design) Så jag bestämde mig för att byta till nouw, som enl. mig har snyggare designer och fotokollage funktion som jag gillar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag testade Nouw men tyckte att jag kände mig för begänsad, men det beror ju på vad man ä ute efter :)

   Radera