Härliga fördelar med att bli äldre

Lilla jag, framför ett nästan 3000 år gammalt olivträd. Perspektiv!

Hejsan! Jag satt i bilen igår påväg ut mot olivodlingen (obs! Olivträdet ovan tillhör inte oss utan finns att beskåda i Echraf, i närheten av El Houaria) och bara kom att tänka på hur skönt det är att jag inte är 18 längre. Visst skulle det vara trevligt att vara lika stark i kroppen, men det är ju faktiskt mitt eget fel att det inte är så, inte ålderns. Jag är trots allt bara 36, inte 96, haha.

Så, let's get deep och gå igenom dessa 3 fördelar med att bli äldre:

1. Man bryr sig mindre om vad folk tycker om en. Det här trodde jag aldrig att jag skulle få äran att känna, men trots min sociala fobi (och det konstanta antagandet att folk ogillar mig) så har jag ändå blivit mer så att jag helt enkelt inte bryr mig.
Jag passar inte in i den där feminina mallen, sitter som en karl, är 180 lång, mörk röst, osv. Jag skämdes för det förut och kände mig alltid som den minst kvinnliga trots mina tajta kläder och minikjolar. Det var helt enkelt bara en känsla där liksom, att alla andra var snyggare och tjejigare (och därmed mer omtyckta) än jag.
Nu struntar jag i det, jag är ju bara den jag är och kan inte vara någon annan. Jag har min egen stil och det är okej, precis som andra får ha sin. Varför ska man behöva passa in i mallar för att duga? Det borde vara mer än tillräckligt att man är den man är.

2. Jag har blivit bättre på att uppskatta saker och ting. Jag kan sitta i timmar nu bland olivträden och njuta av vinden mot huden, prasslandet i löven och småfåglarnas kvitter där de jagar varandra mellan träden. Hur solljuset förändras allteftersom tiden går och det närmar sig kväll. Ljuden av höns och tuppar i bakgrunden. Bara liksom sitta och finnas, och känna frid och tacksamhet.

Det kanske är lite det där rastlösa som hör ungdomen till, att något alltid måste hända, som gjorde att jag inte uppskattade skönheten hos det vardagliga, det som faktiskt egentligen inte är vardagligt, utan magiskt. När man stannar upp och verkligen ser. Både med ögon och själ.

3. Det här hör väl ihop med ovan, men det känns också bra att inse sin egen skörhet. Att man faktiskt inte är okrossbar och att man inte kommer att leva för alltid. Det gör ju också att man uppskattar saker och ting mer, och lever mer i nuet. Samt att man ser sina problem ur ett annat perspektiv.
Man lär sig också att inte ta någonting för givet, och tyvärr är det väl så att man ibland behöver ett riktigt hjärtekross för att lära sig det.
Man förstår att man inte ska ta någonting för självklart, och man uppskattar det man har desto mer.

Vad tycker du, känner du dig tryggare och gladare i dig själv ju äldre du blir? 

6 kommentarer

 1. Tack för att du tittade in hos mej och kommenterade.
  Jag har samma reflektion som du över att bli äldre. Jag har inget emot alls att år läggs till år, det är ganska skönt faktiskt :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ingen panik om det här heller. :)

   Radera
 2. Det här var faktiskt lite sjukt, skulle precis sätta mig och skriva ett inlägg med rubriken "det bästa med att bli äldre", eftersom jag fyller år snart. Kan jag ju inte göra nu, haha. Fan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Meeen det kan du väl visst göra :) Min lilla lista är väl inte så värst utförlig och den är ju från en tants perspektiv.. ;)

   Radera
 3. Oj, det där trädet! Wow! Lite svindlande att tänka på vad det har varit med om :)
  Jag håller absolut med dig, det finns många fördelar med att bli äldre. Tänk vad smidigt det hade varit om man vetat allt man vet nu när man var yngre. Så mycket som i alla fall jag gick och nojade över och lade energi på som jag bara hade kunnat släppa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här ska ha planterats under Kartagos storhetstid så det har sett både romarriket och alla andra folk och imperium som kommit efter. Verkligen häftigt! :)

   Det hade verkligen varit gött att veta det man vet nu, precis som du säger, mycket nojjor man kunnat vara utan! :O

   Radera