Hijabistas, tro & skönhetsnormer


Som det står i originalinlägget på Facebook så vill jag inte heller klanka ner på muslimska tjejer på sociala medier. Det är tillräckligt många redan som hatar oss.

Jag ville dock dela detta då jag tycker att det här budskapet är viktigt ändå, för det är så väldigt lätt att ramla ner i ormgropen. Jag var också påväg dit, tills i måndags när Noussas död fick mig att vakna upp igen, och tänka på vad som är viktigt i livet. Att ställa upp på sjuka skönhetsideal och mallar för hur en kvinna ska se ut, är inte bland det som är viktigt. Särskilt inte när anpassandet av muslimska kvinnors utseenden för att passa västerländska normer faktiskt har varit en del av strategin under kolonialtiden. Kolonialismen finns fortfarande i allra högsta grad, men för oss i exempelvis Europa sker det inte längre med vapen eller att vi blir tvingade att klä av oss våra slöjor på en scen framför ickemuslimska män, nu är det betydligt mer subtilt. Eller ja, senaste åren har det ju faktiskt hänt att kvinnor i slöja blivit tvingade att klä av sig offentligt. Är det så man ska "befria" oss?

Det är ofta såna här bilder man förknippar med oss. Inte är det då så konstigt att vi blir lockade att gå med på samhällets krav för att bli accepterade. Det ÄR tröttsamt att bli sedd som ett förtryckt mähä som "ska befrias". Naturligtvis genom att man ska anpassa sig, aldrig på ens egna villkor. Nu ska vi även styras av samma modeindustri som förtrycker ickemuslimska kvinnor med sjuka ideal och krav, den som vi egentligen skulle vara helt oberörda av. Egentligen.

***

Jag säger inte att man inte kan klä sig i västerländska kläder som muslim, men det är skillnad på det och att tumma på sig själv för att passa in i påhittade skönhetsideal och utseendekrav bara för att få bli accepterad av ett samhälle som egentligen inte nöjer sig förrän du avsäger dig din tro och kastar bort slöjan.

Företagen bryr sig inte om muslimer, eller andra heller för den delen. Ett känt företag gör sportslöjor, ett annat har en muslimsk tjej i sin reklamkampanj. Varför? För att vi är en del av samhället och de inkluderar oss av välvilja och tron på allas lika värde? Nej, för att vi är betalande kunder och nu också tagit plats bland skönhetsbloggare och youtubers. Simple as that. Företagen har upptäckt att man kan tjäna pengar även på oss.

Fortsätt shoppa kläder eller vad som, men vet varför du gör det. Håll koll på att det du köper följer basic krav på blygsamhet. Överkonsumera inte.
Bara mina tankar såklart, var och en gör som de vill, men som sagt, vi kan tumma på våra regler så mycket att de tillslut inte finns, de som ogillar oss kommer ändå inte vara nöjda förrän vi lämnar det vi är bakom oss. Spelar ingen roll hur liten slöja vi har, hur mycket smink eller hur tajta kläder.

Det är det att vi är muslimer som sticker i ögonen. Tyvärr.

4 kommentarer

 1. Så himla bra skrivet! <3 Kramis

  SvaraRadera
 2. Lite osäker på om jag fattar videon 🙈 MEN diskuterar gärna detta då många tar upp detta med mig eftersom det tydligen är väldigt provocerande att min man är muslim.... Min motfråga när människor ska "befria" muslimska kvinnor genom sjalförbud är: Varför får du bestämma vad kvinnor ska ha på sig? För jag tycker verkligen att det är det största problemet i denna "debatt". Varför ifrågasätter ingen varför det är okej att bestämma hur kvinnor ska klä sig? Nej, bara en massa nonsens om befrielse... och när jag ställer min fråga får jag alltid till svar: "då förstår du inte..." det är olika vad jag inte förstår... jag tycker det är bra att den här debatten blir lite nyanserad. Bra att du tog upp det ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte heller hur i hela friden man vill bekämpa tvång med tvång. Men det kommer väl tillbaka till det att man tror att en själv, ens land/kultur och sätt att leva är universums mittpunkt och allt annat är en avvikelse.
   Lite sådär kollektiv narcissism, in my opinion.

   Lustigt (eller skitskrämmande, egentligen) är att det ofta är MÄN som skriker om slöjförbud. Oavsett så är det MÄN som ska bestämma. Ta t ex det jag länkade till ovan, showerna i Algeriet där algeriska kvinnor tvingades att klä av sig sina kläder på scen framför fransmän. Det handlar inte om befrielse och välvilja, utan om makt.

   Radera