Medelhavskost - Ett experiment


Oliver som växer på ett 2700 år gammalt olivträd, otroligt nog. Har tvingat mig själv att börja gilla oliver och det var inte så svårt som jag trodde. Gott, faktiskt!

Hej! Här kommer jag och pratar mat (här svänger det i ämnena, minsann!); finns det något bättre än just mat och att äta? Särskilt när det är medelhavskost vi talar om.

Det är nog inte helt oväntat att jag är kär i det, men jag är dålig på att följa den traditionella kosten. Precis som så många andra nu kring medelhavet. Den nyttiga maten har till stor del ersatts av fast food, socker, överkomsumtion av kött och en guldbiljett till diabetes. Tyvärr. Jag har själv lyckats bli kraftigt överviktig så det säger ju en del, menar jag. Jag blev inte tjock av oliver, ricotta och sallad, precis! ;)

Medelhavskosten (eller medelhavsdieten kallas den väl oftast) studerades och definierades på 40- och 50-talen, och handlar vad jag förstått mer precist om maten man åt på Kreta, där människor var väldans friska och krya och levde till hög ålder. Givetvis säger det sig själv att det handlar om även andra områden kring medelhavskusten, maten är sig rätt lik på alla dessa platser. Man levde på grönsaker, frukt, oliver, olivolja, måttligt med mejerier, nötter, ägg, fisk och kyckling. Rött kött mer sällan. Fullkornsbröd och pasta i mindre portioner.
Det finns mer att läsa här på wikipedia om medelhavskostens historia, och får jag bara störa mig lite på att inte Tunisien är med på listan, men Marocko är det...? Nåja. I know better, haha.

Känt för denna kosthållning numera i dietvärlden är av någon anledning rött vin och flådigt kött, vilket gör den betydligt svårare att följa. Vilket är strunt, för vanligt folk drack helt enkelt inte en massa vin jämt som det påstås och vi vet idag att vin gör ingenting positivt för hälsan. Tvärtom.
Samma gäller köttet, som är en rätt liten del av den äkta medelhavskosten, och används mer i små mängder för att ge smak åt grytor. Men som vanligt så ska allt ändras för att passa nordeuropa/USA och då blev det såhär. En moderniserad, dyr variant av kosten som egentligen har flyttats en bra bit från det enkla, ekonomiska ursprunget.

I Nordafrika så ser den gamla kosten ut såhär. Varken mer eller mindre. Eller jo, fullkornspasta hade man såklart inte. Istället var det gryn som couscous, som man gjorde själv. Men överlag så är det väldigt likt den grekiska. Jag har suttit och läst inne på Olive Tomato och känner igen både sallader och grytor. Kryddningen skiljer ofta, men annars är det inte mycket skillnad.

Jag tänkte i alla fall försöka göra ett experiment, med start på måndag. Medelhavskost (riktig sådan) i en vecka, för att se hur jag mår.
Kan det vara något? Hoppas det! Jag älskar ju maten så det är inga problem. Det jobbiga är att släppa colan, kakorna och muffinsarna, haha.
Trösten i det hela är att det har en finish line, i alla fall mentalt så kan det ju underlätta. Vem vet, kanske jag mår så bra att jag helt enkelt fortsätter?

4 kommentarer