Muslimska kvinnor, slöjor och vit feminism


Hej! Hoppas att du har en skön dag. Själv satt jag här och kollade på mitt senaste utkast om ämnet vit feminism och bara.. nej, det här kan du ju inte posta! I alla fall inte om du inte har för avsikt att skrämma bort dina läsare..!
Det var lite för upprört, liksom, ungefär som det här om slöjan som jag skrev lite in the heat of the moment... Så kan det ju bli, när ett ämne ligger en varmt om hjärtat.

(Eller sticker en i ögat...?)

Så jag tänkte bara skriva ett par rader, utveckla lite mer istället för att bara låta arg, och lämna lite länkar för vidare läsning. Kanske det bidrar till att man blir förstådd bättre. Och då är det ju värt det, eller hur? Hoppas att det här inte blir för snurrigt nu med alla tankar, begrepp och känslor.. och jag menar verkligen inte att trampa på några tår. Can't we all just get along? Men en del saker måste man få fram.


Vit feminism beskrivs som:

A brand of feminism centered around the ideals and struggles of primarily white women. While not outright exclusive, its failure to consider other women and its preoccupation with Western standards and the problems faced by the "average woman" is often alienating to women of color, non-straight women, trans women, and women belonging to religious or cultural minorities.

Vidare ges det här exemplet för att illustrera:

"Muslim women shouldn't be allowed to wear hijabs or burqas because they are oppressive." "That sounds like white feminism. Many Muslim women wear them of their own free will."

Båda citaten är från Urban Dictionary och var den kortaste förklaringen jag kunde hitta. Vill ju inte saxa en hel novell hit. :)

Särskilt det undre citatet talar till mig. Det där som muslimska kvinnor fått stå ut med ända sedan kolonialtiden (och säkert innan också), att just vita feminister, eller feminister i en västerländsk, sekulär miljö ska diktera för oss hur vi bör leva, klä oss och framför allt; att det vi tror på är förtryck, bakåtsträvande och fel. Vi ska "befrias", helt enkelt.
För sig själva kämpar de för friheten att välja själva; när det gäller oss muslimska kvinnor så vill de diktera och tvinga. Tvångsanpassa.

"Du är bara fri sålänge du väljer det jag skulle ha valt. Av med slöjan!" (eller som numera; av med burkinin! Verkar svida för en del att även vi simmar och har roligt, utan att tvingas visa hud..)

Det är inte helt lätt att hitta public domain-bilder på glada muslimska kvinnor. Ledsna sådana är lätt att hitta. Passar givetvis bättre in på det här med att vi är förtryckta, hjälplösa och deprimerade. Den här bruden ser rätt cool och bekväm ut dock. Precis som vi brukar göra. ;)


Jag kan säga så himla mycket mer om det här fenomenet, om hur det luktar kolonialism och illa dold rasism, och hur man klumpar ihop och ogiltigförklarar andra. Men jag lämnar det såhär. Feminism för mig är att varje kvinna ska välja själv. Oavsett vad hon väljer. Inte att alla kvinnor ska anpassa sig efter sekulära, västerländska normer. Vem utsåg norra Europa till universums mitt?
Precis som en av skribenterna till en artikel nedan skriver så blir all den här fixeringen vid muslimska kvinnors utseenden bara ännu ett sätt att avleda uppmärksamheten från de verkliga problemen som kvinnor stöter på. Alla kvinnor.

Jag är själv rent ut sagt besviken på feminismen överlag. Hur tyst det var när polis tvingade av en kvinna kläderna på en strand i Frankrike, för att hon hade burkini. Hur tyst det var under alla dessa år då beslöjade kvinnor förtrycktes i Tunisien och Turkiet. Hur exempelvis Tunisien hyllades för detta av europeiska ledare. Visste ni att det var en feministisk organisation som kontaktade presidenten när de märkte att fler och fler började bära slöja? Denna så kallade kvinnorättsorganisation bad honom alltså att öka på förtrycket mot dessa kvinnor.

Också den öronbedövande tystnaden när just muslimska kvinnor blir attackerade på gatan i moderna, jämnställda Sverige, för sin klädsel. Utsatta för att vi är kvinnor, och det syns att vi är muslimer. Men vem ryter ifrån och stöttar? Nej, istället problematiseras slöjan och man kör med victim blaming.

Vart är systerskapet? Finns inte det för oss? Hittills har det bara varit där för oss i hopp om att förändra oss, inte stötta på våra villkor. Man är helt enkelt inte intresserad av vad vi har att säga; diskussionen om våra liv sker över våra huvuden.

Lite länkar för vidare läsning:

Definition av vit feminism från Wikipedia

Artiklarna nedan är från The Brown Hijabi (en ny favoritblogg!) och hon beskriver ju allt det här så himla mycket bättre än vad jag gör, så läs gärna det hon har att säga.

Why are we so obsessed with muslim women

Decolonising feminism

Being forced to undress is not exactly the liberation I was hoping for

Is it time for the british government to stop saving muslim women yet?

Dear "liberal feminists", please allow me a little agency??? <- Kanoners om man vill se en muslimsk feminists syn på slöjan och vad den innebär för henne.

Vita feminister och muslimska kvinnor, av Lina Muktar Mohageb

Debattartikel av Bilan Osman om den västerländska feminismen:

Muslimska kvinnor attackeras - vart är feminismen?

Sen till sist den här, skriven av Hoodo Hersi:

Why as a black muslim woman I feel I can't be a feminist 

Mycket att ta in kanske, och ett tungt ämne. Men som med allt annat så är det alltid bra med andra perspektiv och att vidga sina vyer. Man lär så länge man lever, sägs det ju. :)

4 kommentarer

 1. Islam har redan gett kvinnor deras rättigheter, vi behöver inte eller rättare sagt vi ska inte tillskriva oss feminism som muslimer. <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både håller med och inte. :) Feminism i sig är ju inte en enhetlig rörelse. Verkar finnas lika många "feminismer" som det finns feminister. :)

   Självklart har islam gett oss rättigheter, tyvärr har dessa tagits ifrån oss i väldigt många länder. Så kamp för kvinnors rätt behövs alltid, oavsett vad man kallar den och oavsett vart.
   För oss blir det ju med islam som grund. För andra en blandning av religion och sekulärt, för ytterligare andra jobbar man bara utifrån det sekulära. Det beror på.
   Det jag sätter mig emot är som sagt den feminism som ska bestämma över andra i "frihetens" namn. Oavsett om man själv är religiös eller inte så tycker jag att man ska unna andra rätten att välja själv. :) Det är liksom rätt basic ändå.

   Radera
 2. Jag reflekterar aldrig över hijab eller liknande, är så van. Har arbetat på en mångkulturell skola i flera år tills jag bytte skola i höst. Är mångkultur där med, men för mig är det väldigt lite. Skolan jag arbetar på nu tycker nog det är mer mångkultur än jag gör. Jag är van vid att vara "minoritet" på min arbetsplats som vit/svensk i flera år, på mitt nya jobb är det ungefär 50/50 och det blir inte samma sak för mig ;). Är väl av den åsikten att alla får klä sig hur man vill så länge man valt det själv. Men kan inte sticka under stolen med att jag nog inte skulle kliva in i samma hiss som någon med burka men skulle inte heller kliva in med någon med clownmask heller. Jag har nog lite fobi för att inte se människors ansikten för att känna mig trygg. Förra året när folk var jagade av clowner på kvällarna så gick jag inte ut, var livrädd. Fast är ju bra att fundera i varför man skräms av vissa saker? Varför är det viktigt för mig till exempel att se ansikten? Tänker väl lite att alla har något man finner obehag i så ska fundera kring saken :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger så är man ju inte van vid att inte se ansikten så jag tycker inte det är så konstigt att vissa har svårt för det.
   Problemet tycker jag blir när man projicerar sina fördomar på andra, dvs att man antar att någon är förtryckt i slöja/niqab bara för att man själv inte skulle vilja ha på sig det, och där ligger ju det här med en feminism som ska diktera för andra vad de har på sig.

   Att fundera över sina rädslor är alltid bra:)

   Radera