Puniska ruinerna i Kerkouane i Tunisien


Nu när vi var iväg på äventyr sist så besökte vi ruinerna efter den puniska staden i Kerkouane i nordöstra Tunisien. Det absolut magiska med denna plats är att det är en hel stad! Man kan följa gatorna och gå in i hus. Se arkitekturen och planlösningarna. I många finns till och med mosaiken på golvet kvar, den röda väggfärgen och hör och häpna, till och med dekorationsstenarna i badkaren!

Den här staden övergavs när romerska riket invaderade, och de tog inte över den utan den blev lämnad att förfalla som den var. Just därför kan man se hur människorna levde och utseendet på staden lämnades i original. Ingen romersk påverkan här, med andra ord.

Det ser inte ut som om man kan se så mycket här vid första anblick, men när man börjar utforska så bjuds man på många detaljer.
Detta var bland det första man såg, ett hus vars ingång var dekorerad med en "tanit", symbolen för en av deras gudinnor. Man hade den där helt enkelt som skydd för sitt hem.Så, här kommer det coolaste, ett par badrum! Något som slog mig här var att i hela staden så var byggnaderna väldigt lika varandra. Det var skillnader i storlekar såklart beroende på vem som bott i huset, men deko och färger var i stort sett samma överallt.

Kolla mosaiken i botten av badkaret..!


Detta flådiga badkar med plats för fler fanns i stadens badhus.

Här var entrén till badhuset. Känns som om det påminner väldigt mycket om de traditionella tunisiska badhusen.. 

Min favorit! Kolla dekorationsstenarna i botten på badkaret och det stiliga handfatet!

Det kanske verkar som om jag är helt besatt av puniska badrum men ja. De hade ju så coola, röda badrum med alla bekvämligheter så why not, här kommer ett till. 
Här står vi inne i ett hus och beskådar ingången till det ståtliga badrummet, i hallen vid innergården. Man ser en av innergårdens tre pelare där.
Åter igen röda väggar. Enligt en modell vi såg så verkar rött och blått ha varit poppis & trendigt. Eller så var det dessa färger som fanns, helt enkelt..


Här kan man se hur ett hus såg ut, baserat på planlösning och sånt man hittat i just det huset. Drömhus alltså! Älskar den här typen av hus. Det här med innergårdar kör man med här fortfarande. Hjälper mot både hettan och låter en ha privatliv, samt möjligheten att ha frisk luft och trädgård även om man bor trångt inne i en stad.


De hade även ett museum på plats med alla häftiga saker de hittat i stan. Allt från smycken, pengar och hygienartiklar till köksgrejer och statyer från templet. Allt är helt fantastiskt välbevarat.
Beklagar bildkvalitén men det var rätt mörkt därinne och det var standardobjektivet jag fotade med.


Örhängena till vänster påminner ju om de som var poppis på nittiotalet. :)


Bilden till vänster är en rakkniv och en pincett. Till höger en vas i grekisk stil.


Mynt och spjutspetsar.


Så mycket vackert! Rena rama skattkammaren.

Nu till de två sista bilderna inifrån museet. Första är en stor "mask" som täcker hela kroppen (vad heter det egentligen, kan ju inte svenska för 17..) som de hittade i en grav.
Deras gravar var rätt speciella, de högg ut små kammare där de bara lade in den avlidna med en massa saker. Med andra ord hittade man skeletten öppet sådär i graven.. Lite spooky, men ja.


Sen ifall någon tvivlade på ifall det tunisiska brödet tabouna som bakas i lerugn, verkligen är en gammal tunisisk tradition; here you go! 
Detta var det häftigaste på muséet, tycker jag. Snacka om levande historia! Man hittade alltså den där statyetten som föreställer en kvinna och hennes barn vid en ugn, identisk med den som fortfarande används idag.
Måste ha en sån!

OCH, bara för att jag vet att du inte har sett tillräckligt många badkar i det här inlägget så avrundar vi med ett där jag tar ett fantasibad.


Vi hittade det här stackars övergivna badkaret, bortom avspärrningarna, precis vid klipporna ut mot havet, halvt dolt under en buske. Någons hus stod där en gång, och de hade en killer utsikt över havet. Provsatt eftersom det inte var avspärrat och jag fattar verkligen vitsen med såna här badkar.
Inget slöseri med vatten, bekvämt och lättstädat. Varför är inte såna här sittbadkar standard egentligen? Det är förresten ytterligare en sak som fortfarande används här. Love it!

Gick dock ur detta kar rätt snabbt för det kändes som om jag inkräktat i någons hem, bokstavligt talat. Och don't worry, jag var försiktig och det var så pass täckt med löv och gräs så jag skadade inget.

Hur som, resan till Kerkouane var mer än värt sin lilla stund i bilen! Som alltid så går tunisier boendes i utlandet in gratis på alla muséer, för alla andra är avgifterna rätt pyttesmå. Mycket för pengarna och ja, Tunisien slarvar med mycket men de är måna om sina historiska platser, och dessa finns det många utav!
Det enda jag kunde gnälla lite på här var att en del skyltar fanns det bara text på arabiska, franska och italienska, av någon konstig anledning. I stort sett alla muséer brukar även ha på engelska.
Men, det gick ju att överleva det med!

Tar du en tripp hit till Tunisien så ta snälla inte en all inclusive charter på något plastigt hotell, det här landet har så mycket att erbjuda långt bortom turiststråken. Om det inte är just en sån typisk turistsemester man vill ha såklart, men det är lite synd. Man missar så mycket och får inte se ett uns av det riktiga Tunisien.

Ha det gött!

2 kommentarer

  1. Åh, det är ju så spännande att gå omkring på såna platser! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Kan inte få nog. Skulle vilja resa land och rike runt och bara gå på muséer och se gamla hus och fornlämningar. Underbart!

      Radera