Eid el kebir

Hej fina! Nu är det tydligen september, så jag konstaterar än en gång att tiden bara springer iväg. Igår var det eid el kebir (stora eid) som innebär att man offrar ett får. De som har råd alltså, och så ska man dela med sig av köttet till de som har det sämre ställt. Vi har även en till eid, den som markerar slutet på fastemånaden Ramadan, men den här är alltså stora eid, så att säga.

Vi åkte som vanligt till svärmors hus (känns inte så smidigt att slakta får på vår balkong) efter att mannen åkt och hämtat fåren hos grannen i "vår" by. Såklart man köper av grannen ju, liksom. Jag kände mig nöjd och glad med det, fåren gick hemma i tryggheten och var glada ända tills sista sekund, typ. Är inget fan av att köpa fåren flera dagar innan, då måste de ju stå fastbundna liksom i en ny miljö de inte känner igen. En grej med halalslakt är just att djuren inte får känna sig stressade.

Så, här var jag då, dagen till ära.. Trött som ett ägg, sov knappt på natten där innan och så skulle man iväg redan innan morgonkaffet. What?

Gubben min körde grillningen, på sedvanligt spartanskt vis. Inga fancy grillar här, inte! Såhär är förresten enda sättet jag egentligen gillar att äta lammkött, färskt och grillat med minimalt med kryddor, på så vis smakar det mer kött och mindre kofta... Men idag var tanken på att bli vegetarian med mig mer än vanligt, av någon anledning. 

Det blev en del kött av 2 får.

En av svärmors katter höll konstant koll, såklart. Givetvis blev det fest för dem med, de fick äta kött så det nästan sprutade ur öronen, sen somnade herrn här som en stock under en byrå och rörde sig inte ur fläcken.

Kanske inte de roligaste bilderna men jag fotade mest alla barn, och de får inte vara med på bloggen. Andras barn av solklar anledning, dvs jag har inte frågat, och mina för att jag inte vill ha dem på internet utan deras tillstånd och även då känns det helt ärligt inte okej. Men det är bara jag, det.

Vi ägnade oss såklart åt bebismys (svägerskans bebbe) och alla barnen lekte och stojade. Efter det tog vi deras ungar och åkte till stranden. Jag fick nästan lite bekymmer när jag skulle upp för att vattnet var så strömt, jag rörde mig inte ur fläcken alltså fast jag simmade allt vad jag hade. Tillslut kunde jag börja gå in mot stranden men det var som att gå i cement. När jag väl kom upp fick jag kramp i båda smalbenen, alltså musklerna som går längs med smalbenen på utsidan, så mina fötter typ krullade upp sig. Fick sitta och bända ner tårna medan barnen gnuggade och masserade så det skulle släppa. Idag har jag alltså träningsvärk. Sånt är livet då för en krampis.

Kort sammanfattat så var det en trevlig eid, och nu sitter jag här med begynnande migrän och bara väntar på att åka iväg på vår lilla roadtrip.. I övermorgon så! :)

5 kommentarer

 1. Vad gott med grillat och så söt kisse! :-D Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det var inte så dumt med grillat :)

   Radera
 2. Vad jag beundrar dig som har den inställning till foton på barn på nätet. Jag ska aldrig säga aldrig för jag har inga egna barn men jag hoppas verkligen att jag har samma åsikt när jag väl får barn - de får vara med när de är gamla nog att fatta det beslutet själva och någonstans också ha en uppfattning om vad det faktiskt innebär att vara på nätet.

  Och vilken magisk balkong din svärmor ser ut att ha, riktig palatsliknande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade med dem rätt mycket förut i tidigare bloggar men då de började närma sig 9-10 så kände jag att det inte kändes rätt mot dem att de skulle vara med i bloggen för att jag skulle ha bilder att visa upp, typ. De förstod ju inte riktigt det här med internet då.
   Nu fattar de och är med på att jag inte gillar att de skulle ha bilder på sig själva ute sålänge de är så unga, någon gång ibland är de med i kanten på nån bild på min privata insta, men det händer inte så ofta.
   En (sorglig) anledning är tyvärr att flertalet muslimska vänner fått sig och sina familjer uthängda på rasistsidor och det vill jag inte att mina tjejer ska råka ut för.
   Alla gör såklart som de vill men det är så jag resonerar i alla fall. :)

   Ja hennes balkong går inte av för hackor, man skulle lätt kunna inreda ett vardagsrum där.. :P

   Radera