7 saker man inte ska säga till någon med ångest


Hej på dig! Du har en bra dag, hoppas jag? Själv sitter jag här med astma och allergi, fun times! Men tack och lov finns det ju medicin. Jag ber om ursäkt för att det är ändrat lite härinne igen men det var dags för en liten uppdatering inför hösten, tänkte jag. Bara lite detaljer som är ändrat, inget stort! Lade till lite färg och så kategorimoln i sidospalten för enkelhetens skull.

Anyhow, jag satt och funderade lite igår på det här med ångest, och alla korkade eller rentav elaka kommentarer man får/har fått. Jag förstår att inte alla fattar det här med vad ångest är och hur det känns, men det finns ju det här med att om man inte har något bra att säga, så är det bättre att vara tyst, liksom... och att förminska andras mående hamnar inte under kategorin "bra att säga"..!

Så, here we go, 7 saker man inte ska säga till någon med ångest (även kallat "7 saker jag absolut inte har lust att höra när jag mår dåligt, för då mår jag ännu sämre):

"-Ryck upp dig!"

Alltså, först och främst; ångest är en sjukdom. Varför inte gå och säga till någon med diabetes t ex att denne ska rycka upp sig så blir hon eller han bra? Liksom tack, har aldrig tänkt på det tipset innan!*Botad*

"-Alla mår vi dåligt ibland."

Ja, alla mår skunk ibland. Men för vissa handlar det inte bara om att känna sig nere, ledsen eller om att man har en dålig dag.
Som ovan; det är en sjukdom. Att gå runt med ständig skräck och panik, att alltid vara på helspänn, det är inte att ha en dålig dag, det är något helt annat. Så, att försöka förminska på det här viset hjälper ingen, snarare tvärtom.

"-Sluta med det där, annars orkar jag inte med dig längre!"

Vi med ångest behöver stöd, att veta att vår familj finns där. Även om vi själva beter oss konstigt och irrationellt ibland.
Givetvis är alla fria att själva välja vem de vill leva med, men att hota med att lämna eller överge personen gör bara att ångesten blir tusen gånger värre. Ingenting blir bättre av sådana hot. Man kan inte bara sluta att ha ångest för att någon annan vill det. Vore det så lätt så skulle man ju inte vara sjuk överhuvudtaget!

"-Tänk positivt!"

Som jag skrev innan så handlar det ju inte bara om att man är på taskigt humör. Positiva tankar i all ära, men det hjälper inte när man är nere i skiten. Då finns det i regel inte så stor chans att den som har ångest ens kan forma en någorlunda positiv tanke. Med andra ord inte en särskilt realistisk förhoppning.
Bättre vore om den välmenande erbjöd sin hjälp och sitt stöd istället. Det är positivt!

"-Tänk på de som har det värre!"

Här vill man kasta lite shaming på personen, liksom hinta att man är otacksam. Hänger för övrigt ihop med de två punkterna nedan.
Man är alltså inte sjuk utan är bara otacksam för det fina man har i livet.
Jag kan säga som så att det blir inte bättre av att tänka på hemlösa, krigsoffer eller svältande barn. Det ökar på ångesten cirka tusen gånger, plus att man ska skämmas och känna sig som en skit för att man sitter och mår dåligt.
Därmed inte sagt att man aldrig ska tänka på de som har det svårt, men som botemedel för ångest fungerar det knappast.

"-Du som tror på Gud är inte tillräckligt troende om du har ångest!"

En "favorit" hos mig. Den när skenheliga typer försöker intala en att ens dåliga psykiska mående handlar om att man är otacksam mot Gud, alternativt dålig muslim/kristen/jude/vad man än är.
Så man har ångesten och så lite "religiös" psykisk misshandel på det!
Hint: Finns inget som heter att sjukdomar skulle bero på ens brist på övertygelse. Som sagt, ingen hade kommit och sagt att någons förkylning eller psoriasis beror på att man inte ber tillräckligt ofta.

"-Ångest/psykiska sjukdomar finns inte!"

Det här är väl en av de värsta. Typ den icke-religiösa varianten av den ovan. Vanlig i kulturer där man ligger några decennier efter i sjukvården, så de som är psykiskt sjuka är (kort sammanfattat) antingen inte tillräckligt troende (som jag skrev tidigare), är besatta av onda andar eller helt enkelt bara gnälliga/känsliga människor som inte är lämpade att hantera livets motgångar. Ungefär så.
Kanske inte den vanligaste inställningen i länder som Sverige, men här i Tunisien är dessa uppfattningar inte helt ovanliga. Väldigt tråkigt. Och farligt.

Man är tacksam ändå att Sverige har kommit längre, även om det finns brister inom sjukvården. De dagar är väl egentligen ändå förbi då man viftade bort/tog in psykiskt sjuka enbart för förvaring så att allmänheten skulle slippa se dem.
Hos gemene man ryms dock allehanda lustiga (miss)uppfattningar och det är ju vi som mår dåligt som drabbas.

Man får hoppas att det bara blir bättre i framtiden! Det tror i alla fall jag att det blir. :)

8 kommentarer

 1. Jag håller med dig om allt då jag ofta fick dessa kommentarer när jag mådde som värst. Bra att du lyfter det här! <3 Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det tråkigt när man inte blir förstådd. :(

   Radera
 2. Åh så trist med sådana kommentarer, men sedan är det också svårt att veta "hur dåligt" en person mår. Alltid svårt att veta vid psykisk ohälsa, våran nya folksjukdom :/
  Svar: Det var inte så jobbigt trots allt, vi hade en helt fantastisk dag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det svårt och med främlingar så kan man såklart inte veta. :( Men just i det här syftade jag på vänner och familj, som vet. Har själv fått höra det här och jag är ändå väldigt öppen med att jag har ångest. Tyvärr förminskas man ofta.

   Radera
 3. Alltså jag blir tokig på sådana här kommentarer... Är så trött på att förminskas och inte bli tagen på allvar. Men förhoppningsvis blir det bättre och bättre ju mer vi pratar om det. Bra inlägg! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack <3 Ja, det är ju så ledsamt. Inget blir ju liksom bättre av att man förminskas eller till och med förlöjligas. :(

   Radera