“Here I go again on my own..”

Hej! Okej, tänkte inte sjunga Whitesnake här, utan snacka vikt igen. OJ, vad ovanligt, kanske du tänker då. Jag snackar ju om det ibland, för det är nåt som bekymrar mig rätt stort. Pun intended.

Jag vägde mig häromdagen för första gången på flera månader, och jag har gått upp cirka 7 kg sedan sist. Är officiellt 500 gram från min allra tyngsta vikt för 6 år sedan, trots att jag gått ner i vikt flera gånger sedan dess. Tar tillfället här i akt att säga att vansinnesbantande är skit. För det enda man blir av det, är större och sjukare. Att jojobanta är ju inget vidare för hälsan. Jag har misshandlat min kropp genom både bantning och snabb viktökning i omgångar. Inte konstigt att jag mår dåligt.

Så jag bestämde jag mig för att det får vara nog nu. Jag ville inte väga mig men jag visste att det behövdes. Sanningen i vitögat och allt det där. Dessutom var jag beredd på en högre siffra så trots att jag blev smått butter så var det ingen katastrof. Bara en bekräftelse att det är dags att tänka om. Man har ju trots allt bara en endaste kropp att bo i, och min både värker, krampar och jag har faktiskt svårt att röra mig. Känns inget vidare, om jag får säga det själv.

Jag måste känna efter nu vad som ska göras. Fixa en hälsosam och realistisk gameplan för det här. Jag kollar upp olika lösningar men jag tror att jag vet vad det är som gäller. Jag behöver bara sortera mina tankar så jag inte tutar i mig själv saker som gör att det slår bakut och jag börjar svulla istället. Med andra ord är det inte bara att hoppa på något program, utan jag måste verkligen rannsaka mig själv och fråga mig vad det är som jag behöver och vad som fungerar för mig i långa loppet.
Jag experimenterar med en snällare approach, som innebär att använda MyFitnesspal.com men att logga mitt TDEE istället för en låg kalorinivå för viktnedgång. Dvs, jag ställer in programmet för att “behålla min vikt”. Helt enkelt för att vänja mig vid att logga igen, utan att orsaka panik och känslor av att jag måste äta allt i sikte. Nu får jag äta ordentligt, men jag loggar.
Om någon vecka sänker jag kalorinivån en aning.

Samtidigt testar jag att väga mig varje dag (i motsats till att aldrig göra det vilket uppenbarligen gick åt helsike hur “fint” det än låter i teorin) och regga i Weightchart.com, där man kan ställa in milstolpar så man slipper se hela långa resan på en gång. Man får liksom mindre känslan av att det är ett oöverstigligt berg man ska över. Mitt mål är bara 1.5kg bort. Sen tar man nästa milstolpe.
Jag var en sådan som vägde mig en gång i veckan förut och var fast och bestämt emot att göra det varje dag. Nu tänker jag som så att vägning varje morgon kan avdramatisera det hela (det blir normalt) och man slipper den där nervösa veckogrejen då man var rädd kvällen innan och gick och kände efter ifall man “kände sig lättare eller inte”, och sen fick stora besvikna chocken om man gått upp 200 gram. Det fungerade inte bra för mig alls, så nu testar jag helt enkelt något nytt.
Funkar inte det så går jag vidare till nästa lösning. No biggie.

Så, here I go again. Med fast beslutsamhet att detta är den sista gången jag behöver ta mig igenom detta. Ingen börjar väl gå ner i vikt med mål att göra om samma resa igen året därpå, men många av oss gör ju den tabben att vi tänker inte framåt. Vi bara hoppar på någon trendig diet utan att fundera på vad vi ska göra och hur vi ska äta resten av livet. Det vill jag inte göra om igen.

Liksom kolla fejset. Man bara ser hur jag suckar djupt invärtes för att jag måste börja om. IGEN. Nåväl. Här är den officiella “före”-bilden då. I en tröja som var säckig när jag köpte den för något år sedan, nu sitter den som ett korvskinn, som allt annat. Har typ 2 tröjor kvar som passar.

Inget att gnälla över, bara att tuta och köra! Kommer såklart att posta uppdateringar här, hoppas att du vill hänga på. 🙂

You may also like

6 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.