Lite perspektiv över hur priviligierad man är


Hejsan! Ploppar in här för att säga att yes, bloggen är fortfarande igång och yes, vi har massor att göra på dagarna nu. Allt typ hamnar på efterkälken. Men, det är ju roliga grejer så inget alls att klaga över.

Igår när mannen min varit och köpt oljelampor så blev byggjobbarna här alldeles till sig av nostalgi, då de påminde om deras barndom då det var lamporna de hade hemma. Ingen el, med andra ord.
Samma med grannarna vi har där borta. Ena kvinnan har ett hus bestående av ett rum, ett kök och ett badrum/toalett med en sån där toa man sitter på huk över, en tunna med vatten och ett tygstycke som "dörr". Toan är alltså utomhus så man får snällt frysa baken av sig på vintern. Men gissa vad? Denna kvinna har alltid ett leende från öra till öra och är alltid glad att se en. Hon ger och ger och ger. Precis som de andra grannarna där, som bor och lever lika enkelt.

Det fick mig att tänka på igår med oljelamporna, hur priviligierad man är. För mig är det campinglampor. För många människor här är det deras enda ljus de har nattetid. Det blir lite skämmigt för mig att tänka på hur bra vi har det i Sverige, att vi kan bli så upprörda t ex över att det är könsuppdelat i klädesaffärer eller att man ska sura över exempelvis tiggare. Samtidigt finns det människor som sliter ihjäl sig för dagens brödföda och vi tycker det är besvärligt att se någon sitta utanför dörren med en skylt i handen, när vi knatar förbi med påsar fulla med fredagsmys. Eller rättare sagt lyx.

En del saker vi tjötar om i Sverige är viktiga frågor, men mycket annat känns rätt irrelevant i det stora hela. Egentligen. Vi har det så jäkla bra egentligen när man ser till vad vi har i nyheterna och vad som ses som viktigt. Ibland tror jag att vi har det alldeles för bra. Vi ser liksom inte längre än vad våra egna näsor räcker.

Nåja, bara en liten reflektion. Jag är tacksam över att jag fått chansen att se världen från utsidan av min trygga bubbla. Jag har fått lära mig att mycket man tror är viktigt egentligen inte är det. Inte i det stora hela. Samtidigt har jag lärt mig att vara tacksam för små saker, för det man tror är litet, är oftast väldigt stort.

2 kommentarer

  1. Alltid bra att få lite perspektiv på saker & ting. Fler människor hade definitivt behövt det.
    Svar: Ja det är verkligen för jäkligt med dessa människor som inte kan begripa ett o annat.

    SvaraRadera
  2. Jag har förlorat väldigt många anhöriga i mitt liv och det har gjort att jag uppskattar de små sakerna i livet :) Tycker det är bra när man får insikt om vad som är viktigt :)

    SvaraRadera