#MeToo
Ingen har väl missat kampanjen #MeToo, en hashtag man använder i t ex en FB-status om man utsatts för sexuella trakasserier. Helt enkelt för att uppmärksamma eländet.
Jag brukar inte haka på sånt, men idag gjorde jag det. Helt enkelt för att det är ett så bedrövligt stort problem och att det verkligen inte borde läggas något lock på det. Det är inte tabu att berätta, eller att visa att man varit med om det. Så otroligt hjärtskärande att se att var och varannan tjej på min vänlista utsatts. Vad i hela helsike, liksom.

Jag har inte berättat på FB (eller någon annanstans heller för den delen) exakt vad som hänt mig (om inte annat så är listan för lång), kan bara säga att även jag sett på nära håll hur pojkar lär sig att ta för sig av tjejers och kvinnors kroppar. Från lekis och framåt.

Jag har döttrar här hemma i tonåren. Jag hatar "pojkar är pojkar"-bullshitet med passion, och jag och mannen min har lärt dem att deras kropp är deras och ingen annans, och att om någon kille ger er skit, försvara er. Det är inte ert fel. För tyvärr är försvar ibland det enda som finns tillgängligt när vuxna viftar bort eller det inte finns någon som kan hjälpa.

Tjejer måste lära sig sitt värde (alltså på riktigt) och pojkar måste man helt enkelt sluta dalta med. Så många killar jag sett där deras föräldrar låter dem bete sig som vildar, både hemma och ute. "Pojkar är pojkar". My ass.

Pojkar ska uppfostras till ansvarstagande individer, precis som tjejer. De har inga djurhjärnor som innebär att de på något vis inte kan ta ansvar för sina egna handlingar. Problemet är att vi lever i en mansdominerad värld där vi alla får lära oss att killar gör som de vill och vi som utsätts för skräpet får helt enkelt acceptera att "det är så det är". Åter igen, my ass. Det börjar hemma, och vi som föräldrar har det yttersta ansvaret. Killar går inte sönder av att lära sig respekt och att ha regler. De är heller inga kungar som ska behandlas med silkesvantar av mamma tills de kan flytta hemifrån och behandla frugan som skit. Allt hänger ihop, och alla måste ta ansvar för det, på det sätt de kan.

Slutligen då, angående kränkta män som skriker om att det inte är deras ansvar att jobba mot problemet eftersom de själva inte tafsar och våldtar, jämställdhetsministern uttrycker det rätt bra:

– Jag längtar efter att se män som visar sin solidaritet och män som tar avstånd från detta. Inte för att män som grupp är skyldiga, men för att kvinnor står för nästan all kamp för jämställdhet. Män måste stå på kvinnornas sida. 

Läs gärna även Underbara Claras take på det hela, om de som ser på utan att göra något, eller till och med skyddar förövarna. Hon uttrycker det jag vill säga fast så mycket bättre.
Update: hittade nu Fridas inlägg om det här, måste också läsas!

4 kommentarer

 1. Det är så himla bra att ämnet lyfts och bra skrivet! Kramis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja det är på tiden. Tragiskt att det ens ska behövas. :(

   Radera
 2. Så bra inlägg! Jag blir så trött på daltandet med män, att de inte förstår osv. Hallå, de är människor med hjärnor. De är väl inte hjärndöda heller, klart som fan de förstår...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Handlar snarare om brist på respekt och empati. Kvinnoförakt, helt enkelt.

   Radera