Det underbara tunisiska köket










Halloj! Jag har allt annat än stabilt internet just nu så jag skriver och postar i all hast när det blinkar grönt på modemet, innan det försvinner igen.. Någon har nämligen experimenterat med telefonkabeln till byggnaden så vår telefon är stendöd och internet blinkar av och på som en överexalterad julgran.

Hur som, jag ville ju skriva några ord om Nordafrikas bästa kök, nämligen det tunisiska! Det står sig även mot annat jag testat av mellanösternmat (Nordafrika brukar ju av någon anledning räknas till mellanöstern), men det är såklart en smaksak så jag ska inte dissa andras mat här. :)

När jag, den lilla svennebananen med noll erfarenhet av mat utöver den svenska, kom hit så var det lite av en chock. Maten är stark, röd av tomat och främst paprika, och det är en hel del olivolja och vitlök. Man äter inte grytor och såser med kokt potatis eller ris som vi ofta gör, utan med bröd bara som man slevar i sig såsen med. Med andra ord så är det inte bara gott utan även kladdigt. Jag hade svårt för det i början med all stark, röd mat, och jag tvingade min stackars man att köpa mat som lasagne, hamburgare och liknande från restauranger varje dag. Jag visste inte ens hur man kokade ägg på den tiden, så det var alternativen då vi bodde hos svärmor.

Numera är jag bättre på tunisisk mat än svensk, och det trots att mannen min efter alla år i Sverige verkar föredra den svenska. Jag klarar mig bra nu här i matväg, i början saknade jag massor med saker men nu bryr jag mig inte. Jag och tunisisk mat har vuxit ihop. Tack och lov.

I kryddväg så är det bland annat salt, peppar, vitlök, harissa (stark chilipasta) kummin, spiskummin, gurkmeja och koriander som gäller. Man är även specialister på supermumsiga kryddblandningar men det ovan är det jag använder och som jag lärt mig av svärmor.
Något man också är fantastisk på här är att  ta det lilla man har och förvandla det till supergod mat. Tomatsås med paprika och pocherat ägg blir en hel måltid med ett gott bröd. Man får en hel megatallrik med couscous till och med om man inte har kött, det funkar alldeles utmärkt med bara grönsaker.
Tunisierna förvandlar de grönisar de har över i kylen till smarriga, mättande maträtter som den ovan, en röra gjord på lök, 1 paprika, 4 små potatisar, tomatpuré, harissa och 1 dl olivolja. Smäll i massa vitlök och det blir helt delikat. Det behöver inte vara varken dyrt eller kompicerat.



Det är väldigt, väldigt synd att vi som kommer hit som turister missar den riktiga tunisiska maten. Det vi kan köpa är typ pommes, kött, chawarma, kebab, urtråkig urvattnad turistanpassad (och svindyr) couscous på restaurangerna. The real stuff hittar man på de mindre restaurangerna (tänk liten bakgata) och hemma hos husmödrarna. Den maten är guld!
Men tyvärr så missar turister oftast det, precis som vi missar det riktiga tunisien när vi ligger och häckar på hotellen i stökiga, smutsiga storstäder.
Underbart folk, storslagen natur, härlig mat och massor med historia. Mer om det en annan gång. :)

10 kommentarer

  1. Bästa maten indeed :D Tyvärr är jag urusel på att laga den... Jag är en såndär som är van att gå efter recept och tunisisk mat är ju mer efter känsla ;) Jag blir dock alltid imponerad när min man lagar värsta festmåltiden av det vi har här hemma, när jag själv blir helt låst och inte vet vad jag ska göra...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men visst är den bäääst!? :)
      Jag följde alltid bara recept förut, det var så jag lärde mig och jag erkänner att jag ofta gör det fortfarande. Är lite för rädd för att misslyckas, tror jag. Men jag har en sjysst grund i alla fall i det tunisiska köket :D

      Det är nog bara att fortsätta laga mat liksom, huvudsaken att det är kul. Gör ju inget om man går efter recept! :)

      Radera
  2. Jag är fruktansvärt feg när det kommer till ny mat :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla är vi olika :D Jag var det förut som sagt men nånstans måste man ju släppa taget om tryggheten när man hamnar i ett helt främmande land :P

      Radera
  3. Åh jag älskar mat från andra kulturer och har provat en hel del genom åren. Gillar faktiskt det mer än svensk mat :-D Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul! Ja det finns ju så mycket gott att utforska! :D

      Radera
  4. Det ser hur gott ut som helst! Jag älskar nästan all mat och det är så spännande att prova nya smaker, men jag är bäst på att laga vanlig husmanskost. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svensk husmanskost är ju underbar! Önskar verkligen att jag vore bättre på det. :)

      Radera
  5. Jag jobbade med en man för några år sedan vars fru var från Tunisien. Alltså hans matlådor på jobbet - jag ville smaka vaaaarje dag! Gud vad god mat, helt sjukt. En kanske skulle försöka sig på att laga något själv? Har du några bra recepttips?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte faktiskt börja lägga in recept så smått, tycker nog att det saknas lite mat härinne ;)

      Radera

Hej och tack för att du kommenterar och ger feedback, alltid kul och välkommet att höra dina åsikter och att diskutera.

Tänk bara på att jag modererar kommentarerna innan de publiceras och att kommentarer som är irrelevanta och eller innehåller hat/negativitet skickas direkt till papperskorgen. Detta för att jag såklart vill ha en positiv stämning här i bloggen.

Jag svarar här på din kommentar men hälsar på och kommenterar på din blogg om du har en. Glöm inte att länka! :)

Happy reading & ha det gott!