Ljust och fräscht med en nypa (tunisisk) minimalism

Inlägget innehåller annonslänkar från Adviral1 HÄR / 2 HÄR / 3 HÄR / 4 HÄR / 5 HÄR / 6 HÄR / 7 HÄR / 8 HÄR / 9 HÄR


Vad jag längtar efter att få ljust och fräscht hemma! De flesta av er (i alla fall många) har säkert laddat med varma, mysiga färger inför hösten, själv har jag bott litet med mörka möbler så länge att jag drömmer om vitt, silver, guld, puderrosa.. Ljust! Praktisk minimalism, men mysigt och vackert. Gärna en salig blandning av arabiskt och västerländskt, då vi bygger i traditionell tunisisk stil, mot alla odds. 
Mannen min var 100% inne på modernt trots att jag ville ha traditionellt. Traditionellt betyder i regel billigare plus att det är mysigare och faktiskt passar bättre därute på landet. Sedan såg han detta hus i Kelibia:


...och han blev störtkär. Nu kommer då vårt inte att vara lika brett, tänk mittenpartiet med kupolen i den storleken med  4 meter ut sen på vardera sida som är sovrum och kök. Med andra ord så är kupolen och det "större" när man tänker på perspektiv, på vårt hus. Men det blir nog bra.
Vi skojar om att det kommer se ut som en moské, alternativt en marabout (mausoleum här i Nordafrika). Påpekade att vi kunde ha tre kronor däruppe på spiran också, á la stadshuset i Stockholm. Det bjöd på ett gott skratt men nope, riktigt så kitschigt ska det inte bli.
Så, det är i alla fall den här stilen vi kör med och då passar såklart traditionellt bäst vad gäller kakel och färger. :) Inser att just denna stil inte direkt är minimalism i sig, men säg det till min man som blev tokig i den, haha. Vi får köra enkelt på insidan istället.

På tal om minimalism, vi har bott litet i stort sett hela tiden, både i Sverige och Tunisien, med få undantag. Även då utnyttjade vi inte alla ytor. Så smått är inga problem. Stugan vi bygger är samma kvadratmeter ungefär som vår lilla lägenhet vi bor i nu. Barnen delar rum och det fungerar bra. Alla måste hålla koll på sina saker däremot och ja, det finns en väldigt tydlig gräns när det gäller "för mycket prylar". Man måste begränsa sig och egentligen så är det inte mig emot. Saker gör en inte lycklig. 

Det ska bli skönt att få rensa och bara ta med det som är nödvändigt dit ut till vischan. Även fast vi faktiskt kommer att ha mer plats i t ex köket för farvaring för både mat och städgrejer (smartare planering!) så vill jag hålla det enkelt och lättstädat. Ha saker jag verkligen behöver, och i övriga huset, det som är av värde för mig (funktion och utseende), allt annat kan vi lämna bakom oss. 

Hur tänker du kring detta? Mer åt det minimalistiska hållet eller ju mer prylar, desto bättre? :)

2 kommentarer

 1. Vilket fint hus! Det känns ju på något sätt ganska stilrent ändå, trots utsmyckningar och grejer. Älskar kombinationen vitt och blått ..och växterna. Antar att det är svensken i mig som går igång på "utomlandsvibbarna" haha.

  Vi bor på 20kvm så här är det minimalistiskt som gäller, vare sig vi vill det eller inte 😂 Just nu är det på den nivån att allt som inte fyller en funktion (helst mer än en) får flytta ut. Nä men jag har nog alltid gått mer åt det minimalistiska hållet. Enkelt, ljust och utan alltför många olika färger.
  När jag var liten bodde vi i en stor villa, men trots att vi hade flera rum som stod helt oanvända så delade jag och min syster rum, så litet klarar jag ju av:p Jag kan däremot sakna att ha utrymmet att gå undan ..och större, luftigare rum.. så i framtiden kommer det antagligen bli en villa med lite mer utrymme än vi egentligen behöver (kollar man i väst så verkar kravet på "normalt" med utrymme vara betydligt större än i många andra kulturer) Däremot kommer jag nog aldrig samla på mig en himla massa prylar :P

  Dom där fjäderlamporna tycker jag är så himla fina! Måste bara hålla mig borta från hemnet och alla inrednings-sidor så jag inte hinner tröttna på dom innan det är dags att shoppa lampor haha.

  SvaraRadera
 2. Gillar också det att det är stilrent men ändå liksom "exotiskt" (för mig som svensk då) utan kitsch. Sen vet vi inte om vi ska ha vitt eller naturfärgat och förmodligen blir dörr och fönsterluckor en annan färg än blå..

  SvaraRadera