World hijab day

Det är den första februari idag vilket betyder att det är World Hijab Day. En egen dag för att uppmärksamma rätten att bära slöja. Jag vet att det provocerar en hel del människor med tanke på det nutida politiska klimatet att denna rättighet uppmärksammas, men det är för mig självklart att få välja själv, även om kvinnans val inte passar in i mallarna för hur den västerländska kvinnan bör leva och klä sig. För det är ju alltid det som används som måttstock för att avgöra vad som ska anses vara rätt.

Jag vet att inte alla kvinnor har friheten att välja att avstå slöjan. Jag vet också att inte alla kvinnor har möjlighet att ha på sig den fastän de vill. Grundproblemet är inte slöjan i sig, som faktiskt inte är mer av en symbol för förtryck än vad något annat är eller kan vara. Att tvinga av oss våra kläder, oavsett om det är en burkini (som skedde helt öppet på en strand i Frankrike, stor skam för ett så kallat demokratiskt, civiliserat land) eller det vi täcker håret med (i form av förbud i t ex skolor och universitet, även här tar Frankrike hem skampriset) är att "bekämpa förtryck" med just förtryck. 

Som sagt, jag är för allas rätt att välja, och emot att vi ska få dikterat för oss vad vi ska tro, tycka och tänka. Oavsett om detta är av feminister (som hände här i Tunisien, skrev lite om det här), extremistiska regimer, kulturellt förtryck eller enskilda män. 
Pöss! <3

2 kommentarer

 1. Håller med dig :). Jag förstår heller inte varför folk blir provocerade av ett klädesplagg... Det har varit täckande för kvinnor i västvärlden med under många år! Tänker på hucklen och liknade. Jag tänker inte på när någon bär hijab, det är lika självklart att ha rätten till det som att ha håret utsläppt.

  Jag hade kollegor tidigare dock som reagerade på att barnen hade hijab i förskoleklass/skolan. Inte "svenska" kollegorna utan de från samma länder. De ansåg att så små barn inte skulle ha det. Hänvisade till att det har samma symbol som att visa att man är gift tror jag. Flera av kvinnorna och männen diskuterade detta väldigt livligt ofta, så brukade vara med och lyssna och lära mig. Gillar ju kultur och att lära mig saker jag inte vet. Lika så sa en vän med hijab gällande sina barn att de inte skulle bära det ännu för de är små, att valet kommer senare. Tycker sådant är spännande, men samtidigt tänker jag att små barn vill ju göra som sina mammor? Så det är nog lite lek bakom också. Man vill se lika fin ut som sina föräldrar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut så vill ju små barn härma föräldrarna, det är ju som du säger inget konstigt. :) Har haft vänner som fått avstyra när lilla barnet på ett par år vill gå ut i slöja, för att hon liksom vet att folk kommer se det som att hon tvingar dottern..

   Små barn och slöja som faktiskt används "på heltid" är ju ett annat kapitel. Ur islamiskt perspektiv så är det inte ett måste alls, vet inte ens om det ses som så bra egentligen eftersom man i västvärlden egentligen kan få bekymmer som förälder, även om det är barnet självt som vill ha.

   Personligen tycker jag att jag hellre önskar att mina barn vet vad slöjan innebär och själva väljer den utefter detta än att det blir en kulturell vana, liksom. Men som sagt, i slutändan så bestämmer de ju själva, precis som jag gjorde.
   Om att visa att man är gift så är det vanligt på sina håll att man börjar bära slöja som gift. Kanske för att visa att man är tagen, vet inte. Har hört att det förekommer här i Tunisien fast förmodligen inte så vanligt.

   Sen vill jag bara säga TACK för dina kommentarer kring sånt här, så uppfriskande att läsa om sån tolerans! Så skönt med människor som är öppna och vill se (och accepterar) andras syn på saker och ting också. :)

   Radera