Bevattningssystem (nästan) klart!

nejlikor

Hejsan! Hoppas att du fått en bra start på veckan. Här har vi rivstartat med att lägga ut nästan 1 km slang. Det var rätt…trassligt, om man säger så. Vi hade dessutom inte råd med en sån där tjock huvudslang som man egentligen ska ha, sen ska de tunnare slangarna (de vi nu köpt) utgå från den. Men, vi fick snällt göra så att vi fick ta samma typ av tunnare slang som huvudslang.

Orosmoment nummer 2 var då att vi inte har eget vatten, utan får via trädgårdsslang från grannen. No worries, vi betalar deras vattenräkningar så inget utnyttjande här, inte. 😉 Men detta innebär ju att vi inte har direkt imponerande tryck i kranen och nu ska alltså detta vatten ut i 800 meter slang som består av en hel del olika sammankopplingar för att få med alla fruktträden.

Bevattningssystem
Törstigt apelsinträd 🙂

Första provkörningen av bevattningssystemet

Vi har inte kunnat köpa de små plastmunstyckena som man ska ha i slangen vid varje träd, så än har vi inte kunnat testa bevattningen i helhet, men lo and behold, vi startade kranen och visst rann det ut ända ner till slutet av odlingen och ut i alla “stumpar” som går till träden. Inte så det sprutar direkt (trycket var det ja) men vi är nöjda bara det rinner, liksom. Man får vrida på kranen och låta det gå tills det är klart, helt enkelt. Inga bekymmer om det tar lite mer tid än det “ska”.

Vi behöver tydligen öva på tålamod..

Föreställ dig det trassligaste garnnystan du kan tänka dig och där har du slangen vi jobbade med. En rulle är 400 meter. 400 meter av trasseltuss. Svordomar flög hit och dit och slangen klipptes av kanske lite oftare än det skulle ha behövts men tillsist lyckades vi ju koppla ihop hela alltet så att det nu bara är blomstrena runt huset och 5 träd allra längst ner som är utan slang (lååångt att gå med kannan) men det är i alla fall bättre än att vattna 50+ träd för hand. Ja, plus cirka 85 cypresser som står runt odlingen. Detta underlättar något enormt. Bara att hoppas på att det funkar när allt är färdigt.

Det var alltså vår historia om bevattningssystemet. Skulle ha kommit på plats från början men money, money. Otroligt att en hög med plast kan kosta så mycket. Men, den är importerad från Italien, som typ det mesta av jordbruksmaterialet här. Då blir det givetvis dyrare.

Uppdaterar sen om detta när vi ser om det funkar eller om vi måste göra justeringar. Hoppas det går bra som det är nu. 🙂

Dela vidare :)

2 svar till “Bevattningssystem (nästan) klart!“

  1. Håller tummarna för er 🙂

    1. Frugan E skriver: Svara

      Tack! Imorrn får vi se om det går vägen.. 🙂

Kommentera

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.