Det är vi som är rädda – inte ni

 

Helt seriöst. Folk är “rädda” för böneutrop.
Vilka är det som är räddast tror ni? De som får sina moskéer satta i brand? De som hotas, får skit genom brevinkastet och tystas och fryses ut från det offentliga rummet pga att religionsfriheten som är grundlagsstiftad torde vara en svensk värdering men endast är det i teorin?
Vilka är räddast? De som ständigt funderar på utvägar för att rädda sig och sina barn innan helvetet brakar lös igen och till vilket land man då skulle styra sin kosa?
När Bagdad och Damascus fallit?
När Yemen ödelagts och befolkningen svultit ihjäl?
När Turkiet och Libanon med omnejd tagit hand om alla de som det krigsmånglande väst tvingat på flykt?
VI är de som är inmålade i ett hörn av hat. Inte ni.

Huvudet på spiken av syster (tillika eldsjälen) Isabelle. Följ gärna hennes FB!

Mina tankar kring böneutrop i Sverige

Internet kokar de här dagarna kring att en moské till ansökt om att få ha böneutrop inför fredagsbönen (som jag förstått det), alltså en gång i veckan. Det finns ju redan en moské som har böneutrop på det här sättet, och det är moskén i Fittja. Då var det också ett herrans liv när de ansökte, men de som brölade mest om “problemet med islam” var ju extremhögern. Numera har deras värderingar och retorik spillt över på mainstream politik och därmed talar man inte längre om ljudnivån som ett eventuellt problem vid böneutrop, utan att det strider mot svenska traditioner och “inte hör hemma här”.

Svensk politik har sannerligen förändrats mycket de senaste åren. Intressant att notera att inte en endaste kotte har klagat på böneutropen i Fittja under dessa fem år, trots allt. Men som sagt, det är valår och tiderna är annorlunda. Jag kan inte låta bli att tänka att även om inte SD vinner något val, så har de ändå vunnit.

Tillbaka till mina små funderingar, då.

Jag tänker som så att för mig är det plus minus noll. Jag kan leva utan böneutrop. MEN, så är ju jag bortskämd med böneutrop fem gånger om dagen i Tunisien och jag kan givetvis förstå de svenska muslimer som saknar det och gärna vill höra det, om så bara precis utanför moskén en gång i veckan. I och med det är mina åsikter egentligen totalt irrelevanta. Jag supportar mina syskon om de vill ha ett böneutrop för att känna sig hemma, välkomna och för att må bra. Jag har förresten på min bucket list att lyssna på det i Fittja en vacker dag. Jag såg det på SVT, det där första böneutropet och det var så vackert!

Hårda toner mot muslimer ger politiska poäng

Jag skulle önska att man kunde sluta göra politik av muslimer, men det är som sagt valår och att vara “muslimkramare” ger inte många röster. Tidens trend i Europa. Någonting säger mig att det blir värre innan det blir bättre, men som sagt, ha gärna citatet ovan i åtanke. Det är en minoritet som nu görs till ondskan själv, i princip. Det har genom historiens gång liksom aldrig slutat bra.

Sen undrar jag om folk verkligen förstår hur förjävligt det känns att alltid misstänkliggöras och få känna att man inte är en del av samhället? Hur tänker politiker som snackar om integration av muslimer, som om vi alla är invandrare som kom till Sverige förra veckan eller per automatik är tvärtemot allt det svenska? Alltid främlingar, annorlunda, icke-svenska. Nu får man även höra att vår kallelse till bön är förtryck, extremism och islamism. Tack för den.

Men nej, nu får jag verkligen ta och avrunda här innan det blir kilometerlångt! Jag skulle ju egentligen bara dela med mig av Isabelles citat, men så babblade jag visst iväg. Sammanfattningsvis så får man tycka vad 17 man vill, det spelar ingen roll. Det bedrövliga här är hur politiker och debattörer pratar om oss. Det har gått från att handla om bullernivån för fem år sedan i Fittja, till att vi är främmande för svenska värderingar och traditioner. En jäkligt olycklig vändning, måste jag säga.

4 reaktioner till “Det är vi som är rädda – inte ni”

  1. Jag förstår att du känner så och jag är helt och hållet på din sida. Har en svensk kompis som också har blivit muslim fast dom bor i Sverige och hon brukar berätta för mig om hur dom blir behandlade. Så himla sjukt! Kramis
    Netti Starby postade nyligen…Underbara solMy Profile

    1. Ja.. Jag bryr mig inte ifall folk inte uppskattar böneutrop, man har såklart rätt till sin åsikt. Men snacket nu alltså. Det handlar ju inte om någon ljudnivå och ifall det stör, utan om att det är extremism och att vi är något främmande som inte ska synas/höras. Sen i nästa andetag snackar man om integration…?! Lätt att komma in i ett samhälle när man känner sig fullständigt ovälkommen. 🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge