En fin tunisisk tradition

tunisisk couscous

Jag erkänner att det finns gott om traditioner och kulturella grejer jag inte förstår här, och saker jag rentav ogillar. Jag erkänner dessutom att jag är en riktigt fyrkantig, inrutad svensk. 😉

Jag ser inte det som ett problem längre, det är ju inget negativt. Man är den man är och ska inte behöva låtsas om att man är någon annan. Men tillbaka till denna trevliga tradition som jag faktiskt tycker är riktigt fin.

Häromdagen gjorde en granne klart huset till sitt tak och då är det sed att man slaktar ett får, lagar party-couscous och delar ut till grannarna. Det ses nämligen som att man liksom ger välsignelse till huset och ägarna om man delar med sig till andra.

Den här seden gäller det mesta när man vill fira något. Då lagar man mat och delar ut. Man behöver inte ens bjuda in på tillställning, men man ser till att knata iväg till grannarna med käk.

Överlag så är det oerhört viktigt här detta med att dela med sig av just mat. Det är kanske inte så konstigt, i arabiska kulturer är gästvänlighet och att ge, väldigt viktigt. Sen kan det nog vara ännu mer så eftersom många levt och fortfarande lever, långt under vad vi skulle kalla fattigdomsgräns. Och ofta är det just de som har minst som är mest angelägna om att dela med sig av det pyttelilla de har.

Så det var en liten anekdot om Tunisien. Hoppas du gillade inlägget! 🙂

4 reaktioner till “En fin tunisisk tradition”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge