One By One Nutrition – Gå ner i vikt och må bra UTAN kaloriräknande och bantningshets

one by one nutrition

Hallojsan! Kommer du ihåg sist du var peppad och lycklig inför att äta mindre och träna mer? Inte jag heller.

Men, nu är det tamejtusan dags. Fast jag skippar kalorihets och sånt skräp, jag orkar helt enkelt inte. Det finns ju det här fina citatet som liksom har gnagit lite i bakhuvudet varendaste gång jag börjat räkna kalorier igen den senaste tiden:

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.

Ja, men exakt. Jag kan alltså inte förvänta mig att göra det jag alltid gjort, dvs räkna kalorier, gå hungrig och inte lära mig att hantera mina känslor, och förvänta mig att det ska lyckas när det alltid innan resulterat i #epicfail med supersnabb viktUPPgång som följd av hysteriskt ätande… För så är det ju. Svält = viktnedgång = fortsatt svält = helt galen HUNGER = frossande = viktuppgång. Sen början man om igen. Bantarens onda cirkel av vansinne.

Ta tjuren vid hornen

Så, det är kanske dags att ta den jobbiga vägen den här gången. Den som faktiskt kräver engagemang, att man tänker och funderar, och tar itu med det som suger.

Det är kanske dags att jag lär mig äta som folk och lyssna på min kropp istället för min ätstörda hjärna. Det kommer ta jäkligt lång tid, men jag måste ju. Vad är alternativet? Ryser bara jag tänker på vart jag kommer hamna om jag fortsätter missbruka mat.

One By One Nutrition

Det finns då en gratis kurs av en favoritdietist (notera: riktig dietist, inte någon kostrådgivare eller coach som pushar någon trenddiet) och hennes man och den hittar man här -> One By One Nutrition.

Man går igenom 5 basprinciper och sen bygger man på det om man vill. Man kan hålla det så enkelt man behagar och detta är inte uppbyggt efter en viss diet eller kosthållning. Man lär sig hantera mat och ätande, bara. Att avdramatisera käk, helt enkelt. Dessutom pluggar och experimenterar man helt i egen takt. Man utformar sitt egna program som fungerar för en själv. Hur bra är inte det?! 🙂

Realistiska mål

Förutom det smärtsamma i att gå igenom hur man föreställer sig sitt liv i framtiden om man inte förändras, så har jag idag satt fram kortsiktiga mål för mig själv.

De handlar inte om vikt utan om vanor.

Tre månaders-mål

 • Få koll på portion control

Precis så enkelt som det låter. Jag vill bli bättre på att äta lämpligt stora portioner, oavsett om jag äter hemma eller borta. Det innebär också att äta mer grönisar och att käka mer balanserat med näring i åtanke.

 • Att äta precis tillräckligt

Att äta precis tillräckligt är vad det låter. Att lyssna på magen, äta långsamt och sluta när man känner sig mätt, inte kräkfärdig. Svårt för en överätare, men practice makes perfect, eller hur? Det är nog rätt realistiska mål detta, som inte är fokuserade på vikt utan hur man äter och hur man äter för att må bra. En fin bonus: Jag får mindre problem med sura uppstötningar! Härligt att känna sig lättare och få gladare mage.

Daglig morgonrutin

Något de på One By One Nutrition rekommenderar starkt är morgon- och kvällsrutiner. Inte vanliga sådana som att borsta tänderna eller klä på sig, utan mer mentala rutiner.

På morgonen:

 • Kolla över planen för dagen. Vad, när och hur du ska äta. Föreställ dig situationerna.
 • Vad kan tänkas komma ivägen? Överraskningar? Hinder?
 • Föreställ dig hur du hanterar dessa hinder.

Kvällsrutin

 • Se över dagen och allt som gick som det skulle. Upptäck dina segrar och känn tacksamhet.
 • Vad gick inte som planerat? Vad kom ivägen för planerna?
 • Tänk på hur/vad du kunnat göra annorlunda.

Nu går vi framåt!

Spännande, va? Jag tycker det känns både spännande och läskigt. Som inbiten bantare vill man ju ha en diet, regler, löften om att man ska “nå sitt mål inom 6 månader” och liknande. Det känns svårt att engagera sig i något som inte kommer ge omedelbara resultat på vågen. Plus att det såklart är svårt att jobba inåt. Vanor är svåra att bryta och man kan ju faktiskt komma att snubbla över obekväma känslor och sanningar på vägen.

Det känns knepigt att inte banta. Jag vill ju ner i vikt och det är också meningen med programmet, att man ska kunna gå ner, eller behålla vikten eller vad som, men att man själv ska ha kontrollen (inte maten) och att mat och ätande ska avdramatiseras.

Hur som haver, spännande detta. Jag hoppas givetvis på resultat på vågen men jag måste acceptera att det kan gå långsamt. Jag måste få ordning på mig själv samtidigt så då kanske det tar sin lilla tid.

Av det jag föreställer mig i övningarna dock, när jag ser ett framtida jag som kan gå en hel dag utan att drömma om att äta, äta för att hantera stress eller planera sin dag runt mat, ett jag som rör sig fritt och obehindrat, utan ödem eller högt blodtryck, så känns det absolut värt det. 

Spana in One By One Nutrition du med om du är trött på att banta. 🙂 Det är som sagt helt gratis hela programmet.

You may also like

6 kommentarer

 1. Det låter som en väldigt smart taktik du har lagt upp. Beteendet och tankarna kring mat är det absolut viktigaste om man vill gör en långsiktig, hållbar, förändring. Själva dieten är ju egentligen sekundär 🙂
  Din blogg har förresten helt fallit mellan stolarna för mig efter att inläggen slutade dyka upp på bloglovin… Det blev med andra ord mycket att läsa ikapp nu hehe. Himla fint du har fått det efter flytten 😀

  1. Ja det känns som om det är dags att börja i rätt ände, liksom. Vikten är ju inte problemet utan det som orsakar överätandet är det jag måste ta itu med.

   Visst är det skumt med Bloglovin’! Fattar inte och vissa bloggar blir ju uppdaterade hela tiden. Bla de som finns på Blogg.se verkar det inte vara nåt bekymmer med…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.