Tvingar du ditt barn att äta upp maten?Mycket skräp kan hittas på Facebook, men man kan ju snubbla över intressanta och vettiga artiklar också, så som denna:


Det här är ju ett tema i intuitive eating, som jag försöker kämpa med. Just det här att vi sedan barnsben lär oss att inte lyssna på våra kroppars signaler. Och har man lärt sig att strunta i vad kroppen säger, så kan det ta lång tid att "låsa upp" den förmågan igen.


Mätt? Nope! Ät upp din mat. Man äter upp det man tagit. Tänk på barnen i Afrika!

Inte hungrig? Strunt samma, i den här familjen äter vi middag tillsammans!

Typ så kan det börja. Sen fortsätter det upp till vuxen ålder då bantningsgurus, fitnesscoacher och miljonföretag säger åt oss vad vi ska äta.

Den röda tråden är helt enkelt "Du Skall Icke Lyssna Till Din Kropp".

Är det så himla konstigt att så många får svårt att äta normalt sen och går genom livet som periodbantande matmissbrukare?

Naturligtvis behöver man inte bli ätstörd för att föräldrarna tvingade en att äta upp. Men det är i alla fall inte en så himla bra grej. Och för många verkar det ha börjat där, om man rotar ordentligt. Men det är så normalt att man inte ens reflekterar över det.

Så, för kidsens skull så kan det vara bra att låta maten vara kvar på tallriken om lilleputt är mätt. Att bli tvingad mår ingen bra av, och det är väl snarare något positivt att uppmuntra respekt för den egna kroppen?

Avslutar med att säga att det här är en lärdom för mig också, för jag har gjort likadant. Som sagt så är det ju normalt, jag är i alla fall uppfostrad med att man äter upp det man tagit. Kanske något från äldre tider då det ofta kunde vara ont om mat, så garanterat inget negativt från början.

Men det är ju en försiktighetsåtgärd de flesta av oss västlänningar inte behöver använda oss av. Nästa bit mat brukar inte vara så långt bort när hungern kommer och knackar på.

Inga kommentarer