Hur man väljer färger till sin bloggdesign

Välja färger till bloggdesign


Hejsan! Hoppas att du har det gött. Här är det business as usual och tur är väl det. Idag tänkte jag ta upp något jag inte snackat om tidigare när det gäller bloggdesign & tips, nämligen färger! Det är ju liksom rätt viktigt detta, så det är väl på tiden att jag snackar lite om kulörer.

Hur väljer man rätt färger till sin blogg?

Bra fråga, det där. Färger är naturligtvis, som med allt annat designrelaterat, väldigt personligt. Men det finns lyckligtvis hemsidor med massor med inspiration att ta ifrån, t ex Design Seeds som har mängder med färgpaletter i flera kategorier så att man lättare kan hitta det man letar efter. På Pinterest kan man också hitta massor med paletter, mood boards och designidéer andra gjort som man kan inspireras av.

En annan idé är att samla på sig foton man gillar, t ex på blommor, inredning osv och då får man tillslut en rätt bra bild kring vilka färger man dras till. Detta är ju Pinterest lysande bra på. 

På tal om Pinterest så har jag samlat på mig rätt många paletter här

Håll det enkelt

Det jag dock skulle råda till, oavsett vilka färger man väljer, är att välja rätt dova eller "lätta" färger. Mörkt är okej men tänk på att det bör hållas lättläst. Supermörka bloggar kan lätt ge en rätt så klaustrofobisk känsla, tyvärr.
Vill man ha en riktigt knallig färg så är ett bra tips att använda den som accentfärg, t ex på länkar eller i din bloggtitel, istället för att ha den i exempelvis bakgrunden. Då kan den "ta över" och göra bloggen svårläst.
Ett annat tips är att hålla sig till 2-3 färger max. En färg till länkar och en färg till exempelvis knappar eller inläggstitlar. Länkar bör förresten ha sin egna färg så att man som läsare inte blir helt snurrig och tillslut inte vet vad som är en länk och vad som är vanlig text.

Ett snabbt ord om mönster i bloggdesign

Jag håller mig kort här; var försiktig! Många använder så hårt mönstrade bakgrunder med så hårda kontraster att man får ont i ögonen. Less is more gäller alldeles särskilt vid mönstrade bakgrunder..

Så för att avrunda det hela:

1) Använd bilder som inspirerar dig för att hitta just dina favoritfärger, Pinterest är din bästa vän.
2) Håll färgerna enkla och "lätta" för ögat.
3) Använd inte för många färger och vill du ha något riktigt knalligt så använd det som accentfärg så det inte tar över hela designen.

Pin me!
___________

Häng med!
Instagram | Bloglovin' | Pinterest

Inga kommentarer