När man bloggade bara för att det var kul

Mailchimp till bloggen

Hittade ett inlägg inne hos Christer med rubriken “Låt inget hindra dig från dina drömmar” där han ifrågasätter hela influencerbranschen. Vet inte om hans mening med inlägget är relaterat till det jag kommer snacka om men det fick mig i alla fall att tänka till lite.

Bloggandet är väldans annorlunda nu jämfört med cirka 2010. Då hade man en blogg för att skriva dagbok, så att vänner och familj kunde läsa, och kom andra in och började följa så var det ju såklart en stor bonus.

Det fanns ju storbloggar redan då såklart, men det var inte en hel industri som det är nu. Med Instagram tog det sen verkligen fart och blev väl något av ett monster. Nu kryllar internätet av bloggare som rätt uppenbarligen är in it for the money.. eller gratissminket, eller vad det nu än är. Det är tyvärr rätt svårt idag att hitta bloggar med någorlunda substans, om man säger så.

Självklart får man blogga järnet av vilken anledning man vill. Jag fattar att det är roligare numera när man kan tjäna pengar, springa på events och sånt, men jag bara konstaterar liksom. Sen kan vi ju ta och gnälla lite på alla företag som utnyttjar dessa bloggare till höger och vänster med rent pinsamma förslag. Undrar om de själva skulle jobba gratis med bara en rabattkod i lön eller nåt läppstift? Seriöst.

Bloggvärlden har blivit en djungel, tycker jag nog. Förr var det en trevlig liten plats där man skrev och delade med sig just för att skriva och dela med sig, nu har det blivit en grej man kan jobba med och företagen är såklart inte sena med att hoppa på tåget.

Som sagt, att blogga för att tjäna pengar är inget fel i sig, och att företag jobbar med bloggare är ju kanoners. Tummen upp för det! Jag tror att det öppnar upp en helt ny värld av företagande för fler människor och det kan inte vara dåligt. Men det finns en hel del ogräs i rabatterna, så att säga.

Ja, det var mina tankar om bloggvärlden. Som gammeltant i spelet så har jag sett det ur båda perspektiven och det är intressant hur det utvecklats, faktiskt. Jag förstår att många ser det som ett sätt att tjäna pengar som dessutom är roligt, men förstår samtidigt att många tappar motivationen.

Det bästa är väl om man kan kombinera sin passion (dvs bloggandet) och det här med att ha det som jobb, och hitta den där balansen där man fortfarande känner att bloggandet är KUL. För är det inte kul och givande längre, så lär det inte hålla heller.

Tankar?

 

You may also like

6 kommentarer

 1. Bra skrivet!
  Jag håller med om att bloggvärlden verkligen ändrats genom åren.
  Jag har bloggat sedan 2007, så jag har också hunnit vara med om en del större förändringar inom själva bloggvärlden.
  Och jag kan hålla med om att förr var det mer så att folk bloggade mest för att det var roligt. För att dokumentera sin vardag, publicera alster som t.ex. fotografier o.s.v. (beroende på bloggnisch).

  Idag känns det som om huvudfokus inom sociala medier ligger på “sponsrade inlägg”.
  Och som du skriver; inget fel i det.
  Jag önskar själv att jag hade möjligheten att kunna försörja mig på mina sociala kanaler (främst bloggen, och eventuellt Youtube).
  Men det gör också att bloggvärlden känns mindre personlig än den gjorde förut, vilket känns tråkigt.

  Tror det kan vara därför jag har “svårare” att fastna för bloggar idag än jag hade förr.
  Däremot finns det en blogg jag hittade till under hösten 2007 (innan jag själv började blogga), och den bloggen har jag följt oavbrutet sedan dess 🙂
  Det är en blogg där en verkligen känner att bloggerskan skriver för att hon tycker det är roligt. Inläggen är personligt skrivna och helt utan syftet att tjäna pengar.
  Hon har en vänskaplig dialog med sina läsare och lägger ner tid på att ge personliga svar på ALLA kommentarer hon får. Att följa den bloggen känns nästan som att kommunicera med en kompis 🙂
  Hon är svensk, men bloggen handlar om hennes vardagsliv utanför Washington DC, USA.
  Bloggen heter Life in the suburb (http://kankaglenreston.blogspot.com). Tips! 😀

  Hoppas du får en fin kommande vecka!
  P i X E L I E – Erica Pettersson postade nyligen…Stickat för små människorMy Profile

 2. Jag byter bloggar titt som tätt men nu ska jag försöka vara kvar på samma blogg adress.
  Att hitta intressanta bloggar idag är svårt tycker jag.

  Ska kolla in de bloggarna du tipsar om i detta inlägg
  Trevlig helg

 3. Jag har bloggat sedan 2004, min är mest fortfarande en dagbok. Visst man “ska” nisha men jag vill inte. Varför ska jag vara som alla andra i lämmeltåget? Har aldrig gillat att vara en av alla lika, säger inte att jag skulle sticka ur som person men jag vill inte anpassa mig efter en norm jag inte tror på :-).
  Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula postade nyligen…Kommentarer till När sommaren ropar utanför. av saramadeleineMy Profile

  1. Bra tänkt! Följer efter i ditt lämmeltåg tror jag. 😉 Känns konstlat att göra sig och sin blogg till nåt det inte är. Jag började ju blogga för att skriva ner sånt som hände i vardagen och för att dela med mig av bloggdesign och det känns fortfarande som rätt väg för mig. Tror man tröttnat tillslut om det inte känns äkta och från hjärtat..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.