7 tips för en lite bättre bloggdesignHej go' vänner! Hoppas att dagen är fin, att fåglarna kvittrar, kaffet smakar underbart och att ni är sugna på att snacka bloggdesign! För det är man väl alltid? Eller..?

Personligen så älskar jag det här ämnet och jag älskar bloggar. Instagram och annan social media kommer för mig aldrig någonsin att knäcka en sjysst blogg. Det blir liksom aldrig lika personligt och intressant, tycker jag.

Det som däremot kan dra ner en blogg rejält, är designen. Tyvärr! En skruttig design kan få mig att klicka mig bort rätt snabbt. Nu vet jag att det här är såklart en smaksak. Vad som en person gillar ser skräp ut för en annan, och så vidare. Så ta detta för vad det är; bara en bloggläsares tankar kring vad som utgör en sjysst design. Let's rock.


Våga vara tråkig när det gäller teckensnitt

Ja, exakt. Våga vara trist. När det gäller teckensnitt till exempel så ger proffsen rådet att vara så trist och förutsägbar som möjligt. Det ska vara lättläst, nämligen. Lättläst och "snällt" för ögonen. Så, pytteliten text som är så poppis just nu (av någon anledning jag inte fattar) faller fett bort. Någonstans mellan 14px-16px brukar vara lagom, inte mindre.

Säkra kort enligt mig när det gäller text är våra gamla vanliga teckensnitt som arial, verdana och georgia, även om de inte känns så överdrivet moderna just nu så är de ju tidlösa och vi är nog alla vana vid dem vid det här laget. Nyare exempel finns hos Google Fonts och favoriterna för brödtext hos mig är Open sans, Lora, Lato, Quattrocento, Quattrocento sans och Montserrat. De funkar alla som både rubrik och brödtext.

Som en liten riktlinje brukar man säga att man ska ha max 3 olika typsnitt på bloggen. En för header/logo, en för rubriker och en för brödtext.
Själv har jag Open Sans för brödtext/meny och Lora till rubriker, + --- för loggan, så tre. Tycker det blir rätt lagom, faktiskt.

..och på tal om teckensnitt; använd aldrig, ALDRIG (sa jag aldrig?) Comic Sans som teckensnitt. Inte ens på skämt.

Inte heller bör man skrämma iväg sina läsare genom att använda skrivstil i rubrikerna som inte går att läsa. Det är ju trevligt liksom att veta i förväg vad inläggen kan tänkas handla om, vad ska man annars ha rubriker till om man inte ens kan läsa dem?

Ha koll på färgerna. Eller inte.

Jag erkänner att jag verkligen inte har någon speciell färgkombo jag försöker följa här. Kanske kommer det en dag. Än så länge har jag bara svart, vitt och rosa länkar. Simple. Speciellt som jag använder mycket bilder vill jag inte ha det för rörigt. För många färger eller för mycket av alldeles för starka färger, har samma effekt som rörig text. Tillslut vet man inte vart man ska titta någonstans för alla detaljer pockar på uppmärksamhet.

För inspo kring fina färger kan man alltid spana in Design Seeds eller varför inte inspireras inne på Pinterest?

Viktigast är nog inte vad man har för färger, utan att det inte blir too much.

Lägg tid på en sjysst header som säger allt

Alla har inte trevliga kameror så att de kan ta tjusiga headerbilder á la random fotobloggare, MEN jag tycker ändå att en header med bilder av medelmåttig kvalitét är bättre än ingen header alls. Varför? För de gör hela bloggen mer personlig och sånt är trevligt!
Vill man inte ha en bild i headern utan köra mer stilrent med bara text eller logo så finns det massor med snygga teckensnitt att använda för att göra det riktigt unikt och trevligt. Kolla in Fontbundles eller DaFont.

Mellanrum är din vän

Ingen space mellan textraderna eller mellan sidospalten och inläggen? No can do. Det här är också något som blir jobbigt när man läser.
Man vill liksom kunna vila ögonen på lite whitespace ibland och det hjälper en också att lätt se vart ett element eller en text slutar och en annan börjar.

Kontrast är ytterligare en kompis

Vit bakgrund och ljusgrå text? No. Grå bakgrund och mörkgrå text? Also no. Hur i hela friden ska man kunna läsa vad någon skrivit om texten knappt går att urskilja från bakgrunden?
Man behöver inte ha krispigt svartvitt men någorlunda kontraster mellan bakgrund och text är najs.

På tal om kontrast är det viktigt också att länkfärgen bara används till länkar. Använder man den till annan text är det lätt att det blir förvirrande.

Använd INTE "text-align: center" för brödtext

Bara snälla låt bli att ha brödtexten centrerad, för våra ögons skull. Det blir något konstigt tycker jag när man läser centrerad text i ett stycke, man vet liksom inte riktigt vart man ska titta när man påbörjar en ny rad.
Det verkar vara lite poppis med centrerad text men precis som pytteliten text så borde den trenden också ta och gå och lägga sig och dö. Eftersom bloggar är till för att läsas så är det trevligt om de faktiskt går att läsa..

Glöm inte delaknapparna!

Detta, go' vänner, är viktigt. Man vill ju att folk ska kunna dela ens visdomar på andra plattformar, eller hur? Tänk om man vill dela den där sjyssta artikeln och så hittar man ingen delaknapp och är för lat för att dela en faktisk länk?
Okej, är man så lat kanske man behöver se över vissa saker i livet, men ja, vi människor vill ju att saker och ting ska gå snabbt och enkelt, speciellt på nätet. Så varför inte göra det lätt för läsarna att dela genom att ha de rätta knapparna att trycka på?

2 små råd för att avrunda

Innan jag avslutar här så vill jag säga att jag är inget proffs och smaken är som baken. Vad jag gillar ser inte så fint ut för en annan, och tvärtom. Men jag avrundar här med 2 små bonusråd:

1) Enkelt är oftast bäst, är en bra tumregel. Oavsett vilken smak eller stil man har.

2) Om du gillar massor med färger, älskar liten text eller vadsomhelst annat som jag skrivit här är "no-no", så go for it! Att blogga ska vara kul och bloggen ska spegla ens personlighet. Ingen kan ju tvinga en annan bloggare att göra si eller så. Kör ditt eget race.
Det viktigaste är ändå att man har kul!

Inga kommentarer