Bästa plugins/tilläggen för din blogg

Bästa plugins tillägg för wordpress

Bästa plugins tillägg för wordpress

Hejsan där! Vad passar väl bättre i hettan än att nörda ner sig i lite bloggrelaterat? Jag vet att det är många som funderar på att skaffa sig egen WP, något jag själv velade runt med ett tag men jag gjorde ju slag i saken och har INTE ångrat mig. En av anledningarna till att WP är så himla bra är alla plugins! Men vad är det då?

Plugins är det som gör bloggen

Eller ja, det är ju ditt innehåll som gör bloggen såklart, men rent funktionsmässigt så är WordPress himla naket utan plugins. Vill man ha skydd mot spam, relaterade inlägg, widgets osv så får man snällt lägga till grejer i bloggens funktioner. Jag har kört med WP förut fast med deras gratisportal så jag trodde ju att det skulle vara nåt liknande när jag startade upp den här bloggen, men nej. Det man får när man loggar in första gången är.. ja, typ inget. Inläggsredigeraren och tillgång till teman. Där tar det typ slut. Så vill man kunna ha en blogg med en massa funktioner så är det bara att börja leta efter passande tillägg.

Tänk igenom vad du behöver

Vad vill just du ha ut av din blogg? Vill du kunna göra precis vad som helst eller räcker det med det mest basala? Jag kan avslöja att jag har cirka 22 plugins up and running just nu. Vet att det finns de som har uppemot hundra, men då får man vara försiktig så att inte två eller flera plugins “krockar” så att säga. Men blir det nåt fel så är det bara att avinstallera så det är ingen fara.

Mina favoriter

Då var det dags för min lilla lista då på plugins som jag inte vill vara utan. Kanske ger det dig lite idéer? 🙂

 1. Akismet Anti-Spam skyddar bloggen mot spam, helt enkelt. Det tar hand om de där irriterande spamkommentarerna så man slipper se dem! Kära bloggens egen bodyguard.
 2. CommentLuv är en finurlig liten ruta under kommentarsfältet som läsaren kan kryssa i när hen kommenterar. Har hen en blogg så länkas då automatiskt till hens senaste inlägg i kommentaren. Ett smidigt sätt att säga tack till kommenterande läsare.
 3. Featured Image Generator är en smidig sak som gör att man kan leta runt i Unsplash.com direkt i inläggsredigeraren när man skriver. Man behöver alltså inte gå till en annan sida, ladda ner bilder på datorn och sen ladda upp. Sparar på både internätet (om man som jag behöver tänka på sådant) och så blir det mindre småkrafs i datorn att rensa bort.
 4. Hide Featured Image kanske inte verkar vara så viktig men jag tycker i alla fall att det blir ett litet bekymmer när man sätter en featured bild som sedan dyker upp i inlägget om man inte vill ha den där. Det beror på temat man har men det blir inte alltid snyggt. Då är denna plugin en smidig grej för man kan ha en featured image som vanligt men den syns inte sen på själva inläggssidan.
 5. Insert headers and footers är till för oss som måste lägga in kod i temat (t ex för Google Analytics) men inte kan eller vågar gå in i själva källkoden och ändra runt. Bara klistra in den kod du vill ha med så kletar pluginet in det åt dig på rätt ställe utan att du behöver göra ett skvatt.
 6. Instagram Feed för vilken blogg år 2018 är komplett utan en sån här widget? 😉
 7. Jetpack har man ju också såklart. Why? No idea. Nämen ärligt. Detta är en sån där “allt-i-allo”-grej som gör så mycket att man inte kan specificera. Statistik, teman, related posts, SEO, säkerhet.. Typ alla har Jetpack. Så kan man säga.
 8. MailOptin om man vill ha en sån där trevlig newsletter widget som jag har i sidomenyn. Den enda jag hittat som man kan styla rejält.
 9. Sassy Social Share ger mig de rosa delningsknapparna under varje inlägg. Sassy som sagt!
 10. Smush ser till att fixa till fotona du laddar upp så de inte tar så bedrövligt mycket plats. Såklart utan att försämra kvalitén!
 11. TK Google Fonts räddar dig om du inte gillar typsnitten ditt tema erbjuder.
 12. WordPress Editorial Calendar hjälper dig att planera ditt bloggande supersmidigt! Kan säga att jag har mer koll och motivation när jag tar hjälp av den här. Man kan planera in inlägg i veckor framåt. Har man 150+ utkast i lådan som jag har så är det smidigt att kunna planera lite..
 13. Yoast måste såklart också vara med på den här listan. Med Yoast blir SEO superenkelt och tillägget guidar en medan man skriver. Man kan dessutom anpassa hur det ser ut när bloggen delas på Facebook och så fixar det en sitemap till bloggen också så den blir som en Google-dröm. Man bör med andra ord INTE missa Yoast!

Det var mina bästa plugins, det. Jag har några till men inga som är sådär superviktiga egentligen, det är dessa jag får mest praktisk användning av.

Så vilka blev dina favvisar? Tänk efter vad just du vill få ut av ditt bloggande och kör på. De flesta plugins har jag hittat genom att helt enkelt rota igenom de som finns och köra med random sökord som någorlunda passar det jag är ute efter. Så bara att utforska och se vad du hittar! 🙂 Ett tips är att kolla omdömen och att det plugin du vill ha är testat med den senaste versionen av WordPress.

Psst! Spana in den här listan också, såg en hel del intressant där!

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.