Ett roligare (och sundare) alternativ till MyFitnesspal

Sparkpeople

Hejsan! Hur mår du? Finemang, hoppas jag. Här är det blandad kompott, känner mig orolig men det var ju inget nytt under solen precis.

Hur som helst. Jag har ju gjort slut med allt vad kaloriräknande heter. Jag hade kvar mitt konto på MyFitnesspal för jag hade ändå någon slags dragning till det. Jag ville vara kvar så jag kunde spana runt i forumet på såna där “success stories” och checka in före- och efterbilder. För dig som inte vet så är MFP en app/hemsida man använder för att räkna kalorier. Jag tror att det är den populäraste i världen till och med.

Den har sina fördelar, som att man till och med kan hitta en del tunisisk mat i deras listor (!) men får man hybris som jag så fort man börjar tänka på kalorier ens så är det inte en bra idé att hålla på med sånt. Så igår bestämde jag mig för att jag skiter i sidan HELT. Aldrig mer ett konto där, inte för att kolla på andras “success stories” eller annat. Varför ska man sitta och jämföra sin egen kropp, hälsa och hälsoresa med andra? Nope. Man ska jämföra enbart med sig själv och ha sina egna önskemål och plan som måttstock.

Alternativ till MyFitnesspal

Men om man vill vara med i ett community då? Jag vill ju det. Jag vill vara med i nåt “hälsocommunity” utan att behöva räkna och utan att det ska vara så fokuserat på vikt. Bara vanliga människor som försöker skaffa sig sjysstare vanor.

Där kommer Sparkpeople in! Jajamän. SP är också en sida där man kan räkna kalorier men det är inget man behöver bry sig om ifall man inte vill det. När jag ställde in mitt konto där så skrev jag in min vikt och att jag ville hålla den, och så var det med det. (Nä, jag vill inte hålla min vikt som det är nu men jag vill heller inte se nåt lågt kalorimål varje gång jag tittar på startsidan).

Din egen startsida där innehåller bland annat förslag på olika artiklar, träningsvideos, idéer till utmaningar (jag håller på med 2 utmaningar just nu, att dricka 8 glas vatten varje dag under 1 vecka och att träna 10 minuter/dag i en vecka) och en feed där du kan se andras statusar. Lite som en FB-feed. Du kan även surfa dig in på forumet eller leta efter passande sparkteams. Jag är med i The Biggest Loser challenge team bland annat, för de kör skitroliga utmaningar under ett par veckor där man samlar poäng genom att göra olika saker. Namnet tyder ju på att det handlar om vikt, men faktiskt så är vikt väldans icke viktigt i denna challenge. Man får stöd och pepp och det är mer motiverande att träna en superlat dag om man får poäng för det. 😛

Nåt annat som är kul med SP är att man har en blogg! Jag gillar ju att blogga, som du kanske märkt. 😉 Där kan jag skriva om intuitive eating och min resa. Ingen som piper om att jag inte räknar kalorier, alla har sin egen “formel” där för att få sjysstare hälsa. Och det är vad jag gillar med SP, man KAN räkna kalorier om man vill, men det är en sån liten del av det hela. MyFitnesspal erbjuder i stort sett inget annat än att pilla med kalorier och erbjuda ångest med en stor röd varningsremsa på skärmen när man gått över sin gräns för dagen, urk.

Sparkpeople nyttiga recept
SP har även en rejält stor receptbankl 🙂

Sista punkten jag gillar rejält med Sparkpeople är att det inte är till bara för unga och friska som kan göra timlånga workouts och sånt. SP är faktiskt väldigt “vänligt”, och det finns många där som har olika typer av hälsoproblem men som vill skaffa bättre vanor. En medlem som fastnade i skallen på mig gick ner från över 200 kilo (hon är typ 150 cm lång) genom att som träning börja med att vicka på fötterna och röra på armarna i sängen, för det var allt hon kunde göra. Helt sängliggande på grund av vikten. Efter det kunde hon så småningom sitta och träna med en sån där motionscykel för armarna. Sen korta promenader, osv. Nu är hon på normalvikt och lever ett helt vanligt, och framför allt rörligt liv.

Så med den lilla berättelsen ville jag bara säga att även vi med begränsningar känner oss hemma på SP. Det finns träningsvideos och utmaningar som passar till alla.

Kravlöst, vänligt och såklart praktiskt att ha både motivation och resurser så som videos på samma ställe. 🙂 Klart bättre för mig än Mfp!

 

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.