Hopplöst att försöka gå ner i vikt?

Hello there! Hoppas du fått en fin start på veckan. Jag ville bara ploppa in här för att dela med mig av denna artikel om fetmaepidemin som det så fint kallas. Han som intervjuas forskar ju i ämnet så ingen idé att säga att han inte har någon koll, när man dessutom som jag gått ner i vikt sjuhundraelvatusen gånger och gått upp allt igen (och lite till som bonus) så vet man att det han säger stämmer. Men fasen, så hemskt det är att läsa detta:

So the new piece of the puzzle is that, as you lose weight, not only does the number of calories you burn decrease, but the number of calories you want to eat goes up above where it was before you lost weight.

Haha. Liksom, tack för den. Det förklarar ju den ständiga processen med att jojobanta, och det faktum att ju längre in man kommer i sin överjäkliga bantningskur som får en att vilja gråta blod, desto mer omöjligt blir det.

Jag inser att DET största problemet för mig är fabriksmat. Som min dagliga läsk. När jag slutade med den gick jag ner 10 kg på 4 månader. Liksom HALLÅ! Borde inte detta vara lite av en väckarklocka för mig. Men nä, inte kan jag sluta igen för det. Varför? Ja, det är väl för att det är en tröst för mig.

I alla fall. Fabriksmat i kombination med kroppens eget försvarssystem gör det rejält svårt att gå ner och hålla vikten. Vi med övervikt kommer alltid behöva vara på vår vakt om vi inte vill gå upp igen, så är det nog bara. Tyvärr. Särskilt vi som dessutom är inaktiva vilket jag är mestadels. Då är det svårare att hålla vikten för de flesta, skulle jag vilja påstå.

Han slutar i alla fall med att ge dessa råd om man vill gå ner i vikt:

Choose the healthiest diet that you enjoy and that you can stick to. Right now, there’s no magic way to personalize a diet. I can’t measure something in your blood and decide that you would do better on Diet A versus Diet B. We’d love to be able to do that. And we’re working on that.
But for now, do whatever you can to improve your diet and physical activity, while honestly thinking, “This is a lifestyle that I can live with and enjoy for the rest of my life.” And let the weight changes fall where they may.

Vilket såklart är logiskt. Vill understryka här att denna expert i ämnet säger att kroppen ska bestämma själv. Dvs fall inte för bantningskulturens BS om att ha en bestämd målvikt man ska tvinga kroppen till. Sjysstare vanor, mer fysisk aktivitet (det behöver ju inte ens vara träning, men bara att röra sig mer i vardagen!) och sen hamnar man där man hamnar.

Visst, kul att gå ner i vikt och nå sin “drömvikt”, men man ska kunna leva med det också. 🙂 

Så jag avrundar här med att jag tror inte alls att det är omöjligt att nå en lägre vikt och stanna där. Jag tror inte att mat behöver ha makt över en, eller att den ens har det, faktiskt. Men vi lever ju som vi lärt oss och vi är många som lärt oss att mat är tröst, en krycka att luta sig mot när det känns jobbigt. Jag är dock övertygad om att det går att ta sig ur, man måste bara hitta ett sätt som fungerar för en. Och kanske kan man aldrig ta sig ur till fullo utan får nöja sig med en strategi som håller det destruktiva under kontroll? Vem vet. 

Hopplöst är det i alla fall inte, och jag vill inte vara något offer för maten. Valen är fortfarande mina, och ansvaret är fortfarande mitt. Jag har bara lite annorlunda omständigheter nu med en sönderbantad kropp och ett starkt känslomässigt band till mat, men då är det ju till att jobba utefter detta. Alternativet? Att ge upp, fortsätta bli större och må sämre. Och detta finns såklart inte på kartan.

Dags att smida ihop en plan, put my big girl panties on och sluta gnälla så himla mycket. Det är inte synd om mig, jag har fortfarande makten och jag vill inte leva mitt liv kontrollerad av översockrat kemikalievatten.

Så det så! 😉

You may also like

46 kommentarer

 1. Är också expert på att jojjobanta tyvärr. Engagerar mig till max och tappar i vikt och sen lockar soffan o förlädrarledighets lattes runt hörnet xD

 2. Hade samma problem här med all fabriks mat det gjorde de omöjligt för mig att gå ner, trots jag hade en stor vikt nedgång sen tidigare

  1. Jobbigt det där. Men det är rätt logiskt egentligen eftersom fabriksmat oftast är näringsfattig.. så självklart blir kroppen aldrig nöjd utan man vill bara äta mer.

 3. Jättebra inlägg! Personligen har jag aldrig bantat, för jag har sett ända sen barndomen hur skadligt det är. Så när jag ska “skärpa till mig” som jag kallar det när jag börjar känna mig mullimumsig brukar jag ytterst motvilligt ändra lite på mina vanor. Jag är en extrem snaskråtta som kan konsumera nästan overkligt stora mängder glass, kaffebröd och snacks i perioder… Så det finns att ta av när jag “skärper” mig. Kort sagt blir det en period utan allt skräp, men jag äter mig i gengäld äckelmätt på vanlig hederlig husmanskost. För när man är så mätt blir man inte sugen på skräpet

  1. Tack och lov att du aldrig hamnat i det här träsket! Inte så kul att vara fast i. Din metod för att hålla igen låter väldigt sund! Mätt på riktig mat. Det är så jag skulle vilja ha det men som det är nu är jag fast i tänket att man måste äta pyttelite av allt. Och då blir man ju vrålhungrig vilket leder till svullfest.. 😛

 4. Jag har hittat min livsstil och det är lchf :)! Dock äter jag inte så himla mycket fett ! Men jag klarar mig på det , och jag gick ner över 15 kilo förra året på 2.5 mån . Dock har jag gått upp några nu men skam den som ger sig! Sen var jag ute och gick över 1.mil per dag 🙂

  1. Härligt att du hittat det som funkar för dig! 😀 Testade lchf och insåg att jag får leta vidare tyvärr, det var inte min grej.. :/

 5. Jag gick ner i vikt när jag räknade kalorier. Dock gillar jag mat så otroligt mycket att det är svårt. Mitt sug tar över totalt

  1. Samma här, går också ner när jag räknar kalorier. Tyvärr var det detta (kaloriräknande) som gjorde att jag fick som tvångstankar kring mat och bantande så jag kan inte göra det längre alls.. :/

 6. Haha jag jojobantar tyvärr ganska mycket med har lätt för att tappa vikt men lika lätt för att gå upp och så har jag så svårt å hålla mig till bara nyttig mat hehe

 7. Det är ju just det och där det ofta brister att kunna hålla den vikten man kämpat sig ner till.

  Jag behöver bli mer aktiv och rörlig igen.

  1. Ja är den alldeles för låg så blir det ju svårt att hålla.. och vem orkar vara på diet resten av livet liksom. 🙂

 8. Åh vilket bra inlägg. Gillade verkligen det där med att hitta ett hälsosamt sätt som man trivs med och sedan låta det gå som det går, så länge man har ett hälsosamt tänk på vägen.

  1. Ja men eller hur! Tror det hjälper att ta bort en stor del av pressen också. Om inte all press, egentligen. Man fokuserar ju på hälsan då och det behöver man ju alltid göra ändå, oavsett storlek..

 9. Underbart inlägg! Hälsa är superviktigt för mig och det finns massor man KAN ändra och tänka på om man vill må bättre. När vi mår bättre så når vi oftast vår optimala vikt också, så precis som du säger ska vi inte sikta på en vikt utan på att ha en bra hälsa. Jag började jobba som hälsocoach nyligen och jag har lärt mig så mycket av mina kollegor som håller i olika onlinekurser och jag är så glad att jag fått möjligheten till det.

  1. Vad kul att du jobbar med det! Har faktiskt funderat en hel del i de banorna, är själv intresserad av sånt efter alla mina bantningsturer.. Hälsa och fokus på att läka trasig relation till mat, så att säga. Verkar intressant och framför allt kul att få hjälpa andra. 🙂

  1. Svårt att släppa! Försöker ersätta med cola zero men det är inte lika lätt att få tag på här tyvärr..

 10. Jag har gått igenom flera år med både anorexi och bulimi, med flera år menar jag 17 år. Idag är jag äntligen helt jojobantar och ätstörningsfri, har inte en tanke på varesig vikten eller vad jag äter – men då äter jag också väldigt bra mat för att jag mår bra av det. Bryr mig om mig själv. Tror att det är en stor nyckel, att hitta ett sätt att börja ge sig själv kärlek istället för regler om vad som är bra och dålig mat.
  MEN.. jävlar vad lättare det är skrivet än gjort. Kämpat länge för att nå hit, till frihet av friskhet 🙂
  Hoppas du finner en balans igenom att fortsätta ta väl hand om Dig. kram!

  1. Bra jobbat verkligen! <3 Skönt att du mår bra nu!
   Men ja det är ju bara för mig att kämpa på.. Alternativ finns ju inte. 🙂
   Kram!

 11. Det många ofta gör fel när de “går ner i vikt” är att de utesluter allt onyttigt och sedan när de lessnat på att banta så börjar de äta som innan igen och då går man upp. Man ska försöka äta utifrån tallriksmodellen och regelbundet för att hålla blodsockret jämt så man slipper dessa socker dippar, sedan träning, minst 30 minuters vardagsmotion gör nytta 🙂

  1. Håller helt med dig! Extremdieter i alla dess former är rätt omöjliga att följa särskilt länge. Man bör hitta ett bekvämt sätt att äta som låter en gå ner men också som man kan hålla resten av livet sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.