Miljövänlig i Tunisien

Hej på dig! Hoppas att veckan är snäller. Här är det varmt med stort V, men så verkar det ju vara i stora delar av världen just nu. Jag har total klimatångest, det här känns inte normalt nånstans! Det är så uppenbart hur planeten tagit skada av oss giriga människor. Sen finns det ju de som inte tycker att uppvärmingen har med oss att göra men oavsett så finns det alltid saker man kan ta ansvar för själv för att åtminstone försöka vara lite snällare mot naturen.

Här i Tunisien har vi tyvärr inte samma fina möjligheter att ta hand om miljön som i norra Europa/västvärlden. Sophanteringen är bedrövlig och hur det står till med avgaser osv vågar jag knappt tänka på. Det är så mycket bilar här huller om buller och kan lova att ingen kör med miljön i huvudet, liksom.

Vad kan man själv göra då? Alltid kan man göra något, tänker jag. Jag kan inte förbättra miljön ensam, men jag kan i alla fall se till att det jag gör, gör så liten skada som möjligt.

Jag kan bland annat:

 • Se till att slänga mina sopor där de ska vara. Folk här är superdåliga på det. Fullt normalt att slänga skräpet precis där man står, även om det finns en papperskorg 1 meter bort. Självklart att man lämnar skräpet efter sig på stranden eller bara häller ut soporna (utan påse såklart) vid sidan om containern om den ser lite full ut.
 • Äta mindre kött. Är inte så påläst kring detta men har hört att det kan hjälpa. Så varför inte? Ingen dör väl av att äta vegetariskt ett par dagar i veckan.
 • Återanvända påsar. Tack och lov har affärerna här (de stora kedjorna alltså) slutat med de små, gratis plastpåsarna man fick när man handlade. Vilket är väldans bra, för de levde sitt eget liv i naturen alltså. Fullt av dem i buskar och diken. Blä. Numera får man KÖPA sina påsar när man handlar och de är av miljövänligt, återanvänt material. Tänka sig att jag har aldrig sett en sån kasse slängd ute. Det man pröjsar för tar man hand om, eller? 😉
 • Inte slänga flaskor i soporna. Vi ger våra plastflaskor till folk som går och samlar in, Tunisien har inget pantsystem utan det är stackars fattiga personer som samlar in och sen säljer till fabrikerna. Flaskorna används igen istället för att bli till sopor, och det blir någons inkomst, vilket såklart är positivt.

Annars så lever vi rätt snällt ur miljösynpunkt. Vi åker väldigt lite bil, behöver inte åka kommunalt nånting, och flyger väl kanske 1 gång per år om vi har flyt. Sen försöker jag att tänka på småsaker också som att spara på vatten och att inte använda sköljmedel. Det är ju sånt som alla kan tänka på.

Många bäckar små, som det så fint sägs. Många små saker blir till stora saker, om tillräckligt många gör det. Det tror jag gäller även här! 🙂

You may also like

42 kommentarer

 1. Intressant ur ett miljöperspektiv sätt ur Tunisiens ögon. Jag äter ju vegetariskt, grejen är väl den att vi aldrig ätit så mycket kött som nu. Dessutom ställer jag mig mot att man ska masslakta djur som man gör idag. Förr hade man vi säger en gris/oxe eller höna som man åt upp. Man tog vara på varje del och inget slängdes. Här är den äldre generationen bra mycket bättre än vår, de slänger inte mat och sparar så allt äts upp. MEN tillbaka till det där med slänga, idag slänger vi tonvis med kött varje dag :-o. Slänger för att de inte får säljas, det är helt bedrövligt. Eftersom det är såna mängder med kor som föds upp för att kunna få allt att gå runt är det klart att det påverkar miljön påsikt. Äter vi mindre kött = mindre uppfödning = mindre släng. Men butiker, mejerier och annat med sitt monopol sitter inne på en rejäl miljöförstöring.

  Samtidigt så föder vi nu upp djur på spannmål som transporteras genom hela världen, oftast regnskogen som i sin tur skövlas eftersom personerna som bor där får mindre och mindre mark… Ja det säger sig själv, att det är en matematik som inte går ihop. Dessutom ska man äta exotiska frukter och grönsaker som i sin tur åter blir transport :/.

  Jag har inte plastpåsar längre, har rejäla tygpåsar och gör som min mormor gjort hela min uppväxt återanvänder när jag handlar. Dessutom sopsorterar jag, och plastbantat hemmet. Har numera saker i trä och glas som går att återanvända. Har dessutom bara kläder i garderoben jag använder. 🙂

  1. Tack för infon! Ja då är det ju rätt solklart varför man kanske borde äta mindre kött. Precis som du säger så är det ju inte längre så att man tar vara på allt och dessutom äter med måtta, vilket man givetvis gjorde förr.
   Bra idé om att plastbanta också, har sett att folk gör det men inte ens tänkt på varför. Tyvärr är det väldigt mycket plast och engångsförpackningar här..

 2. Ja många bäckar små. Vi försöker också tänka så miljövänligt vi kan men vi kunde göra ännu mer…egentligen. Det kunde nog alla. Men det bekväma livet finns runt knuten. Jag tycker bestämt att bussar i Sverige kunde vara billigare, typ halva priset mot att köra själv. Då hade fler valt detta. Ju fler som åker buss desto mer tjänar ändå KLT på det. Jag fattar inte varför de kör dyra tomma bussar istället för att sänka priset och fylla dem!
  Liw postade nyligen…Härlig semester-feelingMy Profile

  1. Ja att åka kommunalt i Sverige är då inte billigt! Fast bor man som vi där på vischan så tjänar man ändå på det jämfört med bil. Men håller med, fler skulle välja buss och tåg om det var billigare.

  1. Tack! Ja jag tror det är bra att tänka så, i alla fall om ens möjligheter är begränsade. Bättre med något än inget alls. 🙂

 3. Många bra tips.. Du har rätt att ingen kan köra allt men alla kan göra lite. Miljötänk är något vi alla måste ha och bidra till för att få en bättre värld.

 4. Bra skrivet, håller helt med dig. Många bäckar små och tänk ifall alla kunde tänka såhär, vilken oerhörd förbättring det skulle vara!

  1. Jag brukade ha lite ångest faktiskt för att jag trott att inte finns så mkt man kan göra här, men när man tänker efter så finns det ju alltid nåt litet man kan ändra 🙂

 5. Väldigt bra och VIKTIGT inlägg som alla bör läsa, jag försöker återvinna, sopsortera, åka till återvinningen, försöker att minska matsvinnet. OCH ser jag någon kasta något på marken så kan jag INTE vara TYST. Jag går resolut fram och säger att dom tappade något och så brukar jag peka mot papperskorgen 🙂 oftast plockar personen upp och går till papperskorgen med det. Så visst kan vi göra skillnad om vi törs öppna munlädret 🙂

  1. Svårt det där med att säga till andra.. Men försöker i alla fall ta mitt eget ansvar och lära kidsen så de inte tar efter beteendet här. 🙂

 6. Precis som du säger – Många bäckar små. Jag lyssnade på Magnus Carlssons sommarprat idag där fokus låg på miljöförstöring. Fick lite ont i magen av att lyssna på det och kommer verkligen att försöka förbättra mig på samtliga punkter där jag kan framöver 🙂
  Charlotte postade nyligen…Mitt livs bästa formMy Profile

 7. Det där med sophanteringen funderade jag kring när jag besökte Malta för typ 2 år sen.
  Det låg soppåsar, tidningar och annat skräp utanför var mans dörr på trottoarerna samt massa skit i vattnet i hamnen. Usch!

  1. Trist 🙁 Ja är det som här så finns det ju ingen sophantering alls i princip. Här har det ju varit revolution också och landet är kört i botten ekonomiskt så då tar ju sånt också stryk, tyvärr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.