Träna på svenskan

Nyvaken och bloggar redan. Så kan det gå.

God morgon! ♥ Nedräkningen till sverigeflytten (dvs omstarten) har börjat! Så skönt. Nu är projekt nummer ett att fila på ungarnas svenskakunskaper. Nu är man bra tacksam för att man snackade enbart svenska med dem hemma, kan jag säga.

Vi har nyss gjort vår första övning som jag laddade ner från Lektion.se, en hemsida där lärare laddar upp sina lektioner, övningar och planeringar. Roligt nog så har de en hel del där vad gäller svenska som andraspråk på gymnasienivå så vi bara körde igång, helt enkelt.

Det blir ju lite småstappligt med läsningen i och med att det är ovant men de lärde sig å/ä/ö för längesedan så inga bekymmer där i alla fall. Blir lite svårt ibland med korta och långa vokaler men det släpper snart, det gick i alla fall superbra för att vara första övningen. Alla svar var korrekta och gymnasienivån var alldeles lagom nivå för dem att träna på.

Nu gäller det bara att köra vidare på detta, en enkel läs- och skrivövning per dag kan vara lagom. De är ju inte helt nollställda liksom, vi snackar ju trots allt svenska hemma. Det vi måste träna på är att jobba bort det här med att blanda in franska, engelska och arabiska ord i talet som ibland får agera utfyllnad där svenskan brister, men det ska nog gå bra. Det brukar till och med försvinna helt efter att tjejerna varit i Sverige ett par veckor så ingen fara.

Hur som haver, nu är det en månad tills gubben kommer tillbaka. Han ska eventuellt göra en kortare utbildning nu så att det bara är för honom att börja söka jobb sen, ju kortare tid han sitter på rumpan desto bättre, en värre arbetsmyra har jag aldrig träffat tror jag. Han är en sån som skulle få hybris av mer än två veckors semester, liksom. 

Nu är bara frågan hur man ska lyckas stå ut dessa månader tills vi drar? Haha. Seriöst. Jag måste skaffa mig ett projekt under tiden. Eller två projekt får det bli. Min fitness (komma igång med att träna lite alltså, inget avancerat) och så barnens svenska. Dessa två grejer får liksom bli det som håller mig up and going så att säga. Men det känns så skönt nu att beslutet är taget, jag stannar inte kvar här. Jag vågar tyvärr inte hoppas på att det är 100% vad gäller gubbe och barn för vi har inte hört nåt än från skolan i Sverige men för min egen del så fungerar inte detta längre, så jag har bestämt mig och både man och barn vet vad jag tänker och tycker. De vill ju såklart flytta, men det är den praktiska biten som skrämmer vilket jag naturligtvis förstår. Jag vet ju liksom själv hur det känns att flytta till ett nytt land, försöka komma in i ett annat system och så tanken på att vara/känna sig som en invandrare och annorlunda. Inte lätt.

Hur det skulle bli om kidsen och gubben vill stanna här, det får vi ta då. Men nånstans måste jag ta hänsyn till mig själv och mitt mående, 15 år av att inte trivas och må bra, det är ju lite mycket. Jag har fått betala ett rätt högt pris för det också i form av ångest, så mitt tips till dig är att lyssna på dig själv. Man kan sätta andra i fokus, absolut, men man ska inte köra över sig själv hela tiden. 🙂

You may also like

49 kommentarer

 1. Det löser sig för barnen, jag vet som lärare som arbetat i områden med många flerspråkiga elever att barn/unga är de som klarar sig allra bäst. Sedan att de redan har svenskan är ju bara ett plus. Men se till att barnen får gå på modersmålsundervisning i arabiska så de behåller den. Sedan vet jag att det tyvärr inte alltid är så att man får rätt arabiska lärare för just det uttal man själv har. Vad folk inte förstår är ju att även arabiskan är dialektal ;). Det lärde jag mig väldigt snabbt som lärare, när jag hade tolk och vårdnadshavaren och tolken inte förstod varandra :-p.

  Men tillbaka till modersmålsundervisningen, den är jätteviktig för era barn. Även om de är tvåspråkiga kommer de få stor nytta av att läsa båda språken och så tänker jag sen kanske franskaundervisning samt engelskan som alltid ingår. I och för sig kanske de skulle ta ett till språk, nu när de har så många. Bygga språkkunskaper idag är rena guldet, om jag inte jobbade och pluggade som jag gör idag skulle jag vilja lära mig arabiska. Är ju basic grunder bara men ändå så man kan säga några enkla fraser, det är ju ändå så pass stort språk.

  Jag kan bara svenska och engelska, gick en halv termin tyska innan jag hoppade av. Hade säkert lärt mig om jag inte haft så dålig självkänsla som yngre :).

  MEN nu får jag sluta dravla på om språket. Som lärare och språknörd kan jag hålla på i evigheter 😉

  1. Hoppas de kan fortsätta med arabiskan på gymnasiet 🙂 De är superduktiga på klassisk arabiska (standardarabiskan) så den kan de oavsett dialekt. Franskan har de också flytande då det är andraspråk här men visst skulle det vara bra om de fortsatte med det så de i alla fall inte förlorade det. Nu blir de ju 16 så jag är inte så orolig men som du säger, språk är ju guld!
   Som tillval sen vill de ha tyska (som mamma kan, haha) så efter det kan de alltså svenska, arabiska, engelska, franska och tyska. Inte pjåkig bas! 🙂

   Det vi är oroliga för är ifall de kommer få gå om hela gymnasiet, betygen de har hittills kommer ju omvandlas och så läggs det väl upp en plan så att de kommer få alla poäng som behövs. Men som sagt, att behöva gå 5 år i gymnasiet känns nog inte så kul. Hoppas på att vi kommer fram till en lösning med skolan, för de kommer till Sverige med toppbetyg och har dessutom svenskan, så.. Men vi får se vad rektor & co säger. 🙂

 2. Åh hoppas allt blir bra. Förstår att det kommer kännas läskigt för alla. Inte lätt o flytta till ett nytt land, själv gjort det förut. ❤️❤️

 3. Lycka till, både med flytt och projekt! Språkbiten kommer nog gå galant.

  Håller med i vad du skriver om att tänka på sig själv. Att ge och ta är viktigt, och just nu är det du som ska få må bra och genomföra flytten. Blir det inte bra för övriga familjen, ja då får ni som du skriver ta det då. 🙂

  1. Ja exakt. Det blir ofta lätt så när man är från olika länder, den ena får ju “offra sig”. Nu börjar det bli dags att vända på steken, så att säga. 😉

 4. Jag hoppas att allt kommer att lösa sig succsesivt, det viktiga är ju också att du mår bra, för om du inte mår bra så gör ju inte familjen det heller, stor styrkekram till dig/er

 5. Lycka till med flytten, så spännande att jag hittade din blogg. Alltid lika kul att få följa nya människor. Även tuffa beslut måste tas. Tyvärr eller tack o lov. Ha det gott !!

  1. Tack! Ja det är inte alltid lätt men nånstans måste man stanna upp och tänka efter.. Så förhoppningsvis är vi snart påväg. 🙂

  1. Japp, och jag tror det är helt rätt även om det är läskigt. 🙂 Som du säger, dags att lyssna på sig själv. 😀

 6. Lycka till med språkträningen! Barn har oftast så lätt för att lära sig fler språk, så det kommer gå galant tror jag 🙂 Jag lärde mig själv två språk som liten och jag minns att det var så konstigt att de två språken hade så olika regler när det kom till att skriva.

  1. Tack! Ja, det går nog bra tror jag. De är vana vid att bolla olika språk och även plugga olika språk (i grundskolan kör de allt på arabiska och sen på gymnasiet allt på franska) så det kommer nog funka. 🙂

  1. Ja, det är något jag är riktigt glad för. Massa språk och så två vitt skilda kulturer där de fått lära sig om båda. Mer om Tunisien än så länge men det hoppas vi ju kunna ändra på.. 😉

 7. Åh, så smart att det finns sådant så att ni kan öva hemma. Låter som att de har bra förutsättningar och gott stöd 🙂

 8. Det kommer att lösa sig! Barn brukar lära sig andra språk snabbare än oss vuxna 🙂
  Lycka till med flytten och allt som den innebär:)

 9. Det är jätte viktigt att lyssna på sig själv. Vad härligt att du ska flytta tillbaka, jag hoppas det blir så att din man och dina barn följer med 🙂

  1. Jo det känns som en lättnad, helt klart. 🙂 Hänger de inte med nu (vilket jag tror att de gör) så kommer de ju senare när gymnasiet är klart. Blir trist såklart men allt är ju inte kul jämt. Måste ändå tänka lite på mitt eget mående nån gång. 🙂

 10. Jag har alltid funderat på att flytta till ett annat land, men alltid slutat med att jag känner så som du. Att jag nog inte kommer att trivas. Så jag tycker det är starkt gjort utav dig att stå upp för dig själv och ska flytta tillbaka till Sverige oavsett. Det blir tufft men om du övervinner ångesten på så sätt är det ett pris man är villig att ta! 🙂

  Sv; nej, super gott! Tusen tack kära du 🙂 ♥

  1. Bra att du är ärlig mot dig själv! Väldigt viktigt. Jag var också det trodde jag, men jag var alldeles för naiv, omogen helt enkelt. Lätt att vara efterklok.. 😛 Men bättre sent än aldrig att börja ta hand om sig själv. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.