Vegetarisk lins- och rispytt

En vegetarisk linsgryta med smak av curry som passar som bas till andra grytor.

Hejsan! Nu tar vi ett (för mig) lite annorlunda inlägg. Ett recept, minsann! Vet du vad jag saknar? En receptsida med BARA BILLIG vardagsmat. Sån där mat som använder de enklaste ingredienserna, går snabbt och smidigt att röra ihop och som är packade med nyttigheter. Tycker att många receptsidor är för breda i utbudet så att säga eller så är det för avancerat/dyrt, så jag tror jag får ha som mål så småningom att starta upp en receptsida med just sånt jag efterlyser.

Tills det händer får jag lov att ha mat som kategori i bloggen, och det är lika bra det eftersom jag inte har möjligthet än att testa och ploppa in recept så ofta. Men sen så! 😉

Ett annat bekymmer för mig som vill ha vegetariskt oftare är att här finns det inget som ersätter kött och fisk förutom baljväxter. Det finns ingen tofu, vegetariska korvar, vegetariska hamburgare osv. Man får göra allt för hand av baljväxter. Man kan se det som en begränsning men det kan vara ett plus också. Mindre mängd fabriksmat! 🙂

Mer vegetariskt i vardagen

Jag har en liten dröm om att bli veggo, eller i alla fall en sån där flexitarian som äter kött vid väldans speciella omständigheter men till vardags äter vegetariskt. Jag är alldeles för kär i mejerier för att bli vegan, men dra ner på mängden kött man äter, det kan ju alla göra.

Dessutom är mindre kött bra för hälsan, något som ger ännu mer argument till att käka mindre. Och vegetariska alternativ är INTE sämre, kolla bara här hos Zeinas Kitchen (Sveriges bästa receptsida btw) så ser man att så inte är fallet alls! Men, nu pladdrar jag iväg igen. Jag hittade ett recept på en linsgryta (kallades till och med sexy veggie lentil stew av någon anledning) och då jag hade alla ingredienser hemma så tänkte jag testa. Kort sagt så har jag nu hittat min favoritpytt att ha som bas när jag vill ha något snabbt, enkelt och vegetariskt. 🙂

Här är originalreceptet för den som vill gå efter det, men här är min lilla variant och såklart så går det att göra helt veganskt om man skippar créme fraiche/grädde eller tar en vegansk variant. Är ju inte hemma i sånt då det inte finns icke animaliska alternativ här men ni som kan sånt vet nog vad som finns att ersätta med. 🙂 

You may also like

42 kommentarer

 1. Det lät ju rätt gott faktiskt! Jag älskar ju vissa sorters kött så jag skulle inte kunna bli vegetarian på heltid heller och dessutom så är det min fästman som lagar maten hos oss och han gillar nog kött mer än jag gör. Dock så har jag släktingar som är vegetarianer så kommer de över så lagas det så klart vegetariskt här och likaså om man kommer till dem. Vegan skulle jag aldrig kunna bli, tycker det är jätteknepigt att veta vad man kan äta och ej då. Tyvärr.

 2. Håller med, saknar också en recept sida med billig vardaglig mat, och snabbt ska det hellst få gå också. Detdär såg ju riktigt gott ut!Gillar nämligen linser 🙂

  1. Vore praktiskt med en sån sida för oss som kanske inte kan eller vill lägga en massa pengar på konstiga ingredienser.. 😛

   Linser är ju underbart, passar så bra till mkt och gör det lätt att få i kidsen lite näring, haha.

 3. Min dröm är att bli vegetarian, försöker så mycket som de bara går, har några dagar i veckan jag kör vegetariskt Men tycker det är krångligt att bli det helt, så jag tror också mer på flexi.. dessutom såg ditt recept super gott ut!

  1. Absolut, men om det funnits här hade det nog varit svindyrt. 😛 Att vara vegetarian är ett främmande koncept här så det finns tyvärr inte marknad för det.

 4. Jag håller med, en sida med recept på billig och nyttig mat skulle inte vara fel, ibland är de så svårt att få variation i maten så man äter oftast samma maträtt varje vecka. Är också inne på att bli vegetarian, eller delvis, dock för att jag inte gillar smaken av kött, men jag älskar fisk 😀 Vilket spännande recept du delar, ska absolut testa, de ser gott ut 😀

  1. Ja det blir ju lätt så att man fastnar med samma rätter om och om igen, så har det blivit för oss i alla fall. 😛 Tar lite död på matlagningsglädjen tyvärr.

  1. Bra idé! Jag ska försöka välja mer vegetarianskt när vi väl äter ute. Man kanske upptäcker nyttiga favoriter? 🙂

  1. Jag med! Finns ju sidor med såna recept men jag skulle vilja ha en hel receptbank med bara enkel budgetmat.. 🙂

  1. Fast vegetarian kan man väl kalla sig oavsett anledning? Eller jag kanske missuppfattat. 🙂 Bra att du lyssnar på kroppen i allafall <3

  1. Men eller hur! Studenter & småbarnsfamiljer kan ju behöva lite tips på mat så man får det att gå ihop 😀

  1. Ja det är lite knöligt om man inte har nåt kul att ersätta köttet med, men det går nog. Jag måste bara vänja mig 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.