Vi fick svar från skolan!

God morgon! Du har en fin dag, hoppas jag! 🙂 Här är det lugnt, livet lunkar på. Jag ville bara berätta att vi fått svar från plugget om hur vi ska gå tillväga med kidsen och deras skolgång sen i Sverige, så ja, det är kort sagt språkintroduktion som gäller tills de är behöriga till nationellt program. Vi ska kontakta henne som jag pratade med (studievägledaren) så fort vi kommer fram och börja planera tjejernas plugg för att få dem behöriga så fort det går.

Tunisiska betygen omvandlas INTE tyvärr men hon sa att vi ska ta med dem ändå så att de kan se vad de gjort hittills och vilken nivå de ligger på. Man kan även göra valideringsprov (antar jag att det heter) men det stora “problemet” är ju betyg i svenskan. Det blir liksom ett helt nytt ämne för dem och det är såklart obligatoriskt för att bli behörig. Så de kommer gå språkintroduktion av den anledningen.

Hur känns detta då? Ja, det är ju trist att de inte kan gå intro och sen hoppa in i tvåan typ utan måste börja om från scratch, men samtidigt så är det för deras eget bästa. Det handlar ju om framtiden, att få en stabil grund för att sedan kunna plugga vidare med de bästa förutsättningarna. Att börja på universitetet med stapplig svenska är nog inte det roligaste. Nu får de verkligen tid och hjälp med att komma in i allt ordentligt.

För mig känns det underbart att tjejerna nu är med på noterna, vilket de inte var förut. Men nu när jag kom hem från Sverige så tog jag ett rejält snack med dem om vår situation, att det är ohållbart att leva utan inkomst och allt det där. Och de förstod, såklart. Efter en hel del snack och efter att jag försäkrat om att det INTE är farligt att som “utländsk” komma till Sverige och börja i skolan, så är de rentav förväntansfulla och tycker det är spännande. Rädslan kom nog lite från att här i Tunisien när man kommer in i skolan som utlänning så kastar de bara in barnet i en vanlig klass utan extra hjälp eller nånting.. Så då ska de alltså lära sig flytande arabiska på några dagar och hänga med i undervisningen direkt.. Yeah, right.

Har förklarat att Sverige är HELT annorlunda när det gäller sånt, att de är vana vid att ta hand om människor från andra länder och hjälpa och anpassa undervisning osv.. Så inget att vara orolig för. Sen hjälper det ju en aning att tjejerna redan kan svenska. Men de är inte vana vid att använda språket med andra än närmaste familjen så de har inte så mycket självförtroende än på den punkten, men det kommer! 🙂

Hur som, det var dagens lilla rapport som skulle bli ett kort inlägg. Varför blir alltid mina korta inlägg till noveller? F’låt. 😉 Nu känns det i alla fall som att vi ÄR PÅVÄG! Även fast det dröjer ett litet tag än. Men ändå. Nu står vi ju officiellt i startgroparna, liksom! 😀 Jag är så proppfull av planer för både plugg (vill ju bli behandlingspedagog eller socionom) och blogg, så dessa månader kommer nog bli fyllda av både förväntan och skräck, haha. Sen ska släktingar här hanteras (vilket inte kommer bli kul för det är inte poppis att vi ens leker med tanken på att flytta) och praktiska saker måste fixas. Förhoppningsvis går tiden fort!

Häng med, vetja! Prenumerera på inlägg och få mail varje söndag med allt det senaste.
Din mailadress är i trygga händer och du kan såklart avbryta prenumerationen precis när du vill.

You may also like

56 kommentarer

  1. Ja, det känns jättebra. 🙂 Vi hade tyvärr varit tvungna att flytta ändå men naturligtvis känns det så mycket bättre när tjejerna är 100% med på noterna. 🙂

  1. Ja de gör ju det! Är nästan mer orolig för mig själv som ska ut och plugga och använda hjärnan igen efter 15 år som hemmafru, haha.

  1. Absolut, annars hade det ju blivit kaos med taskiga nivåer på kunskap osv. Universitet är ju nästa anhalt så det fungerar ju inte om gymnasiet har för låga krav 🙂

   Ja det är jättespännande detta 😀

 1. Så mycket spännande ni har framför er, och så skönt att tjejerna är med på noterna nu. Det kommer gå jättebra för dom att börja använda svenskan utanför familjen. Barn och unga lär sig så otroligt snabbt, och vips kommer dom prata på som om dom aldrig har gjort något annat! 😀

  1. Ja det känns jättekul! Läskigt men roligt. 🙂 Tror också det kommer gå kanoners med språket, faktiskt. 🙂

  1. Ja nu kan vi ju planera och se till så det går så snabbt som möjligt med att komma igång, så det är ju egentligen bara positivt 🙂

 2. Det är så spännande att få ta del av din blogg :). Speciellt nu som lärare när dina döttrar ska in i det svenska skolsystemet (lärarnörd/Svenska som andra språkslärare) . Jag vill gärna se hur dina döttrar som ändå har grunderna i det svenska språket och dessutom studerar så länge kommer jämföra den svenska skolan med den i Tunisien. Jag vet att många upplever den svenska skolan som fri mot utländska, så blir spännande med tonåringsperspektiv 🙂

  1. Så kul att du hänger med! 😀

   Ja det ska bli spännande att se detta, speciellt som de startar som tonåringar. Misstänker att de kommer tycka att svenska skolan är cirka 100 gånger mer avslappnad. Lägre nivå på pluggandet, inget stryk i skolan av lärarna och att man faktiskt kan ha en fritid! Något som är ytterst sällsynt här. Det har jag saknat för dem, stackarna. Vi får försöka att ta igen det nu! 😀

 3. Hoppas det kommer gå bra för dem, lite bättre är det ju att de redan kan svenska, så man inte är helt 0.

  1. Det underlättar nog en hel del. Kommer man med absolut noll i svenska och kanske till och med ett helt annat alfabet som en del gör så är det nog bra mycket jobbigare till en början. För oss blir det nog mer att kämpa med det som känns ovant, men jag tror de kommer klara det galant. 🙂

 4. Så skönt att det ordnar sig och att de är med på noterna. Barn anpassar sig bra och lär sig snabbt 😀

  När jag var 7 år flyttade jag med min mamma till USA och där blev jag bara inkastad i en klass och jag kunde inte ett ord engelska, men jag lärde mig språket flytande på bara några dagar 🙂

  Lycka till! Kram fina du 🙂

 5. Förstår att det känns trist för både er och dem att de inte bara kan “hoppa rakt in” i sin årskull, men tycker ändå att det låter som ett vettigt beslut det ni har kommit fram till. Som du skriver kommer det ju att underlätta otroligt i framtiden med rätt grunder 🙂

  1. Precis! Sen så börjar man skolan ett år tidigare här än i Sverige så även fast de går om så kommer de inte vara lastgamla liksom jämfört med klasskompisarna. 😛
   Och grunderna är ju superviktigt, ifall man vill kunna ha det någorlunda “lätt” när man pluggar vidare så måste ju svenskan sitta ordentligt. Blir nog lättare om man vant sig vid plugg i Sverige också. Helt annat system. 🙂

  1. Tror jag med 😀 Det är ju synd att det inte går att omvandla som sagt men det löser sig nog. 🙂

 6. Åh ska ni flytta tillbaka till Sverige?
  Hur gamla är tjejerna?

  Det blir nog toppen 🙂

  När vi flyttade hit skulle mina tvillingar börja i 6:an, men de fick gå i 6:an ett år till här för att kunna ta det lugnt och fokusera på språket hela första året. Det var inte poppis att behöva gå samma årskurs ett år till. Men det var det värt för de kunde i princip ingen turkiska alls när vi flyttade.

  Nu pratar de flytande 🙂
  Barn är så duktiga när det kommer till språk 🙂

  1. Japp 🙂 De ska börja tvåan nu i gymnasiet så det blir ju att gå om en del. Tyvärr.
   Skönt att det gick så bra för dina barn 🙂 Ungar är verkligen otroliga på det där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.