Kelibia

Hej på dig! Jag försvann visst lite från bloggen men det har faktiskt sina naturliga förklaringar. Vi åkte nämligen iväg på en mycket välbehövlig liten semester. Färden gick mot Kelibia i nordöstra Tunisien där vi bodde i tre nätter och idag på vägen hem besökte vi två platser som var helt nya för mig och så magiska så det finns inte. Zaghouan som är en by/ort i bergen och där jag som är historienörd fick njuta ordentligt av ett sagolikt vackert romerskt tempel. Andra stället heter Takrouna och är en helt otrolig plats man bara måste se. Känns lite som att hamna i en annan tid. Men mer om dessa två i ett senare inlägg, nu tar vi väl lite Kelibia. 🙂

Vi bodde på ett hotell som heter Beit El Houta (översätts till “Fiskens hus”) och ligger precis på plajan. Det var samma ställe vi bodde på sist (och vill du se bilder på hotellet och stranden så kolla mitt inlägg här), barnen ville dit igen för att ägarens hundar blev ju favoriter såklart. Lilla Houita som är en Chihuahua (Houita betyder liten fisk och det är ju passande!) och så hennes ständige trotjänare Tyson, en enorm hund med nåt kamphundsliknande i sig rasmässigt. Djurrikets helan och halvan, kan man säga.

Hur som, det vart poolhäng, strandhäng och myspys för hela slanten. Men vi känner ändå att vi är klara med det där hotellet nu, åker vi till Kelibia någon mer gång så tar vi nåt annat. Det är dyra pengar men standarden är inte så mycket att hänga i julgran. Kul design och så på stället och snäll personal men man vill ju ha lite annat också så som renlighet (!), kunna sitta och fika, liksom ägna mer tid i hotellet än att bara sitta på rummet och det kan man inte här då de inte satsat alls på sittgrupper, bord, fikaförsäljning och så vidare. Synd.

MEN, vi var ute på stan och rände i allafall, åt mat på stranden och satt som vanligt på Kelibias bästa café. Ett ställe som ligger lite avsides framför fiskehamnen men som har delikatesser så som våfflor (rätt svårt att få tag i i Tunisien!), supegod glass, smarriga alkoholfria drinkar, läckert kaffe och så vattenpipa. Det var detta ställe vi hittade förra gången när jag var så ledsen på grund av det som hände med Noussa, jag tjötade sönder gubben om att vi SKALL hitta ett hak med vattenpipa där jag kan sitta och puffa i lugn och ro (sjalbärande kvinna med pipa i munnen är inte så vanligt här) och till sist fann vi “vårt” ställe. Samma med mat, vi har vår fast food restaurang och speciella plats på stranden där vi äter. Underbart!

Vi var även och hälsade på i fortet såklart! Vi var där förra gången också men kidsen ville dit för att ta bilder. Said and done! Hur häftigt är det inte att grunden till detta fort byggdes kring 500 år före Kristus!? Gammalt som gatan. Det finns rester av det bysantiska fortet i mitten, samt Ottomanernas moské och badhus. Klart att man måste ha badhus i sitt fort, liksom.

Det är förresten en lika ojämn blandning av kulturer och influenser i fortet som i resten av Tunisien. Dröser med länder och folk som invaderat efter varandra och byggt vidare på tidigare civilisationers grunder. Sen blir det ju en riktig tårta av byggnader och traditioner.

Kelibia fortet

Kelibia fortet

Fortet i Kelibia

Bysantiska delen där till höger. 

Fortet i Kelibia

Fortet i Kelibia

Jag och min Maximus, hahaha. Tjusigast (och allvarligast) i stan.

Avrundar fotona från fortet med denna vackra, filosofiska avbildning.

Hur som helst så var denna semester alldeles underbar! Man kan gnälla om hotellet men vi visste ju precis vad vi betalade för och vi åkte dit för barnens skull så det var ändå perfekt allting. Ungarna var superglada, vi tog nattdopp i poolen och badade i det kristallklara och stilla havet. Var tillsammans, bara vi fyra. Så det var en 100% perfekt och fulländad semester som vi alla är supernöjda med. Hoppas vi ses igen, Kelibia.

Kelibia Tunisien

Dela vidare :)

2 Svar

 • Vilken fantastisk miljö det ser ut att vara!
  ibland behöver man få komma bort och umgås med de närmsta, lite miljöombyte och tid att andas.
  så så viktigt

  Svara
  • Frugan E

   Ja det är underbart där 🙂

   Så sant att det är viktigt att komma iväg och bara vara, ibland behöver man en paus! 🙂

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.