Så valde jag att spendera sommaren 2018

Kajsons julkalender lucka 4

God morgon! Då var det dags för lucka 4 i Kajsons julkalender här då. “Så valde jag att spendera sommaren 2018”. Det bästa var såklart att vara hos mamma och sen hemma hos oss på vischan med gubben när han skulle jobba i Sverige. Hos mamma trivs man ju alltid som fisken i vattnet och kan vara sig själv, och så var det naturligtvis riktigt härligt att vara på tu man hand med mannen innan jag åkte tillbaka till Tunisien och han stannade kvar för att jobba. Är så stolt över gubben min som lyckades hitta jobb så snabbt och som jobbade och slet 6 dagar i veckan. Allt för att få ihop till våra flygbiljetter, haha.

Det var en riktigt bra sommar, förutom att de var tvungna att avliva mammas hund som blev akut sjuk några dagar efter att jag kommit. Helt plötsligt kunde han inte gå, han hade ont och fick någon svår infektion i kroppen. Man upptäckte en gammal läkt fraktur som ingen har någon aning om hur den kom dit, och att hans tassar var helt sönderslitna inuti vilket tydligen inte ska vara särskilt ovanligt för hans ålder och ras. Men ingen på Strömsholm kunde begripa vart denna infektion kom ifrån. Han fick skyhög feber som blev värre och värre och han låg medvetslös med syrgas i korridoren på sjukan. Veterinären ringde på natten och bokstavligen bönade och bad mamma om att få låta honom somna in, så sjuk var han. Hans hjärta orkade inte och han hade förmodligen inte överlevt natten. Och vi som skulle åka dit dagen efter för att få provsvar och ta hem honom.. Så hemskt. Så det vart en förjäklig chock. Är ändå tacksam för att man var där när det hände, kanske man var nåt stöd ändå för mammsen. Helt otroligt vad tapper hon är, den kvinnan. Även fast vi alla kan gå sönder inombords men genom alla svårigheter hon haft så knatar hon vidare ändå..

Efter det var jag själv med barnen här vilket var både skönt och långtråkigt på samma gång, men mest skönt, haha. Jag var mest hemma men det gjorde inte så mycket. Vi rensade svågerns affär på läsk och chips nästan varje dag och hade det mysigt. Inte illa, det! När gubben kom tillbaka så åkte vi till Kelibia igen för sol och bad. Det vart även en sväng förbi Zaghouan och underbart vackra Takrouna vilket jag är mycket glad över att vi hittade på vägen hem, alltså helt magiskt.

Efter det började vardagslunken igen. Man kan säga att det var efter perioden med jobb i Sverige som maken kände att vi måste verkligen flytta nu. Vi hade tänkt att försöka hålla ut till studenten men nu gav till och med han upp. Så den här sommaren har varit rolig, tragisk, fylld med tårar, skratt och hopp inför framtiden.


Detta är en del i Kajsons julkalender – vill du också vara med så kan du läsa mer här.

You may also like

52 kommentarer

 1. Låter som din sommar innehöll livets tvära kast. Men på det hela taget ändå bra? Så sorligt med din mammas hund. Och var ambitiös din man var under sommaren, i den värmen som var.

 2. Ja alla denna sommaren har ju varit helt otrolig. Vad ledsamt med den lilla hunden dock. Duktig make som fixar och jobbar för familjen <3

 3. men åh vilken fin och härlig sommar du har haft med familjen, nu längtar man ju till nästa sommar när man ser alla dina bilder 🙂

 4. Jag känner mig så dubbel när jag ser alla dina vackra bilder från Tunisien. Jag har varit där en gång (och ja jag borde inte efter så kort vistelse döma, I know), det var 2006 om jag minns rätt. Fantastisk vackert över lag men vid något tillfälle så jag poliser hämta in ett flertal, ytterst ofrivilliga unga mäni en buss, givetvis komplicerades min upplevelse av att jag varken förstod språket eller situationen, men det var relativt brutalt. Sedan träffade jag inte på särskilt mänga trevliga tunisier, kanske bara tre stycken, alla butiksinnehavare tycktes så aggressiva/burdusa till sättet i jämförelse med de som jag tidigare träffat på under mina resor till Egypten.
  Det fick mig att fundera på hur du, som faktiskt bor i Tunisien upplever det och vill även gärna höra vad din man tycker om och vad han inte tycker om med Sverige.
  Jag gillar att försöka se saker ur olika synvinklar så jag vill gärna få ta del av era, om det inte är för personligt så klart?

  1. Ja, jag har också delade åsikter. 😛
   Det år du var här var ju landet fortfarande en brutal diktatur. Det hyllades som demokratiskt av Frankrike & Co då man var extremt hård mot religiösa människor, men det var alltså långt ifrån fritt och demokratiskt. Ingen aning om vad som skedde där och vad du såg, men det är stor polisnärvaro här och man vet att vara rädd för polisen, om man säger så. Det är lite friare nu men fortfarande finns det såklart problem.

   Försäljare här var hemska, det håller jag med om. Det har dock blivit lugnare nu har jag märkt. Nu kan man gå inne på marknaden utan att få glåpord efter sig. 😛 Som turist träffade jag inte heller många som var trevliga, antingen sågs man som raggobjekt eller som en vandrande plånbok. Fruktansvärt kränkande. Det är svårt att få tunisiska väninnor här som utlänning har jag märkt och det har andra svenskor också berättat om. Känns inte så kul. Det finns nån halvtaskig syn på turister och då européer som man stöter på då och då.

   Kort sagt skulle jag kunna skriva en hel bok om mina upplevelser här och hur det var som utlänning att komma in i familjen men det skulle inte bli någon peppig bok direkt. Så det sammanfattar väl det hela. Vilket är trist för landet är så sjukt vackert alltså. Men det är nåt som gör att jag inte passar in. Jag har vänner med positiva upplevelser tvärtom mot mina men skillnaden då är att ingen av dem bor här. 😛

   Mannen min älskar det fyrkantiga, ärliga Sverige och vill gärna bo där. Han gillar det smått förutsägbara, att kunna köra bil som folk, att folk i regel är ärliga, artiga osv. Vet inte om det finns något han inte gillar sådär direkt, inte vad han sagt i alla fall. Personlighetsmässigt passar han in bra i Sverige så lugn och artig som han är 😛

 5. Nej vad tråkigt att läsa om din mammas hund. 🙁 Tokigt att det kom mitt i allt, även om det skulle varit tråkigt oavsett tid såklart. Vilka härliga platser det ser ut som att ni varit på under sommaren. Det är alltid så skönt att hänga där man kan vara sig själv och bara va. 🙂

  1. Det var ändå lite “tur i oturen” kan man väl säga, hoppas att det var lite tröst för mamma ändå att man var där just då.

 6. Vilken bra och härlig sommar. Kul att komma hem till Sverige under sommaren. Tråkigt att din mammas hund blev så sjuk att den var tvungen att avlivas 🙁 alltid tråkigt när de händer

 7. Vad tråkigt med hunden.. Men vad bra att du var där och kunde vara sällskap åt din mamma efter, så himla jobbigt när ett djur går bort.. Sånt får mig att ångra att jag har katt.. För det är för jobbigt att de ska försvinna.
  Så härliga bilder och låter som en väldigt känslofylld sommar på olika plan!

  1. Ja det är hemskt. Vår katt dog ju i en olycka förra året, och man har inte kommit över det, bara vant sig vid sorgen och saknaden. Man förlorar ju en älskad familjemedlem.. 🙁

 8. Det låter som en sommar som var övervägande bra! 🙂 Väldigt tråkigt dock att hunden blev sjuk och fick somna. Sånt är alltid så fruktansvärt svårt. Tur att du fanns där för din mamma! <3

 9. Så himla vackra bilder låter verkligen som en bra sommar med många händelser både roliga och sorgliga. Det är verkligen jobbigt att behöva ta bort en hund men det var nog det bästa beslutet 🙂 Kram

 10. Det låter som en mysig och underbar sommar, bortsett från händelsen med vovven. Stackarn!
  Måste vara härligt att kunna resa till Sverige ibland och få uppleva denna härliga natur vi har här 😉

 11. Men vad sorgligt att läsa om din mammas hund. Det är så ledsamt när djur dör.

  Trots det låter det ändå som att du hade en fin sommar. Jag skulle gärna vilja se fler bilder från er resa.
  Hannas krypin postade nyligen…45 minuterMy Profile

 12. Vilket fint inlägg, låter ändå som en bra sommar! Fin bild på hunden, vad heter den? 🙂
  Vad duktig din man är, hoppas jag kan hitta nån som är minst lika händig 😛

 13. Så kul med en liten flashback, håller verkligen med dig om att man trivs bäst hos mamma! Själv gjorde jag inte speciellt mycket i sommar mer än att umgås med sambon 🙂

 14. Ussch så hemskt det med hunden 🙁 Beklagar. Men annars verkar du ha haft en underbar sommar! Det är viktigt i det negativa! Hoppas allt är bra med dig fina du! Kram

 15. Härlig sommar ni hade! Förstår att det blev jobbigt när din mammas hund somnade in. Då måste det ha känts bra att ni just då var i Sverige nära mamman. Precis som du säger, hos mamma är det som bäst. Men jättefina, härliga bilder.

  1. Ja, det var skönt att vara där just då. Man har ju inte kunnat stötta under svårigheter när man är så långt borta så nu kunde jag i alla fall vara där för en gångs skull.

 16. Låter som en mysig sommar förutom de där med hunden, tråkigt 🙁 <3.
  Tur i oturen kanske att du fanns där för din mamma iaf 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

CommentLuv badge

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.