Enkel bärkaka med jordgubbar

God enkel bärkaka/jordgubbskaka


Hej! Hoppas du har det gött i vårvädret. Jag tänkte lägga in ett härligt litet recept här på en kaka som jag gjort nu i flera år, en stående favorit hos oss. Jag har som mission att få denna glutenfri men ändå lika god, en vacker dag. Får se hur det går! Tills dess så kör vi originalreceptet med vetemjöl.
Jag gör alltid denna med jordgubbar för det är det som finns att få tag i här i bärväg, tyvärr bara under sommaren. Med andra ord blir denna kaka ett måste för mig när jordgubbssäsongen äntligen kommer igång!

You need:

4 dl vetemjöl
150 gram smör, rumstempererat
1 dl socker (minskat från 1.5 dl socker i originalreceptet)
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 tsk bakpulver
5 dl frukt eller bär

Pensla en pajform eller rund form med avtagbar kant, och sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Ha i ägget och vispa lite till. Blanda mjölet med bakpulvret och ha i smeten. Man kan använda en matberedare såklart men det går lika bra för hand. Tycker inte att det svårt att få allt blandat även fast det inte innehåller vätska.

Tryck sedan ut det härliga alltet i formen och häll över dina bär, strö sedan över 2-3 matskedar socker, eller efter smak.

In i ugnen i cirka 40 minuter. Klart!

Lätt att göra, smakar underbart och har hittills aldrig fått något klagomål. ;) Riktigt god kaka. Nu blir det till att ersätta vetemjölet till något annat då för mig som vill undvika gluten, någon som har tips om hur jag kan anpassa receptet?

27 kommentarer

  1. Men så gott det låter en riktig sommar paj ❤️ ska prova på och göra den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör det! Du kommer inte ångra dig ;)

      Radera
  2. du milde va god den ser ut att vara, riktigt gott :D
    inte de lättaste att hålla sig borta från godsaker när man läser här inne haha :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt smarrig är den :) Fördelen är ju att den tar slut rätt snabbt så man hinner inte äta mer än en bit :P

      Radera
  3. Åh så gott! Tack för tips

    SvaraRadera
  4. Åh du gode tid vad det där både lät och såg gott ut. Undra om man kan använda något substitut för sockret? Jag är ju nybliven diabetiker och ska ju egentligen inte äta bakverk men detta ser alldeles för gott ut för att jag ska kunna låta bli🤗🥰🤭

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vågar inte leka kunnig men har läst att björksocker ska vara ett sånt där substitut som inte höjer blodsockret? Annars finns ju andra sötningar i ströform som man kan testa.

      Radera
  5. Åh det här låter ju jättegott :D. Det skulle man ju kunna göra enkelt :). Gillar också att den känns nyttig :D.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Man intalar sig att den är nyttig med alla bär.. :P

      Radera
  6. Det låter som en underbart god kaka. Tack för tipset. :-)

    SvaraRadera
  7. Åhh så god den såg ut 😍 älskar jordgubbar!

    SvaraRadera
  8. Tack för recptet Det ser så gott ut . mumma
    alltid skoj me nya recept även i fall detta lite liknar en jag gör o jordgubbar huuur gott är det inte=) kram på dej

    SvaraRadera
  9. Men wow! Jag har faktiskt aldrig tänkt tanken att ha jordgubbar i en paj eller kaka. Känns som att man har det i smoothies eller på andra desserter eller tårtor bara. Men det här måste jag testa, redan nästa vecka! 😍

    SvaraRadera
  10. Känner att jag har missat något, hur har det gårt med flytten?
    Så lustigt att jag snubblade över din länk idag, jag har funderat på hur det har gått för er sista tiden och tänkte att jag skulle googla för att hitta länken tillbaka hit❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi håller på för fullt! :) Katternas papper är så gott som klara och vi har resväskorna redo :) Det är ju ett tag kvar men det finns ju en hel del att komma ihåg så vi packar och fixar vartefter så vi förhoppningsvis slipper få panik sen :P

      Radera
  11. Så god din kaka ser ut att vara. Jag tänker på sommar när jag såg den. jordgubbar är ju bara så gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är underbart! Har testat denna med svarta vinbär också, det var inte heller helt fel :)

      Radera
  12. Det är riktigt gott med paj :) Sist min mamma var här på besök så bakade jag blåbärspaj, riktigt mums blev den!!

    SvaraRadera
  13. Men gudars vad gott med bärpaj. Tänk att vi snart kan plocka jordgubbarna i trädgården och njuta. Så kul att se dig igen. Nu har jag många sidor att ta igen. kram

    SvaraRadera
  14. Pärla Karlsson28 april 2019 09:01

    Åh jag älskar ju att baka och denna ser super god ut! Tack för tipset.

    SvaraRadera
  15. Ser ju urgo ut. Mandel/kokosmjöl kanske?! Den måste jah prova i varje fall 👍

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det kan nog funka. Mandel tror jag nog på att det skulle bli bra. Och så ersätta sockret med något nyttigare alternativ. Kanske inte blir 100% detsamma men det går nog an det med :)

      Radera
  16. Låter riktigt gott det där. Men hur funkar det att vispa margarinet när det är rumstempererat? Har testat en gång, men det blev bara en massa med klumpar av margarinet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror nog på hur varmt man har det :) Det ska vara mjukt så man kan vispa, men ändå inte smält. Sen tar jag alltid riktigt smör och inte margarin, tycker det blir godare :)

      Radera
  17. Men det ser jättegott ut , tack för receptet 👌🏻

    SvaraRadera
  18. Ohh den såg ju verkligen supergod ut, mums

    SvaraRadera