Notre Dame har brunnit

Notre Dame

Ingen har väl missat nyheten, antar jag? Jag är inget Paris-freak (även om jag gillar Paris och gärna åker dit igen och igen) men det här var ju himla sorgligt! Vi är ju många som har minnen från denna vackra kyrka. Det hemskaste av allt är all historia som brunnit upp. 800+ år av historia.

Det känns lite som när man målade över de medeltida väggmålningarna i vår kyrka i Upplands Väsby, även om detta såklart är på en mycket större skala. Kändes som helgerån, dessa vackra målningar i original som några stackare måste ha kämpat med hur länge som helst där nånstans på 1100-talet. Sen kommer vi moderna människor på den briljanta idén att måla över hela alltet med vit färg. Aj i hjärtat.

Jag hoppas att detta var en olyckshändelse (trots att det förra månaden också började brinna i en annan historisk kyrka i Paris, förhoppningsvis bara ett sammanträffande) och att de kan bygga upp Notre Dame igen. Så mycket har gått förlorat men förhoppningsvis finns det mycket kvar att rädda, ändå.

Bildkälla

6 kommentarer

 1. Så fruktansvärt sorgligt. Jag har aldrig varit där men händelsen har verkligen berört mig ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var aj rakt in i hjärtat, detta :(

   Radera
 2. Jag blev faktiskt riktigt ledsen imorse när jag gick in för att läsa nyheterna och såg att det brinner. Jag var där för två år sedan och det var/är en riktigt mäktig byggnad! Så sorgligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var otroligt vackert. Riktigt tragiskt.

   Radera
 3. Ja fy nog reagerade man när man läste detta. Tänker på att det förhoppningsvis är något elfel (inte läst något nytt kring händelsen, så kan ha missat något). Historia och gamla objekt kan ju aldrig till fullo byggas upp igen :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har fortfarande heller inte hört annat än att det skulle varit en olycka. Nej helt återställt till hundra blir det nog inte, även om de viktigaste artefakterna klarat sig vad jag läst.

   Radera