Men vad hände här då?


Hej på dig! Var det verkligen tio dagar sedan jag bloggade sist? Tiden går ju verkligen så snabbt när man har mycket att göra.. här händer det saker hela tiden en och det är verkligen en stor omställning för mig. Man får liksom lite hybris eller vad man ska säga. Jag somnar som en sten på kvällen när jag vaknar alldeles för tidigt på morgnarna, typ vid fem. Jag tänkte att det kanske var för att det är så ljust, men det spelar liksom ingen roll hur mörkt jag har det i rummet när jag ska sova. Kanske är det för att det händer så mycket och jag har så mycket att tänka på att jag liksom inte får ro riktigt.

Men jag klagar såklart inte utan det här känns bara positivt och spännande. Det gäller bara att vänja sig vid allt det nya.

Vi var i alla fall till tjejernas skola för att prata med studievägledarna där och det känns väldigt positivt! Skolan är jättefin och tjejerna tycker att det känns väldigt bra. Nu ska betygen översättas av skolan för att man ska se vad de har pluggat i Tunisien, och sen ska de bestämma vilken väg som är bäst att gå för tjejerna men de har sagt att de är inställda på att gå naturvetenskapliga programmet så det är det vi satsar på just nu nu. Självklart är allt bara preliminärt just nu, man måste ju ta allting som det kommer och vi får se vilket program och så vidare som de hamnar i tillslut.

Det jobbiga är att jag är orolig för att de ska hamna fel, att de ska få det för enkelt eller för svårt, typ att de ska plugga om massor fast de kanske inte behöver det eller att de ska hamna för högt upp i nivå och känna att de inte klarar av det. Samtidigt så vet jag att det logiska är ju att studievägledare och skola försöker se till att varje elev har en utbildning som passar just till henne eller honom så jag antar att det kommer att utvärderas efter ett tag så att de inte behöver göra om sådant som redan kan och har bra betyg i. Samtidigt så är det ju inte bara betygen i ämnena som är viktiga, utan även allt runt omkring. Skolsystemet är så annorlunda här, precis som mentaliteten för eleverna. Detta med eget ansvar för plugget finns i princip inte i Tunisien, utan det är föräldrarna som drar i alla trådar. Med andra ord behöver eleverna i princip inte tänka själva utan bara memorerar läroböcker och ser till att skriva bra provresultat. Nu kommer det bli massor med ansvar, grupparbeten och helt andra krav. Enklare på vissa sätt, men väldigt mycket svårare på många andra sätt. Det var något jag inte tänkte på från början men nu förstår jag hur pass annorlunda det är och vilka utmaningar tjejerna står inför. Det klarar de säkert, men det kommer nog bli rätt svårt i början.

Hur som helst.

I övrigt så har vi fått igång internet, tack och lov, och jag har äntligen fått en ny mobil så jag har uppgraderat mig från min trofasta kära lilla iphone 4S till en Motorola. Äntligen kan jag ladda ner appar som folk och blogga via mobilen eftersom vi inte har någon dator ännu. Kul nog så fick vi en surfplatta med vårat internet så det hjälper ju också såklart!
Annars så jobbar gubben och jag sitter och pluggar svenska med barnen om dagarna. Jag ska boka tid med komvux i början på augusti så vi får se vad som händer där. Förhoppningsvis kommer jag att kunna börja plugga i höst.
Tyvärr har jag skjutit upp det här med att gå till läkaren så jag har inte kommit iväg dit ännu. Men snart så!

Så det var en liten kort eller väldigt lång sammanfattning av vad som händer här hos oss just nu. Jag ska försöka blogga oftare nu när vi landat lite mer, jag saknar att skriva av mig här och att läsa andras bloggar. Men nu finns det mer tid och ro, så dags att komma tillbaka, tycker jag!

4 kommentarer

 1. Det är uppenbart att det är mycket som förekommer i ditt liv :). Det är ju inte alltid så enkelt det där med skolan och hur olika den är här mot andra delar av världen. Som lärare som jobbar under alla år i skolor där eleverna kommer från världens alla platser är det ofta tydligt. Föräldrarna har en bild av skolan och den krockar ofta med den svenska. Fast så är det ju även med "svenska" föräldrar då skolan skiljer sig ganska markant från när man själv gick i skolan, nästa år är det 20 år sedan jag gick ur grundskolan. Inte jättelång tid men mycket har förändrats ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kommer nog att få en och annan "kulturkrock" tror jag :)

   Radera
 2. Kul att läsa att det verkar rulla på bra för er! Tycker ni har hunnit med en hel del redan. Allt är nytt i början och det tar sin tid. Åkte förbi erat gamla hem tidigare idag när vi skulle ta oss ett dopp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, så du är därnere nu på semester? Kul! Ja nu står lägenheten (förhoppningsvis) tom där, haha. Hoppas att ni har det trevligt med plajan och allt :)

   Radera