Filmlycka!

Äntligen såg jag Alien: Covenant! Den var då alltså del 2 efter Prometheus, så den utspelar sig 10 år efter Prometheus och fortfarande mycket tidigare än resten av Alien-filmerna.
I filmen träffar vi David igen, och Walter, som även han är, tja, en robot av samma sort som David. Båda spelas såklart av (den ypperligt fantastiske) Michael Fassbender.


Den här filmen var 2 timmar lång, och jag blev lite sådär besviken på att monstrena (ända tills slutspurten, vill säga) inte såg sådär riktigt "alien" ut, som under Ripley's tid. Men det är inte så konstigt egentligen då filmen inte har kopplat ihop till dessa ännu utan som sagt är en fortsättning på Prometheus. Och tro min lycka när jag läste att det kommer flera delar innan de återkopplar handlingen till Alien-filmerna! Jag ÄLSKAR Alien, likaså blev jag impad av Prometheus, så att det inte är slut här får mig att känna mig som en liten unge på julafton.

Jag är barnsligt förtjust i skräckisar, och extra härliga är de om de utspelar sig antingen i rymden, i djuphavsmiljö eller på någon forskningsstation på antarktis. Sci-fi med skräck? WIN! Vet inte vad jag blir så fascinerad av, monstrena eller det klaustrofobiska? Kanske en kombination av båda. Det spelar egentligen ingen roll om det är nya filmer eller gamla, även de som är lite B från 80-talet (med dagens mått mätt) är oftast väldigt bra ändå. På den tiden var det ju mer "hands on" med effekterna också så det såg inte så rent och snyggt ut som det gör nu. Det kanske bidrar till charmen..

Givetvis tänkte jag lista några favoriter här, inte en lång lista tyvärr men så är inte utbudet direkt oändligt heller. Jag gör en skräcklista framöver men här kör vi sci-fi!

Utan inbördes ordning då:

1. Alien-filmerna såklart. Se varenda en, i tur och ordning. Ettans trailer finns här. Svårt att tro ändå att den här filmen gjordes 1979! Plus att vi här får se att badass kvinnor som har huvudrollen och räddar både skraja män och hela världar inte är något nytt. Nu såg jag ju också i trailern att skeppet från Prometheus är med! Mind=blown. Nu måste jag se om den bara för det. Det hamnar på dagens to do-list.

2. Prometheus och sedan Alien: Covenant som är föregångare till Alien. Man ska allltså hålla i åtanke när man ser dem att de utspelar sin innan Alien och att man ser monstrenas skapelse och utveckling, så att säga, upp till Alien-filmerna med Ripley.

3. The Thing (1982). Här bjuds vi på utomordentligt äckligt monster som attackerar forskare på Antarktis. Jag gillar både originalet och den nyare men originalet är nog strået vassare, tror jag. Plus att vi där har en ung Kurt Russel i huvudrollen och det är bra, det. Because reasons. Trailer till The Thing från 2011 finns här.

4. Leviathan (1989). Här har vi monster som attackerar människor som är fast djupt nere på havets botten.

5. Deep Star Six (1989). Ungefär som filmen ovan, kan man säga. Kanske lite mindre rå. Bra ändå!

6. Screamers (1995). Tillbaka till rymden, eller ja, en annan planet i alla fall. Den här gången mer mekaniska monster, men inte mindre läskiga för det. Finns även en tvåa för den som fått mersmak.

7. Life (2017). Rymden, monster, fantastiskt sjukt bra specialeffekter. Ryan Reynolds och Jake Gyllenhaal (ok, de andra skådisarna är också bra). SJUKT spännande och man sitter på nålar hela tiden. Till sista sekund.

8. The last days on Mars (2013). Liv Schneider & co är och samlar prover på Mars, men givetvis går det käpprakt åt pipan.

9. Europa Report (2013). Här följer man allt via kameror ombort på en rymdfarkost påväg till en av Jupiters månar. Lite obehagligt realistiskt faktiskt.

10. Event Horizon (1997): Ett sedan 7 år försvunnet rymdskepp dyker upp igen från ingenstans, men naturligtvis är inget så lugnt och stilla som det först ser ut att vara..

11. Cargo (2009). Även här är vi i rymden, där en tjej tagit anställning på en fraktfarkost. Men nåt stämmer inte med frakten...


__________________________________________________Jag kommer säkert att fylla på den här listan allterftersom jag hittar fler guldkorn, men dessa är de jag upptäckt och fallit för. Vissa har jag sett flera gången bara för att de är så grymma. Tror det börjar bli dags för lite repriser igen..! :)

Har du några skräckfavoriter att dela med dig av?

2 kommentarer

  1. Så många bra tips och det var längesedan jag såg på en skräckfilm! :-D Kramis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid bra tajming för att se en skräckis! :) Kram

      Radera