Tar ett steg tillbaka från viktnedgången

Inlägget innehåller annonslänk

God morgon ! Nu tar vi oss an det här med vikten och hälsan från ett nytt perspektiv. Ibland har man flyt och får ett sånt där uppvaknande, när man bara helt plötsligt ser något som faktiskt funnits där framför näsan på en hela tiden.

Jag fick ett mail från One by One Nutrition igår (mer om dem lite senare i inlägget, hang on) som gick rakt in i hjärtat, faktiskt. Det handlade om hetsätande. Jag har aldrig sett mig som en som hetsäter, men som coachen beskrev det hela så sade det liksom bara PING! när tioöringen trillade ner. Jag hetsäter, så är det bara. Och en anledning till att jag aldrig kommit ifrån detta är att jag försöker hela tiden bota det med kalorirestriktion för att gå ner i vikt, vilket alltid slutar i att jag får panik och börjar äta allt i sikte. Snacka om ond cirkel!

Så nu är uppdraget att glömma allt vad viktnedgång heter för tillfället och fokusera på att lära mig att jag faktiskt får äta, och att äta 5-6 regelbundna måltider per dag. That is it. Varken mer eller mindre. Efter en helande period av ordentligt ätande, och tid att lära hjärnan att det inte väntar en svältkur runt hörnet så "bäst att passa på och svulla", så kan man gå tillbaka och tänka på (långsam, skonsam) viktnedgång. Men som sagt, man ska ta det lugnt och få tillbaka hunger- och mättnadskänslorna någorlunda igen. Vänja sig vid riktig mat.

Jag ska ta den här chansen nu. Nu förstår jag bättre vad som är knas med min relation till mat, och att jag måste sluta med detta fram- och tillbaka mellan svull och bantning, för det ena ger det andra och jag förstör min hälsa. Jag vill ju må bra!

Nu till One by One Nutrition. Det är alltså ett coachingföretag startat av bästaste Georgie Fear (dietist, inget hokuspokus) och hennes man. De har skrivit denna boken om deras system Lean Habits (adlink), det handlar om viktnedgång men hur man lär sig bra vanor för att gå ner. Inget räkna, väga och mäta, och ingen förbjuden mat.Till detta har de startat en gratis (!) onlinekurs baserat på systemet som man kan följa själv. Där finns lektioner i form av videos och korta texter. Man ska alltså först och främst fokusera på de 4 grundvanorna, och sen finns det fler man kan köra om man vill. Saken är den, att ju långsammare desto bättre, typ. Inget hetsbantande, för det här är ingen diet.
Många har lärt sig att äta ordentligt med det här systemet och har fått hjälp med överätande/hetsätande. Lärt sig att lita på sig själva när det gäller mat, och det är guld värt för någon som jag. Jag vet att det finns många, många fler därute som lider av det här.

Georgie har även en FB-grupp där man kan gå med (man behöver absolut inte köpa boken även om jag skulle rekommendera det) och deras företag har också en FB-grupp och där kan man få tillgång till kursen.

Nu kan det ju bara gå framåt, eller hur? :)

Inga kommentarer