Vad hände med gyllene regeln?

Minns ni gyllene regeln? Jag kommer ihåg att det talades om den ofta, i skolan och på vårt fritids. Behandla andra så som du själv vill bli behandlad. Så rakt, rätt och enkelt. Tills det kommer till internet, då. I detta sammanhang internet och den anonymitet det ger när man vill göra andra till objekt.

Jag reagerade här sist nu på att en kille lade ut en bild på sig själv och genast kom en slemmig kommentar från en tjej om att han är en "läckerbit" och så vidare om hans kropp och utseende. Hur skulle det tolkats i det forumet om det varit omvänt? Det hade med rätta blivit ett jäkla liv och det brukar det tack och lov bli när tjejer får sådana kommentarer där. Men nu? Tystnad.

Jag förstår att det här med äckliga kommentarer riktade mot kvinnor tillhör ett helt system av förtryck som inte stannar vid kommentarer, men om man tar det tillbaka till den gyllene regeln då; varför reducera andra till objekt (oavsett kön)? Kanske är man van vid det själv och reagerar inte över att göra detsamma mot andra, men jag tycker inte att det känns okej bara för att det kommer från en kvinna och riktas mot en man. Det är inte roligt, charmigt eller klämkäckt. Det är bara otrevligt och beroende på hur personen uppfattar det, kanske rentav kränkande.

Så trots att vi lever i ett patriarkat och att det som sagt inte bara handlar om "harmlösa" kommentarer när man som kvinna får sådant äckel slängt i ansiktet, så kan man ändå vara lite mer classy tycker jag och låta bli att slänga runt med samma kommentarer till andra. De blir inte mer trevliga bara för att de riktas mot män.

Vad tycker ni? Är man lättkränkt som reagerar på det här? Är det okej med sånt här beteende?

2 kommentarer

  1. Jag håller verkligen med dig. Jag vill inte bli behandlad som ett objekt. Jag är människa jag också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man tycker ju att det vore basic vett och etikett..

      Radera