Enkla saker din blogg behöverHejsan! Ooooh jag är totalt hypad att få flytta väck min blogg till Wordpress och FRIHETEN, men under tiden det är på G (jag är ju kontrollfreak som sagt så jag måste typ bli bästis med supporten på webbhotellet först innan jag vågar, haha. Stackars dom, btw.) så tänkte jag knåpa ihop lite mer bloggrelaterade inlägg, bland annat lägga till fler snygga gratisteman jag hittat till det här inlägget.

Idag blir det då en liten lista på grejer som jag känner att jag som läsare gärna vill se när jag ploppar in på en blogg. Sådant som hjälper mig att hitta runt och att känna mig välkommen, liksom.

OBS! Detta är icke menat som någon pekpinne från nåt proffs, för vi har alla olika stilar och smak. Nope, jag är bara en helt vanlig läsare, och alla får såklart ha sina bloggar precis som de vill och som de mår bra utav. You do you!

1) Typsnitt man kan läsa.

Det här är väl det som är viktigast för mig. Jag som har nedsatt syn sticker direkt om texten är för liten eller tunn. Tänk supertunna typsnittet Roboto. Funkar inte som brödtext enligt mig, ändå har så många bloggar det.

2) En väl genomtänkt "Om mig"-sida.

Inte alla plattformar tillåter sidor, men då kan man ha ett inlägg där man presenterar sig själv. På exempelvis Blogg.se kan man skapa en ny blogg med till exempel adressen "www.minblogg.se/om" där man kan ha en design som matchar ens egen och där bara ha en enda snygg sida med presentation. Om man så vill. :)
Tänk på att efter framsidan på bloggen så är ens presentation oftast den mest besökta sidan så det lönar sig att lägga ner energi på den. Influencers of Sweden har en kanonbra artikel om hur man skriver en "om mig"-sida.

(Och ja, min om mig-sida finns inte mer för jag flyttar snart och ska i samband med det bygga om allt, design, info och hela rubbet så det förhoppningsvis blir något mycket, mycket bättre.)

3) Kontaktinfo.

Tänk om man som läsare eller någon från ett företag hemskt gärna vill komma i kontakt med dig och så är det tvärstopp? No can do. Kontaktinfo måste finnas lättillgängligt.

4) Sociala medier

Oavsett vart man kan följa dig, ploppa in en ikon och gärna också en widget! Instagram & FB-sida, fansen måste ju veta vart de ska ta vägen för att följa dig, liksom. Jag är stort fan av just instagramwidgets, kolla in snapwidget.com eller om du har Wordpress så finns det ju flertalet plugins att välja mellan.

5) Sökruta & arkiv

Yes boss, att kunna söka runt i bloggen och leta efter fabulous inlägg från förr är viktigt. Rätt logiskt egentligen.

6) Synliga och välsorterade kategorier

Jag får lite panik när jag hamnar på en sjysst blogg och det i sidospalten finns en meterlång lista på 37 olika kategorier. Eller ännu värre, ett kategorimoln (åter igen här, kan vara svårt för människor med nedsatt syn).
Kör du eget på Wordpress kan ju ett par breda kategorier och sen mer detaljerade taggar, vara en bra idé. Jag diggar att ha kategorierna i toppmenyn, men det är ju en smaksak. Inte alla teman har ju en sådan, men att sortera och planera sina kategorier kan man ju alltid göra.

Som sagt, you do you, men här var i alla fall några basic grejer som faktiskt verkar vara rätt vanliga att missa. 
Happy blogging!

2 kommentarer

  1. Jättebra tips :) Jag försöker få en ny design nu för jag är så trött på den jag har och när den är klar ska det bli mer struktur i bloggen igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ny design brukar ju piffa till, både med struktur & motivation :D I know I need it.. :P

      Radera