Att blogga med WordPress på eget webbhotell - hur kommer man igång?Hej på dig! Jag bara hoppar rakt in i ämnet nu, detta med att blogga på eget webbhotell med WordPress - hur 17 kommer man igång och vad behöver man tänka på?
Jag skrev ju häromdagen om mina erfarenheter kring flytten till eget från Blogspot och fick frågan om jag inte kunde skriva mer om hur eftersom det verkar krångligt. Jag håller med, jag var också rätt avskräckt ett bra tag för jag tyckte det verkade knöligt och svårt, kanske rentav riskabelt liksom att försöka flytta över en hel blogg. Men, det var faktiskt varken svårt eller särskilt läskigt, och nu tänkte jag skriva om stegen jag tog samt skillnaden mellan att blogga hos egen Wordpress och Wordpress.com som ju är deras gratisportal.

Steg 1: Välj webbhotell

Jag börjar med att säga att jag har absolut ingen koll på sånt här alls. Jag gick efter rekommendationer från andra bloggare samt betyg och reviews jag hittade på internet och valde Misshosting.se. En annan (stor) anledning är att de är otroligt billiga första året - bara 150 kr för hosting och flytt av domännamn. Så det kändes som rätt sjysst deal för att kunna testa om detta är något för mig. Här finns en hemsida med en lista på olika webbhotell så bara att kolla och jämföra vilket som verkar passa dig bäst.

Steg 2: Beställa paket och domännamn

När du hittat det paket som passar dig (jag tog basic hos MissHosting) så är det dags att beställa. Här måste man också komma på ett domännamn. Jag hade redan ett, men det låg hos Binero. Jag har aldrig haft bekymmer med dem men nu skickade de nyligen mail om att priserna skulle gå upp och jag var inte intresserad av webbhotell hos dem alls så jag skulle alltså flytta över mitt domännamn (frugan-e.se) till MissHosting samtidigt som jag startade upp webbhotellet. Det låter krångligare än vad det är, men det handlar alltså om att:

 1. Klicka i när du beställer webbhotell att du redan har ett domännamn som du vill flytta dit
 2. Logga in på kontrollpanelen där du har adressen (i mitt fall var det Binero) och hämta en så kallad EPP-nyckel (en kod för ditt domännamn som finns där i kontrollpanelen)
 3. Fylla i denna kod i en ruta hos ditt nya webbhotell. Detta såklart efter att du betalat för ditt webbhotell och fått inloggningen till det. Det smidiga här var att jag behövde liksom inte leta efter vart jag skulle fylla i denna kod, utan fick ett mail som tog mig direkt dit. Inga problem alls, med andra ord.
 4. Sen skulle man peka om domänen som då innan var pekad mot Google då jag hade Blogspot som bloggportal. Det var då 4 textrader där jag skulle ändra lite text. All info fanns klart och tydligt där, bara att fylla i och klicka på spara. Det var allt.

Sen är domännamnet flyttat. Lätt som en plätt egentligen. :)
Beställer du domän samtidigt som du beställer ditt hostingpaket så slipper du ju det där ovan. Då finns allt redan på samma ställe och det är bara att köra igång.

Steg 3: Gå in på din kontrollpanel och installera WordPress

Såhär gick det till med MissHosting; jag betalade räkningen, fick mina inloggningsuppgifter skickade till mig och kunde logga in på kontrollpanelen. Där fanns det klart som korvspad olika applikationer man kunde välja mellan att installera beroende på om man ville ha en vanlig hemsida, ett forum, en WordPressblogg eller kanske en onlinebutik. Då klickar man helt enkelt på ikonen för WordPress, sedan tas man till en sida där man får fylla i bloggens namn och önskade inloggningsuppgifter, sen installeras WP på ens webbhotell snabbt och enkelt. Värre än så är det inte. Efter det kan du logga in på din nya blogg!
Nu behöver man inte sin kontrollpanel på sitt webbhotell alls för att blogga utan man loggar helt enkelt rakt in i bloggverktyget och kör allt därifrån. Man behöver alltså inte tänka på sin hosting alls men såklart sparar man sina uppgifter och så ifall det skulle bli något problem. Men i övrigt så kör man som på vilken bloggportal som helst. Inget konstigt alls med andra ord.

Steg 4: Flytta över dina inlägg

Det här kan kanske skilja sig åt beroende på vart man bloggat innan. Jag körde ju på Blogspot och då hittade jag en plugin (tillägg) till WP som importerar inlägg just därifrån. Så det gick supersmidigt. Kort beskrivet så är det alltså att man "packar ihop" sin bloggs innehåll i en XML-fil, som man sedan laddar upp inne på sin WordPress då med hjälp av denna plugin som man installerat. Jag tänkte skriva mer om plugins/tillägg i ett annat inlägg men det är verkligen så enkelt att ett barn skulle klara det. Lovar.

Steg 5: Välj design och kör igång!

WordPress har massor med gratisteman att välja mellan och det kommer nya nästan varje dag. Plus att det finns en hel del gratis att ladda ner utifrån också. Men, vill man ha extra kvalitét och vara unik så kanske ett premiumtema är något för dig? Kolla på Themeforest, där finns massor i olika prisklasser.

Skillnaden mellan att blogga gratis hos Wordpress.com och Wordpress med webbhotell

Jag ser att många blandar ihop detta. Wordpress.com är alltså en gratis bloggportal där man kan välja att uppgradera sitt medlemsskap om man så önskar, precis som man kan göra på t ex Nouw eller Blogg.se. Det är dyrt, sist jag kollade så var det dyrare än att skaffa webbhotell. Och det är inte värt det för fem öre. Varför?

 • Du får inte använda reklamlänkar. Alls. Inga affiliate links eller reklambanners tillåts.
 • Ingen javascript.
 • Man måste betala olika (rätt dyra) summor för allt om man vill uppgradera.
 • Man är fast med deras teman och kan inte ändra i koderna.
 • Premiumteman där är rätt hutlöst dyra.
 • Ingen email.
 • De har skrivet i sitt avtalsvillkor att de har rätt att stänga ner ens blogg när som helst, utan anledning. (Mardröm!)

Läs mer här om detta och varför man inte borde blogga med gratisblogg (eller uppgradera hos dem) hos WordPress.com om man tar sitt bloggande seriöst.
Så det var väl allt för idag tror jag, jag tror att jag fick med allt jag ville få med. Men om jag missade något eller om något är oklart så hojta bara till! Jag svarar gärna på frågor. :) Slutligen så vill jag säga att det är verkligen enklare och smidigare än det verkar att flytta över sin blogg, även om det är till synes många steg. Klarar jag detta, så klarar du det också. ;)

Inga kommentarer