Steg 1 för en gladare mageHej! Haft en fin påskhelg, hoppas jag? Idag blåser det som tusan här hos oss, vågorna är redigt ogästvänliga och det är disigt som 17. Vädret känns lite förvirrat, det kan liksom inte bestämma sig för om det ska vara vinter eller sommar. Varmt, men ändå inte. Skumt.

Hur som haver. Nu är jag inne på dag 3 utan att dricka mjölk. Om jag skulle förklara min relation till mjölk så är det lite så att jag är mjölkoman. Jag dricker minst en liter om dagen själv. Mitt kaffe består av en mugg med mjölk + 1 kaffesked snabbkaffe + 1-2 kaffeskedar socker. Jag dricker minst 3 sådana om dagen. Så det blir väldigt mycket mjölk, socker och kalorier bara för dricka.


En suddig liten vårselfie i morgondiset :)

Eftersom jag har gastrit (inflammation i magsäcken) och helicobacter pylori så finns det lite riktlinjer jag borde följa vad gäller kost. Bland annat ska alla mejerier, gluten och allt tillsatt socker bort. Inte för att man är allergisk, utan för att låta magen vila från sådant som är lite mer svårsmält och inflammationsdrivande.

Min kost består i princip bara av sådant.

Så. Första dagen utan ens ett uns av mejerier mådde jag prima! Tegelstenskänslan under revbenen var borta, jag hade inga sura uppstötningar (inte förrän jag drack ett fruktte på kvällen) och jag kände mig pigg och magen var inte svullen. Jag har verkligen saknat att känna mig pigg, alltså. Jag har gått runt i ett töcken nu i flera månader med noll energi och smärtor i mage och kropp. Så en dags energi var guld värd!

Igår glömde jag av mig och åt choklad. En stund efter det var "tegelstenen" tillbaka och jag var gasig som tusan. Fick en släng av ledvärk i ena handen också. Sen åt jag pizza på kvällen, bara en slice. Vad var det i den degen då? Mjölk. Magen kändes skit. Så det var väl en sjysst läxa ändå, att få känna skillnaden så tydligt.

Nu vet jag att uteslutandet av vissa livsmedel faktiskt hjälper. Jag ska ha väck mejerier och gluten också, som sagt så är jag inte allergisk men om magen är lugnare så är det värt det. Processad mat känns inte heller bra för magen. Jag åt några små kakor igår och det var som om jag svalt en basketboll som fastnat under revbenen. Så vidrig känsla.

Jag vet inte varför jag fortsätter att äta sådant när jag tydligen skulle må bättre utan, på alla sätt och vis. Men det är väl det där med att det är en tröst och att jag har svårt att tro på och acceptera att min tröst inte är bra för mig. Men det har varit nyttigt att se och jämföra nu dessa dagar hur pass mycket maten man äter påverkar hur man mår.

Nu gäller det att fortsätta på det rätta spåret. Jag vet att jag kan, och att det egentligen handlar om att sätta mig och mitt välmående först, istället för mitt beroende. Rent logiskt sett så får man ju inte ett sämre liv av att äta nyttigare mat. Det är ju vansinne. Det gäller bara att försöka ta sig igenom den första, ovana tiden, att inte glömma av sig (som jag gjorde med chokladen och pizzan) och att komma ihåg att jag gör det för mitt eget bästa. :)

4 kommentarer

 1. Jag kan relatera till ditt inlägg. Jag har mycket problem med min mage. I flera år har jag vetat om att jag inte kan äta gluten eller laktos. Nu kan jag egentligen också lägga till ägg men jag kan inte slita mig från mina ketopannkakor. Förstår precis det där att trots smärta och så vidare ändå äta det man blir sugen på. Du får ge dig själv tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. O ja, det är svårt! Nu har jag precis börjat men det är svårt ändå för jag får lite bantningsvibbar och det gillar jag inte alls. :/ Men nu har jag varit utan mjölk en vecka, nästa tar jag bort alla mejerier och sen får gluten ryka, lol.

   Radera
 2. Jag dricker bara mjölk när jag dricker Pucko :) Så tråkigt att du mår dåligt av vissa saker :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite trist. Men en Pucko hade jag nog druckit ändå :P

   Radera