Så har man äntligen varit hos läkaren


Hej på dig! Sitter du också och smälter i hettan? Jag postade på FB igår att "det är ju tur att man flyttade ifrån värmen i Tunisien!" Men jag klagar inte. Vacker svensk sommar med grönska och klarblå himmel är det väl inte mycket som knäcker. Däremot så bor vi ju i ett trähus med fönster åt alla väderstreck så nog får vi känna av hettan! Känner mig som en rökt lax här om dagarna. Idag tog jag en tidig morgonpromenad bara för att komma ut och få lite luft, medan det fortfarande finns..

Hur som haver, jag ringde till VC:n här i byn igår för att be om jourtid. Sköterskan jag snackade med för någon vecka sedan sa att det inte finns några ordinarie läkartider förrän långt som 17 in i augusti men hon tyckte att det var lite väl länge att vänta för mig med mina besvär så hon rekommenderade mig att ringa på morgonen den dag jag kunde komma in, och testa och se ifall det fanns någon jourtid ledig. Så jag ringde igår och hade verkligen flyt för det var bara att komma in ett par timmar senare.

Jag hade en lista (!) med mig på alla besvär för jag vet att jag hade glömt hälften annars. Han lyssnade så tålmodigt, så. Även fast han såg ut lite som ett frågetecken med det mesta så tog han det på allvar iallafall och beställde en hel uppsjö med prover. Nu ska lever och njurar kollas också, vilket den tunisiske skruttläkaren/girigbuken skulle ha gjort från start. Men som sagt så blev det gastroskopi direkt, och det är såklart för att det är det han tjänar pengar på. Han får inga stålar av att skicka mig till ett labb för prover. Läkaren här på VC gjorde en rätt äcklad/chockad min där när jag berättade att det var direkt till operationssalen utan minsta lilla blodprov. Så ja, lite skillad på hur vården går till. Men jag är ändå tacksam för att jag gjorde gastroskopin för då kunde mycket annat uteslutas på en gång.

Sen lyssnade han noga på mina lungor då jag berättade att det "knastrar" eller bubblar ibland i midjan på höger sida när jag andas in djupt, men det lät så bra så. Förmodligen är det något med kaggen och svullnad/gas som sitter fast. Men det går ju inte att veta såhär på rak arm men då jag var orolig för att det var något med lungorna så kändes det ändå skönt att allt lät normalt. Blodtrycket är fortsatt lite högt men inte så pass att det är dags för mediciner. Men jag måste hålla koll på det. Dubbelslagen/"hoppande" slagen som hjärtat pysslar med hörde han också men han tyckte tydligen inte att det lät som något farligt. Han sa att många har det och vissa känner av det mer än andra.

Så ja. Nu kollas alltså blodvärden, lever, njurar, d-vitamin, sköldkörtel och så ska jag testas igen för helicobacter pylori. Måste man väl för att få behandling, de kan nog inte skriva ut behandling för det baserat på en tunisisk diagnos. Och så fick jag mina mediciner utskrivna också tack och lov, så jag behöver inte knöla med att kontakta neurologen för min Tegretol.

Gröpa mer i magproblem och psykisk ohälsa får jag nog göra i höst, för nu har de bara läkare som hoppar in som vikarie så det känns mer som att man får ta sånt som tar tid sen med ordinarie läkare som vet hur det funkar och vart man kan gå vidare med saker och ting här i kommunen. Hur som haver så känner jag mig nöjd hittills och framför allt att jag inte blev förminskad eller inte lyssnad på. Jag fick säga det jag ville och jag känner mig mer lugn. Även fast jag ju inte vet ännu vad provsvaren kommer att säga.. :P Men är det någonting fel så är det ändå alltid bättre att veta.

4 kommentarer

 1. Salam alikom,
  Skönt att du fick gå , och hoppas att det inte är något farligt.
  Jag var också hos läkaren igår , mycket lugnare nu än vintertid här i Stockholm.
  Hoppas att du och familjen får en fortsatt fin sommar 🌻

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wa aleykum salaam, ja det är så sköt att ha det gjort nu. En bra början, känns det som. :) Ha en finfin sommar du med och krya på dig du också ♥

   Radera
 2. Oj det här låter verkligen som en pers för dig. Så olika det kan vara med vård också, hur man ser på saken. Men ja är väl inte helt konstigt är väl så med alla läkare vad de väljer att fokusera på i första hand :/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har vart riktigt jobbigt. Alltså jag är ju helt okej med att ha gjort gastroskopin i Tunisien men samtidigt så tycker jag att det var riktigt dåligt av läkaren där att inte ta ens ett enda blodprov. Han flinade ju bara åt mig när jag nämnde mina dubbelslag och sa att "det är inte hjärtat du känner". Älskar att bli idiotförklarad av läkare.. :/ Men det är tyvärr standard där.

   Jag tycker att det känns mer grundligt här för man vet att läkaren tjänar inga pengar på att tvinga på mig en gastroskopi, så det känns ändå mer ärligt. Min läkare i Tunisien ville inte ens ta prover när jag sa att jag hade ont över njurarna. Varför? För det är inte hans specialistområde så då hade han fått skicka mig till en annan läkare = mindre pengar i fickan för honom. Det är så det funkar tyvärr..

   Radera